Het geboortejaar van Willem Pieter Ooms
Overzicht van het jaar 1924
- januari
- 7 – Oprichting van de Féderation Internationale de Hockey (FIH), oftewel de overkoepelende wereldhockeybond, op initiatief van de Fransman Paul Léautey.
- 11 – Ter hoogte van Portland in het Kanaal ramt het Britse slagschip Resolution de onderzeeboot HMS L24. De 43 bemanningsleden komen om het leven
- 21 – De Sovjet-Russische leider Lenin overlijdt. Vrijwel direct breekt een machtsstrijd uit.
- 21 – Benny Hill geboren. Hij was een Engels komiek (overleden 1992)
- 21 – Leonie Overgoor geboren. Zij was een Nederlands verzetsstrijdster in de Tweede Wereldoorlog (overleden 2006)
- 22 – Eerste Labour-regering in het Verenigd Koninkrijk komt aan de macht. Eerste minister wordt Ramsay MacDonald.
- 24 – De eerste Nederlandse hoogoven in IJmuiden wordt in productie genomen.
- 25 – De eerste Olympische Winterspelen gaan van start in Chamonix-Mont-Blanc (Franse Alpen). Driehonderd atleten, onder wie dertien vrouwen, strijden in zes sporten, waaronder schansspringen en bobsleeën)
- 26 – Als eerbetoon aan de 5 dagen eerder overleden Lenin wordt de naam van Sint-Petersburg gewijzigd in Leningrad.
- 27 – De leider van de Wafd-partij, Zaghloel Pasja, wordt premier van Egypte.
- februari
- 1 – De Britse regering erkent de Sovjet-Unie
- 3 – Canada verslaat de Verenigde Staten met 6-1 in de finale van het olympisch ijshockeytoernooi in Chamonix-Mont-Blanc, en verlengt daarmee tevens de wereldtitel.
- 7 -Johannes Hendricus van Musscher geboren. Beter bekend onder de artiestennaam Johnny Jordaan was een Nederlands zanger en vertolker van het levenslied (overleden 1989).
- 14 – De Amerikaanse Computing Tabulating Recording Corp. verandert haar naam in International Business Machines Corp.. Kerntaak wordt de productie van rekenmachines.
- 17 – Johnny Weissmuller verbetert in Miami zijn eigen wereldrecord op de 100 meter vrije slag tot 57,4.
- 19 – Nico van Hasselt geboren. Hij was een Nederlands verzetsstrijdster in de Tweede Wereldoorlog en arts.
Hij was de oudste praktiserende huisarts van Nederland (overleden 2018). - 20 – De Wolga-Duitse Autonome Socialistische Sovjetrepubliek krijgt de status van autonome socialistische sovjetrepubliek door de verklaring van het Heel-Russisch Centraal Uitvoerend Comité.
- 20 – Gloria Vanderbilt geboren, Amerikaans kledingontwerpster (overleden 2019)
- 21 – Robert Mugabe geboren. Hij was van 1980 tot november 2017 de regeringsleider van de Republiek Zimbabwe, eerst als premier en vanaf 1987 als president (overleden 2019).
- 22 – De Rijksbanier Zwart-Rood-Goud wordt opgericht door leden van de Sociaaldemocratische Partij van Duitsland (Sozialdemokratische Partei Deutschlands), de Duitse Centrumpartij (Deutsche Zentrumspartei), de Duitse Democratische Partij (Deutsche Demokratische Partei) en van enkele vakbonden. Doel van de Rijksbanier is een tegenwicht te vormen voor de rechtse, antirepublikeinse en ook antidemocratische organisaties als de Stahlhelm, de SA, maar ook als tegenwicht voor de extreemlinkse, door de Communistische Partij van Duitsland gedomineerde Rote Frontkämpferbund.
- 29 – Vladimir Krjoetsjkov geboren, was een sovjetpoliticus en generaal van de KGB tot zijn afzetting wegens zijn rol tijdens de mislukte Augustusstaatsgreep in Moskou van 1991 (overleden 2007).
- maart
- 3 – In het revolutionaire Turkije wordt het kalifaat afgeschaft. De laatste kalief en alle leden van het Osmaanse Huis moeten het land verlaten. Instelling van Diyanet, de autoriteit van religieuze zaken.
- 4 – Experimentele radio-uitzending door Johannes de Heer en de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek. Diakonessen uit Hilversum zingen geestelijke liederen.
- 8 – In Utah vinden 173 mensen de dood bij een mijnramp in Castle Gate bij Salt Lake City.
- 14 – Paul Huf geboren, Nederlands fotograaf (overleden 2002).
- 19 – Leen Valkenier, Nederlands schrijver, geestelijk vader van De Fabeltjeskrant (overleden 1996).
- 25 – Oud-premier Venizelos roept de republiek Griekenland uit.
- 27 – Dirk van den Broek geboren. Hij was een Nederlands ondernemer, oprichter van de gelijknamige supermarktketen (overleden 2020).
- 29 – Jules de Corte geboren. Hij was een Nederlands liedjesschrijver, componist, pianist en zanger. Op eenjarige leeftijd werd hij door een medische fout blind (overleden 1996).
- 30 – Het Concertgebouworkest is voor het eerst te beluisteren op de radio, op de Hilversumse zender van de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek.
- april
- 1 – In de Weimarrepubliek wordt Adolf Hitler veroordeeld tot een 5-jarige gevangenisstraf voor zijn leidende rol in de Bierkellerputsch van november 1923. Hij hoeft echter maar 9 maanden uit te zitten.
- 3 – Marlon Brando geboren. Hij was een Amerikaans acteur (overleden 2004).
- 7 – Harry Touw geboren. Hij was was een Nederlands komiek, moppentapper en televisiepersoonlijkheid uit Den Haag. Hij verkreeg landelijke bekendheid vanaf 1970 door zijn optreden voor de VPRO-televisie in de rollen van Fred Haché en Otto Kolkvet in een aantal geruchtmakende satirische shows (overleden 1994).
- 13 – De Griekse bevolking keurt bij referendum de uitroeping van de republiek goed.
- 17 – De Volkenbond staat Polen toe een militair depot in te richten op de Westerplatte bij Danzig. In 1939 zal nazi-Duitsland zijn aanval op Polen beginnen met beschieting van dit depot door het slagschip Schlewig-Holstein.
- 22 – Charles Aznavour geboren. Hij was een Franse zanger, componist, liedjesschrijver en acteur van Armeense afkomst (overleden 2018).
- 23 – Opening van de British Empire Exhibition in het Londense Wembley Park.
- 24 – In Denemarken treedt een sociaaldemocratisch minderheidskabinet aan onder Thorvald Stauning. Nina Bang wordt minister van onderwijs. Denemarken heeft daarmee de primeur van de eerste vrouwelijke minister ter wereld.
- mei
- De Militaire Academie van Whampoa wordt officieel geopend. Ze is met steun van de Sovjet-Unie opgericht door de Kwomintang en de Communistische Partij van China.
- 2 – Jan Pelleboer geboren. Hij was een Nederlands weerman. Hij introduceerde het fenomeen ‘weerman’ bij de Nederlandse omroep (overleden 1992).
- 4 – In Parijs opent de Franse president Gaston Doumergue de 8e Olympische Spelen
- 11 – Nederland viert voor het eerst Moederdag. De Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde heeft deze dag geïntroduceerd met gerichte campagnes, met het oogmerk hiermee de bloemenverkoop in Nederland te stimuleren.
- 31 – China knoopt diplomatieke betrekkingen aan met de Sovjet-Unie.
- juni
- 1 – Mislukte moordaanslag op de Oostenrijkse bondskanselier Ignaz Seipel.
- 1 – Willem Pieter Ooms geboren. Zoon van Catharinus Ooms en Jannigje-Aartje van Vliet.
- 2 – Het Amerikaanse Congres neemt de Snyder Act aan, waarbij Native Americans staatsburgerschap van de USA krijgen.
- 2 – Stichting van de Tjoklat chocoladefabriek in Amsterdam.
- 4 – De tienmiljoenste Ford komt uit de fabriek rollen. De Model T zal een tournee dwars door de VS maken langs de Lincoln Highway.
- 10 – De Italiaanse politicus Giacomo Matteotti door fascisten in Rome ontvoerd en vermoord.
- 12 – George H.W. Bush geboren. Hij werd de 41e president van de Verenigde Staten (overleden 2018).
- 30 – In Jeruzalem wordt in opdracht van de Hagana de dichter en zionist Jacob Israël de Haan vermoord.
- juni – Rudolf Steiner introduceert in zijn landbouwcursus, een serie van acht lezingen te Koberwitz, de biologisch-dynamische landbouw.
- juli
- 18 – Ramp van Arnemuiden. Vier vissersschepen vergaan. 15 doden. Op de Zuiderzee vergaat een tjalk, 8 doden.
- 20 – Als eerste Italiaan wint Ottavio Bottecchia de Ronde van Frankrijk.
- 22 tot 27 – Het 27e Internationaal Eucharistisch Congres wordt te Amsterdam gehouden onder voorzitterschap van kardinaal Van Rossum.
- 24 – Bloedbad van Napalpí: Argentijnse politiemensen vermoorden 200 tot 500 Toba die protesteren tegen de aan slavernij grenzende omstandigheden waaronder ze moeten leven.
- 31 – De Amsteldiepdijk komt gereed, waardoor Wieringen niet langer een eiland is.
- augustus
- 1 – Minister van Financiën Colijn voert een rijwielbelasting in. Vrijwel elke fietser moet voor drie gulden een fietsplaatje kopen dat aan de fiets bevestigd moet worden.
- 1 – Abdoellah bin Abdoel Aziz al-Saoed geboren. Hij werd koning van Saoedi-Arabië (overleden 2015).
- 30 – In de Republiek van Weimar wordt een muntwet aangenomen om aan de hyperinflatie een einde te maken. De nieuwe valuta wordt de Reichsmark die een waarde heeft van een miljard oude papiermarken.
- september
- 20 – De door hyperinflatie uitgeholde Oostenrijkse kroon wordt vervangen door de Schilling. De omwisselkoers is 10.000 Kronen tegen 1 Schilling.
- 20 – Duitsland stapt over van Gotisch op Latijns schrift.
- 25 – De hervormde kerk van Burgh en de toren gaan in vlammen op tijdens onachtzaamheid bij loodgieterswerkzaamheden als een loodgieter tijdens de pauze zijn brander op het dak achterlaat. De preekstoel, orgel en het volledige interieur gaan verloren.
- 28 – Twee omgebouwde bommenwerpers (uit een groep van 4 die op 7 april vertrokken is), landen in Seattle en voltooien daarmee de eerste vlucht rond de wereld.
- oktober
- 1 – De H-NACC, een Fokker F.VII, vertrekt met als vliegenier Jan van der Hoop van Schiphol voor de eerste vlucht naar Nederlands-Indië.
- 1 – De regerende Labour-partij verliest in de algemene verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk.
- 12 – Oprichting van de Colombiaanse voetbalbond, de Federación Colombiana de Fútbol.
- 30 – Op het eerste internationale wereldspaarbankcongres in Milaan wordt de wereldspaardag ingesteld om het sparen te promoten.
- november
- 4 – Calvin Coolidge wordt herkozen als president van de Verenigde Staten, nadat hij een jaar eerder, in 1923, president was geworden door het overlijden van president Warren G. Harding.
- 15 – Oprichting van de Nederlandse Christelijke Radio Vereniging.
- 21 – Het eerste nummer van het Nederlandse mannenblad De Lach verschijnt en kost een dubbeltje.
- 24 – De eerste vlucht van KLM naar Nederlands-Indië arriveert in Batavia; de eerste Nederlandse intercontinentale vlucht is een feit.
- december
- 20 – In de Weimarrepubliek wordt Adolf Hitler vrijgelaten uit de Landsberg-gevangenis na 9 maanden gevangengezeten te hebben voor zijn leidende rol in de Bierkellerputsch van 1923.
- 28 – TIGR, de eerste illegale gewapende verzetsorganisatie tegen het fascisme in Europa wordt opgericht in de havenstad Triëst.
- 30 – Bewijs van Edwin Hubble voor het bestaan van sterrenstelsels buiten de melkweg.
- Op kerstmis wordt het eerste textiel verkocht onder de naam Celanese als concurrent voor zijde.
- zonder datum
- Ras Tafari (de latere keizer Haile Selassie) maakt een rondreis door Europa.
- Oprichting van de Nationale Belgische Liga tegen Kanker, onder bescherming van koningin Elizabeth.
- In België wordt een verplichte pensioenverzekering ingesteld voor alle arbeiders.
In 1924 was in Nederland de GULDEN (ƒ) het wettig betaalmiddel.
De gulden was vanaf de middeleeuwen tot januari 2002 een Nederlandse munteenheid en wettig betaalmiddel.
Op 1 januari 2002 werd de gulden vervangen door de euro.
De Nederlandse gulden uit 1924 met de beeltenis van Koningin Wilhelmina
Een bedrag van ƒ 1,00 uit 1924 komt overeen met € 9,49 in 2023.
Bronnen:
zondag 1 juni 1924 (historisch-archief.nl)
1924 – Wikiwand
Wat gebeurde er in 1924 Jaaroverzicht 1924 (nueens.nl)
Prijzen toen en nu | CBS
Terug naar:
Willem Pieter Ooms – JohnOoms.nl