Pijnacker-Nootdorp

Topografische gemeentekaart van Pijnacker-Nootdorp, per december 2016

 

Gemeente Pijnacker-Nootdorp

Pijnacker-Nootdorp is een gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente telt 52.935 inwoners (30 april 2017, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 38,60 km² (waarvan 0,95 km² water). De gemeente Pijnacker-Nootdorp maakt deel uit van de stadsregio Haaglanden en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag. De gemeente ontstond in 2002 door een fusie tussen de voormalige gemeenten Pijnacker en Nootdorp.

De gemeente kent de volgende kernen: Delfgauw, Nootdorp en Pijnacker. De buurtschap Oude Leede wordt gerekend tot de kern Delfgauw en de buurtschap Vlieland en Katwijk tot de kern Pijnacker.

De gemeente zal in de toekomst groeien naar een inwoneraantal van 65.000 door Vinex-locaties in Nootdorp (Ypenburg), Pijnacker (Pijnacker Zuid) en Delfgauw (Emerald).

Het wapen van Pijnacker-Nootdorp is op 9 november 2001 bij Koninklijk Besluit aan de gemeente Pijnacker-Nootdorp toegekend. Deze gemeente werd pas op 1 januari 2002 opgericht.

Het wapen is een combinatie van de wapens van de oude gemeenten Pijnacker en Nootdorp. De kleuren van het wapen zijn blauw met goud, de rijkskleuren. Deze kleuren zijn gelijk aan die van de wapens van de oude gemeenten. De slangen zijn afkomstig van het wapen van Nootdorp, de paal vermoedelijk van een oudere versie van het wapen van Pijnacker, zie aldaar.

De beschrijving is als volgt: “In azuur een paal, vergezeld van twee toegewende slangen, alles van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van tien parels, waarop drie parels.”   De heraldische kleuren in het schild zijn: azuur (blauw) en goud (geel). De kroon op het wapen is waarschijnlijk overgenomen van het oude wapen van Pijnacker. Deze gravenkroon is echter historisch gezien onjuist.

Bron: Wikipedia – Pijnacker-Nootdorp
Terug naar: Gemeenten
  facebook        

© zaterdag 28 oktober 2017