Heren van Courtenay

courtenay

Huis Courtenay is de naam van twee verschillende adellijke families, die beide afstammen van Athon van Courtenay.
Athon, de eerste heer van Courtenay (Seigneur de Courtenay), was zelf blijkbaar een afstammeling van de graven van Sens en van Pharamond, bekende oprichter van de Franse monarchie in 420.
Athon heeft geprofiteerd van de opvolgingscrisis in het hertogdom Bourgondië tussen Otto-Willem, hertog van Bourgondië en Robert II van Frankrijk. Hij veroverde een stuk grond voor zichzelf, waar hij zijn eigen heerlijkheid vestigde. Hij noemde zichzelf naar de stad Courtenay, die door hem was gesticht.

 

Huis Courtenay – Wikipedia

 

1. Athon de Courtenay
Geboren rond 1000. Heer en stichter van Courtenay.
Hij was gehuwd met een onbekende vrouw.
Zoon:

 • Jocelyn I de Courtenay (Volgt 2)

2. Jocelyn I de Courtenay (1034-na 1065), zoon van Athon, Châtelain de Châteaurenard. Seigneur de Courtenay.
Hij trouwde 1e met Hildegarde de Château-Landon, dochter van Goeffrey II, graaf van Gâtinais, en Ermengarde van Anjou (dochter van Fulco III, graaf van Anjou ). Joscelin en Hildegarde kregen een dochter:

 • Vaindemonde de Courtenay, getrouwd met Renard II, graaf van Joigny.

Joscelin trouwde 2e met Elizabeth van Montlhéry, dochter van Guy I van Montlhéry en Hodierna van Gometz.
Joscelin en Elizabeth had vijf kinderen:

 • Hodierne van Courtenay, getrouwd met Geoffroy II, Seigneur van Joinville
 • Milo van Courtenay (Volgt 3)
 • Joscelin I, graaf van Edessa en de prins van Galilea
 • Geoffroy van Courtney (d. 1139)
 • Renaud (d. Vóór 1133), monnik in het klooster van St. Johannes de Evangelist bij Sens.

Na de dood van Joscelin, werd Elizabeth een non bij St. Johannes.

3. Milo van  Courtenay
Overleden in 1127. Heer van Courtenay. Zoon van Jocelyn I de Courtenay.
Hij trouwde met Ermengarde van Nevers (1073-1100). Zij was de dochter van Renaud II , graaf van Nevers en Auxerre , en Ida de Forez.
Zoon:

 • Reinoud van Courtenay (Volgt 4)

4. Reinoud van Courtenay
Overleden 27 september 1194 te Sutton (Engeland) Hij was een Franse edelman uit het Huis van Courtenay, die naar Engeland vertrok en de stichter werd van het Engelse geslacht Courtenay, die vanaf 1335 Graven van Devon werden, welke titel nog steeds wordt gevoerd door zijn rechtstreekse mannelijke nakomeling.
Hij was de zoon van Miles (Milo) van Courtenay, Seigneur ( kasteelheer ) van Courtenay, in het Koninkrijk van Frankrijk , in het departement Loiret  in het noordoosten van het centrum van Frankrijk en van Ermengard de Nevers.
Hij volgde zijn vader op als Seigneur van Courtenay. Hij vocht in de Tweede Kruistocht , met koning Lodewijk VII van Frankrijk. Hij kreeg ruzie met koning Lodewijk VII, deze nam Reinouds  Franse bezittingen in beslag genomen. De koning liet Reinouds dochter Elizabeth trouwen met zijn jongste broer, Pierre (Peter) van Frankrijk, die voortaan bekend werd als Peter I van Courtenay (overleden 1183)). Hij werd Heer van Sutton in 1161. In 1172 begeleidde hij koning Hendrik II in de Ierse Expeditie naar County Wexford.
Hij was 1e gehuwd met Helvis (Elizabeth) du Donjon, dochter van Frederick du Donjon en Corbeil, de zus van Guy du Donjon. Zij was erfgename van de feodale baronie van Okehampton in Devon.
Uit dit huwelijk:

 • Elizabeth van Courtenay (Volgt 5)

Hij was 2e gehuwd met Maud FitzEdith, dochter van Robert FitzEdith, Lord Okehampton, buitenechtelijke zoon van Hendrik I , koning van Engeland en Edith FitzForne.

Hij had ook een zoon, Robert de Courtenay, die de overgrootvader was van Hugh de Courtenay, 1ste Graaf van Devon.

—————

In de 12e eeuw,  vertrok Renaud de Courtenay († 1190), zoon van Milo de Courtenay, naar Engeland na ruzie met koning Lodewijk VII.
Zijn Franse bezittingen werden in beslag genomen en Lodewijk VII liet Reinouds dochter Elizabeth trouwen met zijn jongste broer, Pierre (Peter) van Frankrijk, die voortaan bekend werd als Peter I van Courtenay
Afstammelingen van Peter en  Elizabeth waren lid van het Huis Capet Courtenay, een zijtak van het Huis van Capet, het Franse Koninklijk Huis. Hun nakomelingen verworven door huwelijk het Graafschap Namen en het Latijnse keizerrijk van Constantinopel. Deze tak stierf in de mannelijke lijn uit in 1733.

5. Elizabeth van Courtenay
Geboren 1127, overleden september 1205. Dochter van Reinoud de Courtenay en Hawise du Donjon
In ongeveer 1150, trouwde zij met Peter van Frankrijk (september 1126 – 10 april 1183). Hij was de jongste zoon van Lodewijk VI van Frankrijk (Zie Koningen van Frankrijk/Capetingers nr. 12) en zijn tweede vrouw, Adélaide van Maurienne van Savoye (Volgt Graven van Savoye nr. 5 a).
Door dit huwelijk was hij de stamvader van Het Huis Capet Courtenay en ging verder door het leven als Peter I van Courtenay.
Peter werd geboren in Frankrijk en stierf in Palestina. Hij wordt begraven in een graf in de vloer van de kathedraal van Exeter , naast Elizabeth.
Het echtpaar kreeg tien kinderen:

 • Phillip (1153 – vóór 1186)
 • Peter II , Latijnse keizer van Constantinopel ( c. 1155-1218) (Volgt 6a)
 • Naamloos dochter ( c. 1156 -?)
 • Alice (overleed 12 februari 1218), trouwde met graaf Aymer van Angoulême
 • Eustachia (1162-1235), in de eerste plaats trouwde Willem van Brienne, zoon van Erard II van Brienne en Agnès van Montfaucon tweede William van Champlitte
 • Clémence (1164 -?)
 • Robert, Seigneur van Champignelles (1166-1239), huwde in 1217 Mathilde van Mehun (d. 1240). Hun oudste zoon Peter van Courtenay, Heer van Conches .
 • William, Seigneur van Tanlay (1168 – vóór 1248)
 • Isabella (1169 – na 1194)
 • Constance (na 1170-1231)
Uit:
Peter I van Courtenay – Wikipedia

courtenay-ii

petr-ii-van-courtenay6a. Peter II van Courtenay (Frans : Pierre de Courtenay)
Overleden 1219. Hij was keizer van het Latijnse Keizerrijk van Constantinopel 1216-1217.

Peter II was een zoon van Peter I van Courtenay en Elisabeth de Courtenay.

Peter was eerst getrouwd Agnes I, gravin van Nevers, via wie hij de drie graafschappen van Nevers, Auxerre en Tonnerre verkreeg.
Zijn tweede vrouw was Yolanda van Vlaanderen (overleden 1219),
Zij was een zus van Boudewijn en Hendrik van Vlaanderen, die later de eerste en tweede keizers van het Latijnse keizerrijk van Constantinopel waren.
Peter vergezeld zijn neef, koning Filips II van Frankrijk , op de kruistocht van 1190 en vochten (samen met zijn broer Robert) in de Albigenzen Kruistocht in 1209 en 1211, toen hij deelnam aan de belegering van Lavaur . Hij was aanwezig bij de Slag van Bouvines in 1214.

Toen zijn zwager, de keizer Hendrik , stierf zonder zonen in 1216, werd Peter gekozen als zijn opvolger, en met een klein leger verliet hij zijn woonplaats van château de Druyes , in Frankrijk het bezit van zijn troon te nemen. Ingewijd keizer in Rome, in een kerk buiten de muren, door paus Honorius III op 9 april 1217. Hij leende een aantal schepen van de Venetianen en beloofde in ruil daarvoor Durazzo voor hen te veroveren; maar hij faalde in deze onderneming, en zocht zijn weg naar Constantinopel over land. Op de reis werd hij gevangen genomen door de despoot van Epirus, Theodore Komnenos Doukas. Peter overleed na een gevangenisstraf van twee jaar. Peter is dus nooit in zijn rijk geweest, dat werd bestuurd door zijn vrouw, Yolanda, nadat zij Constantinopel had bereikt. Twee van zijn zonen, Robert en Boudewijn, waren op hunn beurt keizers van het Latijnse keizerrijk van Constantinopel. 

Met zijn eerste vrouw Agnes I, Gravin van Nevers had hij een dochter:
 • Matilda I, Gravin van Nevers.
Met zijn tweede vrouw Yolanda van Vlaanderen, had hij 11 kinderen:
 • Philip (overleden 1226), Markies van Namen, die het aanbod van de kroon van het Latijnse Keizerrijk gedaald
 • Robert van Courtenay (overleden 1228), keizer van het Latijnse Rijk van Constantinopel
 • Henry (overleden 1229), Markies van Namen
 • Boudewijn II van Constantinopel (overleden 1273), keizer van het Latijnse Rijk van Constantinopel
 • Margaret , Markiezin van Namen, die voor het eerst getrouwd Raoul d’Issoudun en later met Hendrik van Vianden
 • Elizabeth van Courtenay die trouwde met graaf Walter van Bar en vervolgens met Eudes van Montagu getrouwd.
 • Een niet nader genoemde dochter die trouwde met Tsar Boril Bulgarije
 • Yolanda de Courtenay (Volgt 7a)
 • Eleanor, die trouwde met Philip van Montfort, Lord van Tyrus
 • Marie de Courtenay , die trouwde met Theodorus I Lascaris van het Keizerrijk Nicea
 • Agnes, die trouwde met Geoffrey II Villehardouin , Prins van Achaea

Hij had een buitenechtelijke zoon:

 • Geoffrey, markies van Lavaur (overleden 1229)
Uit:
Peter II van Courtenay – Wikipedia

 

6b. Robert de Courtenay
Seigneur van Champignelles. Geboren in 1166, overleden in 1239. Zoon van Peter I van Courtenay en Elisabeth de Courtenay.
Hij huwde in 1217 Mathilde van Mehun. Overleden in 1240.
Zoon:

 • Peter van Courtenay, Heer van Conches  ± 1232 -1250 (Volgt 7b)
Uit:
Robert van Courtenay – Wikipedia

7a. Yolanda de Courtenay
Geboren rond 1200, overleden in 1233. Koningin van Hongarije, zij was de tweede vrouw van koning Andreas II van Hongarije .
Yolanda was de dochter van graaf Peter II van Courtenay en zijn tweede vrouw, Yolanda van Vlaanderen, de zus van Boudewijn I en Hendrik I , de keizers van Constantinopel.
Haar huwelijk met koning Andreas II, waarvan de eerste vrouw, Gertrude was vermoord door samenzweerders op 24 september 1213, werd geregeld door haar oom, de keizer Hendrik I.

Hun huwelijk werd gevierd in februari 1215 in Székesfehérvár en aartsbisschop John van Esztergom kroonde haar Koningin Consort. Echter, bisschop Robert van Veszprém stuurde een klacht in bij paus Innocentius III , want de kroning van de koninginnen consort in Hongarije traditioneel het voorrecht had zijn bisschopszetel . De paus stuurde een gezant naar Hongarije om de klacht te onderzoeken en bevestigde het voorrecht van de Stoel van Veszprém .

Na de dood van haar oom op 11 juli 1216, werd haar man van plan om de keizerskroon te verwerven voor zichzelf, maar de baronnen van het Latijnse Keizerrijk uitgeroepen haar vader keizer, in plaats daarvan.

Yolanda onderhield een goede relatie met de kinderen van haar man uit zijn eerste huwelijk. Haar echtgenoot overleefde haar. Ze werd begraven in de Igriş Abdij van het Witte Monniken.
Dochter:

 

7b. Peter van Courtenay
Geboren circa 1232, overleden in 1250. Heer van Goms en Mehun. Zoon van Robert de Courtenay en van Mathilde van Mehun.
hij was gehuwd met Péronnelle de Joigny. Geboren rond1230, overleden in 1282. Dochter van Gaucher I de Joigny en Amicie de Montfort.
Dochter:

 • Amicie Courtenay  ± 1250 – ± 1275

 

8b. Amicie Courtenay
Geboren rond 1250, overleden in1275. Zij was de dochter van Peter van Courtenay, heer van Goms en Mehun en van Perrenelle Joigny, dochter van Gaucher Joigny.
Zij was gehuwd met Robert II van Artesië. Geboren op 17 september 1250 – Kortrijk, 11 juli 1302.
Hij was een postume zoon van graaf Robert I van Artesië (en dus een kleinzoon van de Franse koning Lodewijk VIII), en was graaf van Artesië van bij zijn geboorte. Zijn moeder was Mathilde van Brabant.
Kinderen:

 • Filips van Artesië (1269-1298) (Volgt Graven van Artesië nr. 3)
 • Mathilde (1270-1329)
 • Robert (1271-1272).
Uit:
Wikipedia – Robert II van Artesië
Bronvermeldingen:
Huis Courtenay – Wikipedia
Genealogische Bronnen – JohnOoms.nl

Terug naar:

Heren en Vrouwen van…

facebook

© 17 december 2016, laatst bijgewerkt op 14 april 2023