Rijnsaterwoude

Rijnsaterwoude in 1865, door J. Kuijper

Rijnsaterwoude is een dorp in de gemeente Kaag en Braassem, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Rijnsaterwoude ligt aan de Herenweg, ten oosten van de Braassemermeer en ten noorden van de stad Alphen aan den Rijn.

Rijnsaterwoude ligt in de Rijnsaterwoudsche Polder. Het deel van Rijnsaterwoude ten zuiden van de Leidse Vaart ligt in de Vierambachtspolder. Ten westen van Rijnsaterwoude ligt de Braassemermeer.

Tot 1 januari 1991 was Rijnsaterwoude een zelfstandige gemeente. Bij wet werd de gemeente toegevoegd aan de nieuw gevormde gemeente Jacobswoude, waarvan het de hoofdplaats werd. De gemeente Jacobswoude is echter per 1 januari 2009 gefuseerd met de gemeente Alkemade tot de nieuwe gemeente Kaag en Braassem. In de zogeheten Woudse dom (zo genoemd omdat de toren ervan sprekend lijkt op een verkleinde uitvoering van die van de Utrechtse dom) predikte in de 18de eeuw de bekende bevindelijke dominee Theodorus van der Groe…

Wapen Rijnsaterwoude

Het wapen van Rijnsaterwoude werd op 24 juli 1816 aan Zuid-Hollandse gemeente Rijnsaterwoude door de Hoge Raad van Adel in gebruik bevestigd. De gemeente is in 1991 samen met Leimuiden en Woubrugge opgegaan in de nieuw opgerichte gemeente Jacobswoude. Het wapen van Jacobswoude is afgeleid van de drie voormalige gemeentes die waren gefuseerd. Jacobswoude is in 2009 opgegaan in de nieuw gevormde gemeente Kaag en Braassem. Het wapen van Kaag en Braassem is eveneens hiervan afgeleid.

De blazoenering van het wapen luidde als volgt:
Van lazuur, beladen met een fasce en 3 liggende halve manen, alles van goud.

Het wapen bestond uit een blauw schild met een geheel gouden voorstelling, de zogenaamde Rijkskleuren. Op het schild een dwarsbalk. Boven de dwarsbalk twee wassenaars en onder de dwarsbalk een wassenaar. Deze zijn uitgevoerd als gezichtswassenaar.

Het wapen is dat van het geslacht Van der Woude, tot 1557 heren van de heerlijkheden Rijnsaterwoude en Woubrugge. Het is gelijk aan het wapen van Woubrugge, met uitzondering van de wassenaars die alleen in het wapen van Rijnsaterwoude zijn uitgevoerd als gezichtswassenaars. Volgens Bakker zouden de wassenaars oorspronkelijk van zilver zijn geweest.

Uit:
Wikipedia – Rijnsaterwoude
Wikipedia – Wapen Rijnsaterwoude

Voorouders:

  • Dirk Gerritsz Turkenburg
    Geboren op 3 juni 1753 te Rijnsaterwoude, overleden op 22 maart 1813 te Alphen aan den Rijn. Zoon van Gerrit Turkenburg en Beatrix van Leeuwen.
    Gehuwd met Ariaantje Baartwijk. Geboren 1755, gedoopt 7 september 1755 te Bodegraven.

Terug naar:
Dorpen en Steden – JohnOoms.nl

  facebook       

© 27 maart 2022