Nieuwland

 

Nieuwland is een dorp in de gemeente Vijfheerenlanden, in de Nederlandse provincie Utrecht. Het telt in 2019 ongeveer 1.400 inwoners.

Het dorp is in 1025 gesticht door Jan I van Arkel. Tot het jaar 1725 werd Nieuwland Nouland genoemd. Vernoemd naar de polders Kort en Lang Nouland. Het is niet bekend waar de naam Nouland vandaan komt. Tot 1986 was Nieuwland een zelfstandige gemeente.

De Nederlands-hervormde kerk van Nieuwland is vermoedelijk ook rond het jaar 1025 gebouwd. In 1982 is deze grondig gerestaureerd. Het kerkorgel is gebouwd door bouwmeester Frederik Kruse in 1905.

 

Wapen van Nieuwland

Het wapen van Nieuwland werd tussen 1 april 1817 en 1 januari 1986 officieus door de gemeente Nieuwland gevoerd, zonder dat het door de Hoge Raad van Adel was bevestigd of verleend. Op 1 januari 1986 fuseerde de gemeente samen met Ameide, Hei- en Boeicop, Tienhoven, Lexmond, Meerkerk en Leerbroek tot de nieuw opgerichte gemeente Zederik. In het wapen van Zederik zijn twee gekanteelde palen als verwijzing naar het geslacht Van Arkel opgenomen. Het wapen van Van Arkel was de basis voor een aantal wapens van de gemeenten waaruit Zederik is ontstaan, waaronder het officieuze wapen van Nieuwland.

De blazoenering van het wapen luidde als volgt:
“In zilver 2 beurtelings gekanteelde dwarsbalken van keel.”
De heraldische kleuren in het wapen zijn: zilver (wit) en keel (rood).
Het wapen is dat van het geslacht Van Arkel.
Bron: Wikipedia – Nieuwland
Voorouders te Nieuwland:
  • Jan I van Arkel
    Stichter in 1025 van het dorp Nieuwland.
  • Arij Pietersz Huijsman
    Geboren 1679, gedoopt 18 juni 1679 te Streefkerk. Wonende te Nieuwland en Neder-slingeland, overleden na 1727. Zoon van Pieter Hendricksz Huisman en Ariaentje Huijbertsdr Swartbol. Hij trouwde met Neeltje Jansdr Verhoef.
Terug naar Dorpen en Steden
  facebook       

© 6 maart 2018