Op maandag 5 juni 2017, tweede Pinksterdag, werd in Breda de Nassaudag gevierd. Het was dan ook landelijke Kastelendag, waardoor kasteel Bouvigne en het Kasteel van Breda ook voor het grote publiek geopend waren.
De wieg van de koninklijke familie stond in Breda. Het kasteel van Breda was het stamslot van de Nassaus. De verwevenheid van de stad met het vorstenhuis loopt als een draad door de stadsgeschiedenis. De Nassaus drukten door hun aanwezigheid in Breda (tussen 1403 en 1568) een beslissende stempel op de ontwikkeling van de stad. Verbinden, vooruitkomen en genieten vanuit een rijke historie naar het heden was hun motto. De kernwaarden tolerantie, verdraagzaamheid, innovatie en internationalisering die voortkomen uit de historische periode waarin de Nassaus in Breda woonden, heeft Breda gebruikt om te worden tot de zelfbewuste, energieke en moderne stad die zij nu is.
De komst van de Nassaus heeft de stad veel lusten gebracht, maar vaak was het ook het toneel van grote lasten. In de strijd tussen de Noordelijke Nederlanden en de Spanjaarden is Breda maar liefst zes keer van bezetter gewisseld. De list met het Turfschip van Breda leidde tot de inname van Breda op 4 maart 1590 en was niet alleen een militaire, maar vooral ook morele overwinning voor de troepen van Maurits van Nassau, de latere prins van Oranje.
In 2017 vieren we de Vrede van Breda, op 31 juli 1667 in Breda gesloten. 350 jaar geleden werd de Nassaustad uitgekozen als plaats voor de onderhandelingen die een einde moesten maken aan de twee jaar eerder uitgebroken zeeoorlog met Engeland, de Tweede Engelse Zeeoorlog.
De Bredase stadspaleizen, de particuliere hofhuizen, werden ter beschikking gesteld om de hoge heren onder te brengen.
Tijdens de Nassaudag stond het bol van lust en last, liefde, genegenheid en hoofse manieren tegen de achtergrond van een periode waarin Breda even de belangrijkste plek in Europa was.
Bron: Nassaudag 2017
Een impressie:
Waan je in de tuin der lusten. Onder de delegaties waren o.a. aanwezig:
koningin, hofdame, hofnar, edelman, ridder, schildknaap, troubadour en keukenmeisje.
Het decor speelde zich af in de Grote Kerk van Breda.
Ook liep er een complimentenmeisje rond, wat niks met het thema te maken had,
maar het was wel leuk. Op een handgeschreven kaartje werd zorgvuldig en met liefde
Ineke’s persoonlijkheid uitgelicht door het complimentenmeisje.
Helaas is hoofdrolspeler Cor Vermeulen overleden:
Zie ook:
Terug naar: