De beginjaren van Claes Gabriëls Braet
Claes Gabriëls Braet (III) is rond 1620 geboren.
Overzicht van de jaren 1619, 1620, 1621.
1619
MDCXIX
- januari
- 19 – Op de Synode van Dordrecht komt het tot een breuk in de Nederduits Gereformeerde Kerk. De synodevoorzitter ds. Bogerman stuurt de Remonstranten weg met de woorden “ite, ite” (gaat, gaat).
april
- 11 – Abraham van der Hulst geboren. Hij was een Nederlands admiraal en zeeheld uit de zeventiende eeuw. (overleden 1666).
- 21 – Jan van Riebeeck, stichter van de eerste Europese kolonie in Zuid-Afrika (overleden 1677).
- mei
- 8 – Begin van de slotzitting van de Synode van Dordrecht.
- 12 – Johan van Oldenbarnevelt, Rombout Hogerbeets en Hugo de Groot worden veroordeeld wegens hoogverraad. Gilles van Leedenberch wordt postuum ter dood veroordeeld. Zijn kist met lichaam wordt opgehangen aan de galg.
- 13 – Ondanks gratieverzoeken van de Franse gezant en Louise de Coligny, de weduwe van Willem van Oranje, wordt Johan van Oldenbarnevelt in Den Haag onthoofd op last van de Staten-Generaal.
- 25 – De Dordtse kerkorde wordt vastgesteld.
- 29 – De uit de Dordtse Synode weggestuurde Arminiaanse predikanten moeten alsnog de canons van de Dordtse kerkorde onderschrijven, of anders een “Acte van Stilstand” ondertekenen, waarin ze afzien van prediking en alle andere kerkelijke activiteiten, zoals onderwijs.
- 30 – Stichting van Batavia door Jan Pieterszoon Coen, de nieuwe gouverneur-generaal van Nederlands-Indië.
- juni
- 6 – Hugo de Groot en Rombout Hoogerbeets worden gevangengezet en overgebracht naar slot Loevestein. Hier begint De Groot te schrijven aan een inleiding tot het Hollandse recht en zijn De veritate religionis Christianae.
- 10 – Slag bij Záblati in de Dertigjarige Oorlog.
- juli
- 29 – Op verzoek van koning Filips III van Spanje wordt zijn 10-jarige zoon Ferdinand van Oostenrijk verheven tot kardinaal van Toledo.
- 30 – In de Engelse kolonie Virginia wordt het House of Burgusses gevormd, het eerste parlement in Noord-Amerika.
- augustus
- 20 – De eerste uit Afrika geïmporteerde tot slaaf gemaakten komen aan in Noord-Amerika in de kolonie Jamestown.
- 26 – De standen van Bohemen kiezen de calvinistische keurvorst Frederik V van de Palts tot koning van Bohemen. Hij wordt daarmee de leider van het verzet tegen de katholieke aartshertog Ferdinand van Oostenrijk.
- september
- 10 – Kasteel Limbricht wordt het bezit van Nicolaas van Breyll.
- november
- 17 – Het schip van Willem IJsbrantsz Bontekoe explodeert wanneer tijdens een brand het buskruit vlam vat. Schipper Bontekoe en een scheepsmaat ontkomen.
- december
- 31 – De Republiek der Verenigde Nederlanden gaat diplomatieke betrekkingen aan met de Republiek Venetië.
- zonder datum
- Nederlandse vluchtelingen richten in Antwerpen de Remonstrantse Broederschap op.
- Er is een pestepidemie in Brasschaat waardoor er maar 29 families overblijven.
- Nu ook de nieuwste geschriften van John Napier over de logaritme de decimale scheiding (punt of komma) gebruiken, wordt deze handige notatie voor een decimale breuk allengs gemeengoed.
- Johann Kepler geeft zijn bewegingswetten uit waarbij hij steunt op de ontdekkingen van Tycho Brahe.
1620
MDCXX
- februari
-
- 19 – Roemer Visscher (73) overleden. Hij was een Nederlands graankoopman, de eerste Nederlandse assuradeur en dichter.
mei
- 31 – Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg (60), stadhouder van Friesland
- juni
- 16 – François van Aerssen arriveert als eerste gezant van de Republiek in Venetië, waar hij wordt ingehaald door zestig senatoren.
- juli
- 22 – De Pilgrim Fathers vertrekken met de Speedwell vanuit Delfshaven naar Southampton op weg naar Amerika.
- september
- 16 – Uit de haven van Plymouth vertrekt de Mayflower met ruim honderd Pilgrim Fathers, waaronder de opvarenden van de Speedwell.
oktober
- oktober – Albert Cuyp geboren. Hij was een Hollands schilder, tekenaar en prentmaker uit een vermaard Dordts kunstenaarsgeslacht.
Hij is vooral bekend om zijn landschappen.
- november
- 9 – De opvarenden van de Mayflower krijgen Cape Cod in zicht.
- 21 – Het Mayflower Compact wordt gesloten. Een overeenkomst tussen alle opvarenden van de Mayflower waarbij zij hun toekomstig bestuur regelen.
- december
- 4 – De radicale burgemeester van Amsterdam Frederick de Vrij gaat persoonlijk de Sinterklaaskraampjes op de Dam omvergooien om een eind te maken aan de “paapse stoutigheden” in zijn stad.
- 16 – Nicolas-Claude Fabri de Peiresc stuurt een beschrijving van de Chronograaf van 354 aan Peter Paul Rubens.
- zonder datum
- Het koninkrijk Navarra, sinds dertig jaar in personele unie onder de Franse kroon, wordt samengevoegd met koninkrijk Frankrijk.
- Cornelius Drebbel vaart met 12 man een uur of drie onder het wateroppervlak van de Theems, van de Towerbridge naar Greenwich.
- Simon Stevin (72) overleden. Hij was een natuurkundige, wiskundige en ingenieur afkomstig uit Vlaanderen. Hij introduceerde het decimale stelsel voor breuken in de westerse wereld en gaf de vestingbouw een wiskundige grondslag. Hij leverde als pionier vele bijdragen aan theorie en praktijk in wiskunde en natuurkunde en toegepaste wetenschappen als waterbouwkunde en landmeetkunde. De Nederlandse taal kreeg dankzij Stevin, die de woorden bedacht of populariseerde, eigen wetenschappelijke termen, zoals “wiskunde“, “natuurkunde“, “scheikunde“, “sterrenkunde” en “meetkunde“. Beroemd werd zijn zeilwagen. Stevin ontwierp deze zeilwagen in 1601/1602 voor Maurits.
1621
MDCXXI
- 19 – Maurits Frederik van Nassau-Siegen geboren. Duits graaf en officier in het Staatse leger (overleden 1638).
- 28 – Paus Paulus V (69) overleden, paus van 1605 tot 1621
- maart
- 4 – De Heren XVII beslissen, dat het nieuwe hoofdkwartier op Java Batavia zal worden genoemd.
- 7 – Jan Pieterszoon Coen overrompelt met een gewelddadige expeditie de Banda eilanden, die tegen het verbod van de VOC in, toch nootmuskaat blijven verkopen aan Portugezen en Engelsen.
- 22 – Hugo de Groot weet in een boekenkist te ontsnappen uit zijn gevangenschap in slot Loevestein.
- 31 – Filips III van Spanje (43) overleden, koning van Spanje
- april
- 7 – Crato van Nassau-Saarbrücken, graaf van Nassau-Saarbrücken (overleden 1642)
- 24 – Omdat de Bandanezen zich hebben verschanst in de bergen besluit Coen, om de bevolking te vervangen. Begonnen wordt met het verschepen van de bevolking naar Java.
- april – De verdreven “Winterkoning” van Bohemen, Frederik V van de Palts, arriveert met zijn gezin en gevolg in Den Haag, waar hun de voormalige woning van Johan van Oldenbarnevelt ter beschikking wordt gesteld.
- mei
- 8 – In opdracht van de VOC onthoofden Japanse huurlingen 44 orang kaya’s, de bestuurlijke elite van de Banda-eilanden.
- 15 – Hendrick de Keyser (56) overleden. Bijgenaamd “de oude”, was een Amsterdamse architect en beeldhouwer. Hendrick de Keyser bouwde in een typische, zelfs Amsterdamse, renaissancestijl.
- 19 – De Staphorstersluis wordt verkocht aan particuliere investeerders.
- juni
- 3 – De West-Indische Compagnie (WIC) verkrijgt octrooi van de Staten-Generaal om als enige maatschappij handel te drijven op Amerika en de westkust van Afrika. Het monopolie geldt voor 25 jaar.
- juni – Inwijding van de Jezuietenkerk van Brussel.
- juli
- 13 – Door het kinderloos overlijden van aartshertog Albrecht van Oostenrijk keren de Zuidelijke Nederlanden terug onder de Spaanse kroon.
augustus
- 19 – Gerbrand van den Eeckhout geboren. Hij was een Nederlandse kunstschilder in de zeventiende eeuw. Het oeuvre van Van den Eeckhout getuigt van een grote veelzijdigheid. Hij schilderde en tekende historiestukken, dat wil zeggen schilderijen met levensgrote figuren gebaseerd op verhalen uit de Bijbel, de mythologie, de geschiedenis en de Romeinse oudheid. Daarnaast vervaardigde hij ornamenten ter decoratie, landschappen, stadsgezichten, portretten en genrestukken van musicerende burgers en soldaten. Zijn werk is subtiel en hij tekende voor een klein publiek (overleden 1674).
- september
- 5 – Hendrik van den Bergh start met het Beleg van Gulik (1621-1622).
- 21 – Acadië (Acadia) in Canada wordt aan lord Stirling geschonken en ontvangt de naam “Nova Scotia” (Nieuw Schotland).
oktober
- 16 – Jan Pieterszoon Sweelinck (58) overleden. Hij was was een Nederlands componist, organist, klavecinist, muziekpedagoog, muziekorganisator en ensembleleider. Hij geldt als de belangrijkste (Noord)Nederlandse componist van de Vroegmoderne Tijd, in de overgang van renaissance- naar barokmuziek.
- december
- 18 – Het Engelse Lagerhuis protesteert tegen zijn weinige rechten en privileges. De schrijver John Selden wordt verdacht van het eigenlijke schrijven van het protest en daarom opgesloten in de Tower.
- zonder datum
- De vestingstad Sluis in Staats-Vlaanderen doorstaat opnieuw een Spaanse aanval.
- Göteborg wordt gesticht door Gustaaf II Adolf van Zweden.
- De Nederlander Snellius verricht een graadmeting tussen Alkmaar en Bergen op Zoom, later voortgezet tot Mechelen. Hij vindt voor 1° (1 graad) in onze maat 107,39 km (Musschenbroek vindt later 111,57 km).
- Uponyuvarat I volgt zijn vader Vorawongse II op als de 23e koning van Lan Xang.
- René Descartes voert bij zijn ontwikkeling van de analytische meetkunde de coördinaten in.
Bronnen:
1619 – Wikiwand
1620 – Wikiwand
1621 – Wikiwand
Terug naar:
Genealogie Braat
Geboortejaren Braat