Mijn favoriete muziek

The BeatlesThe Beatles  is een voormalige popgroep uit de Engelse stad Liverpool. De bezetting bestond uit John Lennon (1940 – 1980), Paul McCartney (1942), George Harrison (1943 – 2001) en Ringo Starr (1940).
De groep was actief van 1960 tot 1970 en wordt nu nog steeds beschouwd als een van de meest invloedrijke bands uit de geschiedenis van de popmuziek.

Afspeellijst

 

 

 

The AnimThe Animalsals was de naam van een Engelse groep, die deel uitmaakte van de Britse beat-explosie van begin jaren zestig.
De blikvanger van The Animals was zanger Eric Burdon, een klein mannetje met een gigantische stem, maar het muzikale genie achter de groep was onmiskenbaar Alan Price. Price vormde in 1961 in Newcastle, samen met bassist Chas Chandler, drummer John Steel en gitarist Hilton Valentine The Alan Price Rhythm and Blues Combo. De leden kenden elkaar van school of uit het kleine jazz- en bluescircuit van Newcastle. Toen een jaar later Eric Burdon er als zanger bijkwam, veranderde men de naam in The Animals. De uitzonderlijke stem van Burdon plaatste hem al snel op de voorgrond. Hun eerste single, Baby let me take you home, was echter een middle-of-the road popnummer, dat de band nooit live heeft willen spelen. Het nummer kwam op 16 april 1964 uit, maar geraakte in Engeland niet verder dan de 21ste plaats. Twee maanden later volgde hun bewerking van de traditional House of the rising sun en daarmee stootten ze direct door naar de eerste plaats, ook in de Verenigde Staten, waar het nummer echter, zonder medeweten van de band, in een sterk bekorte versie werd uitgebracht.

Afspeellijst

Rolling-StonesThe Rolling Stones (vaak aangeduid als de Stones) is een Engelse rock-‘n-rollband die actief is sinds 1962. De band speelt, naast rock-‘n-roll en rock, ook stijlen als blues, country, hardrock, reggae en punk. Sinds The Rolling Stones in 1962 werden opgericht, hebben zij vele grote hits gehad, zoals Angie, Paint It, Black en (I Can’t Get No) Satisfaction. Zij hebben meer dan vijfentwintig studioalbums uitgebracht, waaronder Tattoo You, Goats Head Soup, Some Girls, Let It Bleed en Sticky Fingers. Hun laatste album was A Bigger Bang uit 2005. The Rolling Stones bestaan uit Mick Jagger (1943, zang), Keith Richards (1943, gitaar), Charlie Watts(1941, drums) en Ron Wood (1947, bas/gitaar). De bekendste ex-leden zijn Brian Jones (1942 – 1969), Mick Taylor (1949), Bill Wyman (1936) en, hoewel nooit officieel, toetsenist Ian Stewart (1938 -1985).

Afspeellijst

CCR

Creedence Clearwater Revival  was een Amerikaanse rockband, die zijn hoogtijdagen kende in de periode 1968-1972. De bezetting bestond uit zanger, gitarist, songwriterJohn Fogerty (1945), zijn broer Tom Fogerty (1941-1990; gitaar), Stu Cook (1945; bas) en Doug Clifford (1945; drums).

Afspeellijst

The Moody BluesThe Moody Blues  is een Britse band die in de jaren zestig enkele grote hits had met nummers als Go Now!, Nights in White Satin (meermaals), Tuesday Afternoon en Ride My See-Saw, in de jaren zeventig de nummer 1-hit Question en I’m Just A Singer (In A Rock and Roll Band) en twee hits in de jaren tachtig.

Afspeellijst

 

 

 

 

 

Bee Gees

Bee Gees

Bee Gees was een Australische popgroep rond de tweelingbroers Robin Gibb (1949 – 2012, zang) en Maurice Gibb (1949 – 2003, basgitaar, keyboard en zang) en hun oudere broer Barry Gibb (1946, gitaar en zang).

Afspeellijst

 

 

 

 

The-Blues-Brothers-Movie-PosterThe Blues Brothers  was een Amerikaanse band, ontstaan uit de passie die Saturday Night Live-acteurs John Belushi (1949 -1982) enDan Aykroyd (1952) deelden voor blues en R&B uit de Amerikaanse muziekgeschiedenis. In de gelijknamige bar van Aykroyd werd muziek uitgewisseld en was vaak gelegenheid voor jamsessies met de blues als thema. Naar aanleiding van het succes van Saturday Night Live besloot de “band” op tournee te gaan. Dit resulteerde in hun eerste livealbum getiteld Briefcase Full Of Blues. In 1980 volgde een tweede liveregistratie, getiteld Made In America. Ook in 1980 werd de film The Blues Brothers opgenomen, die gebaseerd was op de karakters uit de band.

Afspeellijst

 

 

 

The EaglEagleses is een Amerikaanse rockband, een van de succesvolste bands aller tijden. De band werd in 1971 opgericht en is anno 2015 nog steeds actief, hoewel met enkele jaren onderbreking. De naam verwijst naar de Amerikaanse adelaar, tevens het beeldmerk van de Verenigde Staten. Het album Eagles – Their Greatest Hits 1971-1975 is het best verkochte album aller tijden in de Verenigde Staten.

Afspeellijst

 

 

 

 

Dr. Hook

Dr. Hook

Dr. Hook oorspronkelijk bekend als “Dr. Hook & The Medicine Show” was een pop-country rockband uitUnion City (New Jersey).
De band is in 1969 opgericht door George Cummings die zijn vrienden – Dennis Locorriere, Ray Sawyer, Billy Francis – uitgenodigd had. De eerste jaren hebben ze rond de oostkust en het middenwesten van de VS gespeeld. Toen ze een keer een naam moesten hebben voor een aanplakbiljet, bedacht Cummings ‘Dr. Hook & The Medicine Show: Tonic for the Soul’, geïnspireerd op de rondreizende medicijnshows Dr. Hook Rolling Stonevan het oude Westen. Echter, velen dachten dat Ray Sawyer Dr. Hook was omdat zijn ooglapje (gevolg van een bijna-fataal auto-ongeluk in 1967) associaties opwekte met Kapitein Haak uit Peter Pan. In 1971 kwam het debuutalbum uit met de wereldhit Sylvia’s Mother. Het album Sloppy Seconds leverde de hit The Cover Of The Rolling Stone op; in dit nummer werd de draak gestoken met het idee dat een muzikant pas succesvol is als hij op de voorkant van het ‘toonaangevende’ muziekblad Rolling Stone staat. Uiteindelijk kwam Dr. Hook inderdaad on the cover of the Rolling Stone(nummer van 29 maart 1973), weliswaar als karikaturen.

Afspeellijst

 

 

Dire StraitsDire Straits (1977-1995) was een Britse rockband met als veruit bekendste lid zanger-gitarist-songwriter Mark Knopfler. De band is onder andere bekend geworden met nummers als Sultans of Swing, Private Investigations, Brothers in Arms en Money for Nothing.

Afspeellijst

 

 

 

Queen

Queen

Queen is een Engelse rockgroep. De band is opgericht in 1970 in Londen door gitaristBrian May (1947), zanger Freddie Mercury (1946 – 1991) en drummer Roger Taylor (1949), aangevuld met bassist John Deacon (1951) in 1971. Met tientallen hits  in de jaren 70, 80 en 90, is Queen een van de succesvolste popgroepen in de geschiedenis. Queens grote doorbraak begon in 1974 met de singles “Killer Queen” en “Now I’m Here” van het album Sheer Heart Attack en jaar later met het album A Night at the Opera met de nummer 1-hit “Bohemian Rhapsody”.

Afspeellijst

 

 

Playing for Change

Playing for Change is een multimediaal muziek project endat wil ik graag onder de aandacht brengen.  Het is gemaakt door de Amerikaanse producer en geluidstechnicus Mark Johnson met zijn Timeless Media Group, dat wil inspireren, verbinden en vrede  brengen in de wereld door middel van muziek.  Bij dit project zijn er verschillende muzikanten verspreid over de hele wereld die door unieke montage samen muziek maken. Playing For Change creëerde ook een aparte non-profit organisatie waarin de muziek er voor zorgt dat er scholen gebouwd worden voor kinderen over de hele wereld.

Afspeellijst

 

 

 

Simon and Garfunkel

Simon & Garfunkel

Simon & Garfunkel is een Amerikaans zangduo uit de jaren 60. Het populaire duo bestaat uit Paul Simon (1941) en Art Garfunkel (1941). Doordat hun muziek in 1967 werd gebruikt alssoundtrack voor de film The Graduate  kwam hun carrière in een stroomversnelling. Met hun rustige, goed in het gehoor liggende en mild maatschappijkritische nummers stegen ze in de hitparades. Nummers als The Sound of Silence,  Mrs. Robinson en Bridge Over Troubled Water zijn nog steeds bij veel mensen bekend.

Afspeellijst

 

 

Buddy Holly

Buddy Holly

Buddy Holly (1936 – 1959), was een rock-‘n-roll-zanger, gitarist en componist. Zijn bekendste nummers zijn That’ll Be The Day, Oh Boy!, Peggy Sue en Maybe Baby. Vandaag de dag is Buddy Holly nog steeds eencultfiguur van de rock-‘n-roll door zijn talent en ook door het stormachtige verloop van zijn carrière: hij was al een semiprofessioneel muzikant toen hij zestien jaar oud was en hij overleed op 22–jarige leeftijd tezamen metRitchie Valens en The Big Bopper bij een vliegtuigongeval op 3 februari 1959The Day the Music Died Die dag ging de geschiedenis in als The Day the Music Died, een term die zanger Don McLeanjaren later zong in zijn nummer American Pie, waarin hij hulde bracht aan de overleden rockgrootheden. In 1994 werd Holly postuum opgenomen in de Nashville Songwriters Hall of Fame en in 2011 kreeg hij een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Afspeellijst

 

 

Jim Croce

Jim Croce

Jim Croce (1943 – 1973) was een Amerikaanse singer-songwriter. Hij brak door bij het grote publiek na zijn vroegtijdig overlijden door een vliegtuigongeluk. Jim Croce heeft zes studioalbums en elf singles uitgebracht. Jim Croce is vooral bekend geworden met melodieuze, gevoelige liedjes zoals I got a name en Time in a bottle.

Afspeellijst

 

 

 

elvis presley

Elvis Presley

Elvis Presley (1935 – 1977) was een Amerikaans zanger en acteur. Hij is wereldwijd bekend onder de bijnamen The King of Rock and Roll of kortweg The King. Elvis geldt als een van de succesvolste en populairste soloartiesten aller tijden.

Afspeellijst

 

 

 

Roy Orbison

Roy Orbison

Roy Orbison (19361988) was een Amerikaanse country- en rockzanger. Hij staat sinds 1987 in de Rock and Roll Hall of Fame, sinds 1987 in deNashville Songwriters Hall of Fame en sinds 1989 in de Songwriters Hall of Fame. In 2006 kreeg Orbison postuum een ster op de Music City Walk of Fame en in 2010 op de Hollywood Walk of Fame. In 2014 werd Orbison opgenomen in de Musicians Hall of Fame. Muzikaal gezien verraste Roy de luisteraar  met de vocale hoogstandjes die hem zijn bijnaam “The Big O” hadden opgeleverd. Orbison stierf op 6 december 1988 plotseling als gevolg van een hartstilstand bij zijn moeder thuis in Hendersonville, een voorstadje van Nashville.

Afspeellijst

 

Bronnen: o.a. Wikipedia

 

Terug naar:

Varia