Heren Bokel

bokel

Bokel, heren van Spangen, Uyternesse en Mathenesse

Mathenesse is de naam van een oude ambachtsheerlijkheid tussen Schiedam en Rotterdam. De vroegste vermelding van Mathenesse stamt uit het jaar 1276. De oudst bekende ambachtsheer is Dirk Bokel. Van Dirk Bokel wordt vermoed dat hij rond 1250 een dam in de Schie heeft aangelegd, hetgeen de oorsprong is van de stad Schiedam. (Bron: Wikipedia)
Het Kasteel ter Spangen (ook wel ter Nesse genoemd) was een middeleeuws kasteel dat gelegen was nabij het dorp Overschie. De voormalige locatie van het kasteelterrein is terug te vinden in de Spaanse Polder aan de Bornissehaven en Breevaartstraat. De Rotterdamse wijk Spangen is naar dit kasteel vernoemd. Dirk Bokel (1245) was heer van Spangen, Uyternesse en Mathenesse (Bron Wikipedia)

1. Dirk Bokel
Geboren rond 1175.
Na 3 november 1200 was hij getuige voor de Hollandse graaf bij een verdrag van deze met de hertog van Lotharingen.
Na 28 augustus 1215 was hij getuige bij een uitspraak door de graaf van Holland in een geschil tussen de abt van Egmond en Wouter van Egmond.
Hij is getrouwd met N. van Egmont. Dochter van Kwade Wouter I van Egmont (Zie Heren van Egmont nr. 10) en Mabelia van IJsselmonde.
Zonen:

  • Dirk Dirksz Bokel (Volgt 2)
  • Gijsbrecht Bokel

2. Dirk Dirksz Bokel
Geboren rond 1200 – overleden na 1251. Heer van Spangen, Uyternesse en Mathenesse. Zoon van Dirk Bokel en N. van Egmont.
In 1200, 1215 en 1216 wordt er onder de edelen een Dirk Bokel genoemd en in 1226 en 1245 een Gijsbrecht. In het jaar 1252 vergunde  koning Willem aan een zekere Dirk Bokel, dat, in geval hij zonder mannelijke nakomelingschap stierf, zijn oudste dochter zijn leengoed zou beërven. In oorkonden sinds 1285 wordt weer van een Gijsbrecht Bokel gesproken.

Hij was gehuwd met een onbekende vrouw.
Kinderen:

  • Dirk van Mathenesse
  • Mabelia Diedericks Beukel (Volgt 3)

3. Mabelia Diedericks Beukel
Overleden na 17 maart 1251. Dochter van Dirk Dirksz Bokel.
Zij was gehuwd met Hugo Engelbrecht van den Broecsz. Zoon van  Engelbrecht van den Broec (ridder, parochiaan van Overschie, 1266) (Zie Genealogie Van den Broec nr. 2) en N. Hugendr van Heemskerck
Zonen:

  • Engelbrecht van den Broec
  • Dirc de Bokel (Volgt 4)

4. Dirc de Bokel
Overleden voor 22 mei 1290. Ridder. Zoon van Mabelia Diedericks Beukel en  Engelbrecht van der Broecsz.
Gehuwd met Lijsbeth de Witte. Dochter van Jan Simon Cornelius de Witte (Zie Geslacht De Witte nr. 4) en Hadewig van der Made (Zie Heren van der Made nr. 2b).
Dochter:

  • Aleid Dirc Bokelsdr (Volgt 5)

5. Aleid Dirc de Bokelsdr
Dochter van Dirc Bokel en Lijsbeth de Witte.
Zij was gehuwd Aernt Toude Aerntsz (van der Burch). Geboren 1285.
Zoon:

 

Bronvermeldingen:
Geni – Bokel
Nieuw Nederlandsch biografisch woordenboek – Bokel
Genealogische Bronnen – JohnOoms.nl

 

Terug naar:

Heren en Vrouwen van…

 facebook

 

© 14 september 2016 laatst bijgewerkt op  30 januari 2023