Het wapen van Moerman is gevierendeeld.
In het eerste en vierde kwartier is in een gouden achtergrond een zwarte vogel vogel te zien,
zittend op een groene tak van mogelijk een Moerbeiboom, met rode bessen.
De kwartieren 2 en 3 in bruin bevatten een zilveren burcht.
1. Louis Moerman
Geboren rond 1500 in Vlaanderen.
Hij was gehuwd met een onbekende vrouw.
Zoon:
- Cornelis Louwes Moerman
–
2. Cornelis Louwes Moerman
Geboren rond 1519 te Blankenberge (Vlaanderen), overleden op 28 december 1576 te Brugge (Vlaanderen). Zoon van Louis Moerman.
Hij is getrouwd voor 1540 te Brugge (Vlaanderen) met Catheline van Ellemsin. Geboren in 1520 te Brugge, overleden op 23 december 1571 te Brugge. Dochter van Pierre van Ellemsin.
Kinderen:
- Pieter Cornelisz Moerman (Volgt 2)
- Thomas Corneliusz Moerman ± 1549 – ….
- Louys Corneliusz Moerman ± 1551 – 1568
–
3. Pieter Cornelisz Moerman
Geboren rond 1540 te Blankenberge (Vlaanderen). Zoon van Cornelis Louwes Moerman en Catheline van Ellemsin.
Hij vluchtte met zijn gezin vanuit Vlaanderen naar Holland.
Hij was gehuwd met een onbekende vrouw.
Zoon:
- Willem Pietersz Moerman ± 1573 – ± 1648 (Volgt 3)
–
4. Willem Pietersz Moerman
Hij is geboren rond 1573 in Blankenberge (Vlaanderen), overleden rond 1648 in Blankenburg/Rozenburg. Zoon van Pieter Cornelisz Moerman.
Hij was boer, vogelaar en jager.–
Willem Pietersz Moerman werd geboren in het Vlaamse stadje Blankenberge en staat in het doopregister als Willem Moorman. Zijn ouders namen met hun gezin de vlucht vanuit Sluis naar het toen nog veilige Holland, tijdens de inneming van Vlaanderen door de Spanjaarden in 1587. Willem was toen 14 jaar oud. Het gezin Moerman vestigde zich in Portugaal en raakte in goede welstand. In 1605 trad Willem Pietersz in het huwelijk met Margitgen Rokusdr, die in Hoogvliet woonachtig was. In de Nederlandsche Leeuw Jaarg. LXIX, No. 1, is de volgende huwelijksomschrijving te vinden: Willem Pietersz Moerman van Blankenburche, met Margitge Rokus, van Hoogvliet, ghetrouwdt in Portegael anno 1605. Met Blankenburche werd geen eiland, polder of zandplaat bedoeld, maar de geboorteplaats van Moerman. In vroeger tijd kwam het heel vaak voor, dat de namen werd opgeschreven, zoals die werden uitgesproken. Hierdoor is menige naam verbasterd of geheel veranderd. Alom zal bekend geweest zijn, dat Moerman uit Blankenberge afkomstig was, zodat deze stadsnaam spoedig ingeburgerd raakte. Direct na hun huwelijk pachtte het jonge paar een van de zandplaten in de monde van de Maas. Dat was de Middelplaat, die reeds in 1508 bezomerkaad was. In de erfpachtvoorwaarden werden ook weer verplichtingen gesteld. Enkele daarvan zijn: het opzetten van eendenkooien, het bedijken van de zandplaat en het steken van een haventje.
Hieronder volgt de tekst zoals die op het rouwbord van Willem Pietersz Moerman is geschreven:
Aandachtige overdenkinge over mijn wedervaren in deze bedroevende, lijdende en strijdende weerelt. Als Spaans freet gespuis heel Vlaanderen gingh kwelle, Zoo dat geen leeuw hem in ’t freetste mogh aamstelle, Zoo heeft daarboven nog ons honger zware plage. Daar bij nog zware pest schiere (g)eslaage. Ik die was jong geyaard, moest vluchten door dees nood. Zogt mijn jeugdig hert te vrije van den dood. Ik ben in Holland geraakt. God heeft mij hier gegeven, Bevrijd van straf en nood, genoeg om van te leven. Maar helaas mijn gans geslagt is door dees nood verdreven. Dat nooit een straal daar van in ’t minste is verschenen. Maar echter zijn geslagt is in ’t licht gebleven. Mijn stam en afkomst was eertijds genaamd Morman; Dit is ’t meest wat mij hier van heugen kan. Terweil ik op ’t Yland mijn woning nam met zorg. Zoo kreeg ik hier nogtans de Van: Van Blankenburg. Maar omdat mijn afkomst niet blijve zou vergeten, Zoo gaat men mij Moerman van Blankenburg heeten.
God geve, dat ik Moerman van Blankenburg sweven in ’s hemels Blankenburg bij God in ewigh leven.
De boerderij die hij bouwde kreeg de naam ‘BLANCKENBURCH”. In navolging van de adel ging Moerman zich ‘Moerman van Blanckenburch’ noemen. Later ging deze naam over op de polder en nog later op de gehele woongemeenschap. De Voornse Domeinen hebben deze naam overgenomen. In akten van de Voornse Domeinen wordt de vader van Willem Pietersz omschreven als ‘Moorman van Portegaele’. In andere akten, eveneens van de Voornse Domeinen, wordt Willem Pietersz aangeduid als Moerman van Blanckenburche. Schim (Samuel Moerman) zou het verhaal over zijn voorvader rond 1700 hebben verteld aan een notaris in Maasland.
–
Tekst overgenomen uit “Groei en Evolutie van Rozenburg eens een eiland: Auteur A.J.M. Tetteroo DSW Dordrecht niet commerciele uitgave 1982.
Hij is 1e getrouwd met Maritge Roochusdr Lems rond 1605 te Poortugaal.
Kinderen:
- Pieter Willems Moerman ± 1609 – ….
- Rochus Willems Moerman ± 1611- ….
- Jacob Willems Moerman ± 1613 – 1687
- Barber Willems Moerman ± 1615 – ….
- Fijtjen Willems Moerman ± 1615 – ….
Hij is 2e getrouwd op 11 juli 1622 te Pernis met Neeltje Jans Block. Geboren rond 1595 te Hoogvliet, gedoopt op 29 augustus 1599 te Poortugaal. Overleden in 1652 te Blankenburg. Dochter van Jan Gerrits Block (Zie Fragment Genealogie Block nr. 2) en Jannetje IJsbrandsdr.
Kinderen:
- Andries Willemsz Moerman ± 1621 – 1673
- Jan Willemsz Moerman 1623 – 1691
-
Maartje Willemsdr Moerman 1628 – …. (Volgt 5)
-
Jannetje Willemsdr Moerman 1630 – ….
-
Willem Willemsz Moerman 1636 – > 1643
-
Jakob Willemsz Moerman ± 1638 – ….
5. Maartje Willemsdr Moerman
Geboren in 1628 te Zwartewaal, gedoopt op 30 juli 1628 aldaar. Dochter van Willem Pietersz Moerman en Neeltje Jans Block.
Zij is in de kerk getrouwd op 28 februari 1655 te Poortugaal met Cent Jacobsz Visser. Geboren 1630, gedoopt op 6 juli 1630 te Poortugaal. Hij was van beroep bouwman. Zoon van Jacob Pietersz Visser en Ingetje Centsdr.
Kinderen:
-
Neeltje Centsd Visser 1676 -1719 (Volgt Genealogie Visser nr. 4)
-
Ariaantje Centen Visser
Bronvermeldingen:
KeesMoerman.nl
Voorouders Maartje Willemsdr Moerman (1628-1666) » Genealogie Online
Genealogische Bronnen – JohnOoms.nl
Terug naar: