Ann Basset

 

Ann Bassett in 1904                              Publiek Domein Wikipedia

Ann Bassett
Geboren op 12 mei 1878, overleden op 8 mei 1956.
ook bekend als koningin Ann Bassett , was een prominente vrouwelijke rancher in het Oude Westen , en met haar zus Josie Bassett was ze een medewerkster van bandieten, met name Butch Cassidy’s Wild Bunch .

Bassett werd geboren bij Herb Bassett en Elizabeth Chamberlain Bassett in de buurt van Browns Park, Colorado , maar groeide op in Utah , de tweede van twee dochters. Haar zus Josie werd geboren in 1874. Herb Bassett was twintig jaar ouder dan zijn vrouw Elizabeth Chamberlain Bassett, en het echtpaar verhuisde rond 1888 naar Browns Park. Herb Bassett had een winstgevende veeboerderij die zich uitstrekte over Utah, Wyoming , en Colorado. Hij deed vaak zaken met opmerkelijke bandieten uit die tijd, zoals Butch Cassidy , Harvey “Kid Curry” Logan en Black Jack Ketchum, door ze paarden en rundvlees te verkopen als voorraden. Het park, zoals Browns Park heet, was al lang een toevluchtsoord voor vogelvrijverklaarden, lang voordat Butch en de jongens daar gestolen vee gingen voeren.  Zowel Ann als Josie Bassett waren aantrekkelijke jonge vrouwen, goed onderwezen door hun vader in de kunsten van paardrijden, lasso werpen en schieten. Beiden kregen al vroeg onderwijs op vooraanstaande kostscholen, waren intelligent en welbespraakt in hun spraak, maar kozen ervoor om terug te keren naar het leven van de veeteelt. In veel verslagen staat dat de zusters altijd liever ‘cowboyden’ dan een dame.

Tegen de tijd dat Ann Bassett 15 was, kreeg zij een relatie met  Butch Cassidy. Haar zus Josie had een relatie met Elzy Lay. Verbant Ben Kilpatrick en Will “News” Carver , die beiden later lid waren van de Wild Bunch- bende, dateerden ook met de zussen. Deze verenigingen stelden Bassett voor het eerst bloot aan bandieten.

In 1896 deden verschillende rijke runderbaronnen in het gebied pogingen om de Bassett-ranch van de Bassetts te kopen. Toen de Bassetts weigerden, begonnen de baronnen hun vee te ontvreemden. Ann en haar zus Josie stalen op hun beurt vee van hen. Dit leidde tot een vete , en resulteerde erin dat de veehouders de huurmoordenaar Tom Horn in te huren om af te rekenen met wat de veehouders als criminelen beschouwden. Horn elimineerde in die tijd verschillende bekende rustlers (veedieven) maar ondernam geen actie tegen de Bassetts. Terwijl hij in 1900 ook twee rustlers doodde, Isom Dart en Matt Rash (een zandharige Texas-cowboy), waarvan bekend was dat ze met de Bassett-familie werden geassocieerd, had dit niets te maken met het Bassett-conflict met hun buren.

Tegen 1896 had Josie Bassett had een relatie met Elzy Lay, de beste vriend van Cassidy. Josie was ook kort na zijn vrijlating uit een gevangenisstraf van achttien maanden een relatie kreeg met  Cassidy, gedurende dezelfde tijd had Ann een relatie met Ben Kilpatrick. Toen Elzy Lay een relatie begon met een vrouw genaamd Maude Davis, raakte Josie verliefd op Will “News” Carver en Ann keerde terug naar Cassidy. Door hun relaties met de bandieten, en in ruil voor het leveren van rundvlees en verse paarden van hun boerderij, konden de twee zussen Cassidy en zijn bende helpen bij het omgaan met bepaalde veehouders die hen dwongen om te verkopen .

Deze associatie was een afschrikmiddel dat ervoor zorgde dat cowboys werden ingehuurd om de zusters hiervan lastig te vallen, uit angst voor vergelding door de vogelvrijverklaarden. Er was een bericht dat Kid Curry, het meest gevreesde lid van de Wild Bunch-bende, ooit een bezoek bracht aan verschillende cowboys waarvan bekend was dat ze in dienst waren bij de veehouders, en hen waarschuwde om de Bassetts met rust te laten. Dat kan niet worden bevestigd, maar hoewel de problemen met de rijke vereniging van veehouders tot ver in 1902 aanhielden, waren de problemen eind 1899 zeldzaam en werd er weinig druk uitgeoefend op de zusters om hun boerderij te verkopen. Ondanks de schijnbaar constante veranderingen in romantische partners door zowel de Bassett-zussen als de bendeleden, is er geen bericht dat er enige vijandigheid als gevolg hiervan is.

Hoewel beide zussen meededen in de strijd tegen de machtige vakverenigingen, werd Ann bekender met kranten en vrienden die haar “Queen Ann Bassett” noemden. In het begin van 1897 vervoegde Bassett Cassidy bij Robbers Roost Elzy Lay, die zijn relatie met Josie Bassett had beëindigd, voegde zich bij hen met zijn vriendin en toekomstige vrouw Maude Davis. Volgens berichten van de dag waren Bassett en Davis twee van de slechts vijf vrouwen die ooit de Robbers Roost- schuilplaats mochten binnengaan, de andere drie waren Josie Bassett, Etta Place de vriendin van Sundance Kid en Wild Bunch-bendelid Laura Bullion .

In april 1897 werden de twee vrouwen naar huis gestuurd, zodat Cassidy en zijn bende zich konden concentreren op hun volgende overval. Cassidy zou zijn romantische relatie met Bassett nog vier jaar lang voortzetten en haar zien wanneer hij in de buurt van haar boerderij was. De totale duur van hun relatie was ongeveer zeven jaar, maar werd vaak onderbroken met zijn afwezigheid en voor een periode van achttien maanden toen hij in de gevangenis zat vanaf 1894, gedurende welke tijd ze betrokken was bij Ben Kilpatrick.

In 1903 was Bassett getrouwd met een boer met de naam Hyrum “Hi” Henry Bernard.  Kort na het huwelijk werd ze gearresteerd wegens veediefstal. Ze stond terecht , maar werd vrijgesproken en vrijgelaten. Het huwelijk duurde zes jaar en eindigde in een scheiding, waarbij Bernard Bassett en haar zus Josie hielp bij het onderhouden van hun boerderij.

In 1904 waren de meeste bandieten die met de Bassett-meisjes verbonden waren, ofwel dood, ofwel gevangengenomen door wetsdienaren. Ann Bassett heeft Cassidy nooit meer gezien nadat hij voor het eerst naar Zuid-Amerika vertrok. Verscheidene andere bandieten van minder bekende bendes dreven de boerderij in en uit, meestal alleen op bezoek om rundvlees of verse paarden te halen, en hebben een verblijfplaats voor een paar dagen. Elzy Lay bezocht de ranch naar verluidt opnieuw in 1906, kort na zijn vrijlating uit de gevangenis, voordat hij naar Californië verhuisde, waar hij de rest van zijn leven als een respectabele zakenman leefde. Herb Bassett stierf op 30 juli 1918.

Ann Bassett hertrouwde in 1928 met veehouder Frank Willis. Het echtpaar bleef in Utah, waar ze een ranch hielden. Ze bleef daar de rest van haar leven. Willis hield naar verluidt veel van haar en de twee werkten nauw samen in hun bedrijf. Voordat ze stierf, verzocht ze te worden gecremeerd en haar stoffelijk overschot te verspreiden over haar geboortestad in het noorden van Utah. Willis zou echter zeer bedroefd zijn geweest over haar dood en was niet in staat die taak te volbrengen, waarbij hij haar as de rest van zijn leven in zijn auto hield. Toen hij stierf in 1963, waren het vrienden en familie die haar as in een geheim gebied in Browns Park begroeven.

Ann Bassett en Etta Place , de vriendin van de Sundance Kid , zouden vaak dezelfde persoon zijn geweest. Er is sterk bewijs dat dit ondersteunt en weerlegt.

 

Uit: Wikipedia – Ann Basset

 

Terug naar:

Het Wilde Westen

facebook

 

© 17 juli 2020,    laatst bijgewerkt op  3 maart 2023