De beginjaren van
Pieter Hendricksz van Driel
Pieter Hendricksz van Driel is geboren rond 1615.
Overzichten van de jaren 1614, 1615 en 1616.
1614
MDCXIV
- januari
- 27 – De op Vlieland opgerichte Noordsche Compagnie voor de walvisvangst nabij Spitsbergen krijgt voor drie jaar octrooi van de Staten-Generaal.
- maart
- 27 – Enkele ingezetenen van Hoorn, die de Austraalse Compagnie hebben opgericht, krijgen octrooi van de Staten-Generaal om maximaal 4 reizen uit te voeren, onder voorwaarde dat geen inbreuk zal worden gedaan op bestaande octrooien.
- april
- 5 – Johan van Oldenbarnevelt sluit een verdrag met de Zweedse koning dat beide landen verplicht om geld, mannen en schepen bij te dragen teneinde vrije scheepvaart en handel in de Oostzee te bevorderen.
- 7 – El Greco (73) overleden, Grieks kunstschilder die werkte in Spanje.
- mei
- 16 – Maeslantsluys wordt zelfstandigheid verleend door de Staten van Holland en heet voortaan Maassluis.
- augustus
- 23 – Groningen krijgt een universiteit, de latere Rijksuniversiteit Groningen.
- 23 – De opstand van de handwerkslieden in Frankfurt am Main tegen het corrupte stadsbestuur ontaardt in een plundering van de Judengasse en het verjagen van de joden uit de stad.
- augustus – Ontdekkingsreiziger Joris van Spilbergen vertrekt met onder andere zijn vlaggenschip de Aeolus voor een wereldreis van 1614 tot en met 1617.
- november
- 6 – Gerard Reynst volgt Pieter Both op als gouverneur-generaal van Nederlands-Indië.
- 12 – Met het Verdrag van Xanten wordt een oorlog in Westfalen voorkomen. Het hertogdom Kleef en de graafschappen Mark en Ravensberg komen aan de keurvorst van Brandenburg en de hertogdommen Berg en Gulik aan de paltsgraaf van Palts-Neuburg. De laatste was tijdig katholiek geworden om steun te krijgen tegen de protestantse keurvorst van Brandenburg.
- zonder datum
- Bouw van Fort Nassau in Albany, New York.
- Simon Marius publiceert zijn werk Mundus Iovialis, waarin de planeet Jupiter en zijn manen worden beschreven.
- John Napier laat zijn logaritmetafels verschijnen.
- De eerste editie van het Romeins Rituaal verschijnt, waarin de riten van de Rooms-Katholieke Kerk in één boek worden gebundeld.
datum onbekend
- Jacob van Loo geboren. Hij was een Nederlandse kunstschilder van historie- en genrestukken, en portretten. Hij maakte een bijzonder genre populair: een concert op een balkon of terras. Van Loo werkte met een subtiel kleurenpalet. Volgens Arnold Houbraken was hij beroemd vanwege zijn naakten (overleden 1670).
1615
MDCXV
- januari
-
-
25 – Govert Flinck geboren. was een Nederlandse kunstschilder van voornamelijk portretten, historische werken en genrestukken. Hij was een van de leerlingen van Rembrandt, van ca. 1633 tot 1636. Aanvankelijk werd zijn werk wel voor dat van Rembrandt aangezien en zelfs verkocht, maar in de jaren veertig ontwikkelde Flinck een eigen, meer op de eigentijdse smaak aansluitende classicistische stijl van schilderen. Van Flinck zijn zo’n 237 schilderijen bekend, waarvan 177 portretten en 58 historiestukken. Dat maakte hem tot mogelijk wel de beroemdste leerling van Rembrandt en een productief schilder (overleden 1660).
-
- maart
- 2 – In opdracht van de Staten van Groningen en Drenthe hebben de landmeters Pieter de la Haye en Pieter Sems de grens vastgesteld tussen beide provinciën. Groningen accepteert de uitkomst niet, omdat Ter Apel daarin Drents wordt.
- 6 – Pieter Both, gouverneur-generaal van Nederlands-Indië, verdrinkt bij Mauritius.
- april
- 6 – In Lochem breekt een stadsbrand uit, waarbij slechts drie huizen gespaard blijven.
- juni
- juni – Le Maire en Schouten vertrekken voor een reis rond het zuiden van Zuid-Amerika (Kaap Hoorn) naar Indië.
- juli
- 22 – Koning Christiaan IV van Denemarken slaat beleg voor de stad Braunschweig om deze in handen te spelen van zijn zwager Frederik Ulrich van Brunswijk-Wolfenbüttel, zonder dat deze een eed hoeft af te leggen op de oude vrijheden en gebruiken van de stad.
- september
- 17 – Door tussenkomst van troepen uit de Republiek onder aanvoering van Frederik Hendrik van Nassau moet de Deense koning het beleg van Braunschweig afbreken en instemmen met onderhandelingen.
- oktober
- oktober – De Groninger landmeter Pieter Sems komt met een herziene Semslinie, waarop Ter Apel Gronings blijft. Maar nu gaat Drente dwarsliggen.
- november
- 25 – Willem Lodewijk van Nassau-Saarbrücken huwt te Saarbrücken met Anna Amalia van Baden-Durlach.
- december
- 21 – Onder bemiddeling van Johan VII van Nassau-Siegen wordt de kwestie-Braunschweig vreedzaam opgelost.
- zonder datum
- In Frankrijk wordt chocoladedrank bij officiële audiënties bij de Franse Koning ingevoerd.
- Cornelis Drebbel houdt een proefvaart met zijn onderzeeboot op de Theems.
- In Groenlo (Grol) wordt Grolsch bier gebrouwen.
- Voor het eerst vertrekken er Nederlandse gezanten naar Moskovië. Reinoud van Brederode, Diederik Bas en Albert Joachim moeten gaan helpen met de vredesbesprekingen tussen Zweden en Rusland.
- Publicatie van het blijspel Moortje van Gerbrand Adriaensz. Bredero.
1616
MDCXVI
- januari
- 1 – Jan de Latere hofje gesticht te Leiden door de uit Vlaanderen afkomstige mutsenmaker Jan de Latere.
- 10 – Lichtenvoorde wordt ingenomen door de staatsen en ingelijfd bij het graafschap Zutphen.
- 18 – Karel van Arenberg (65) overleden. Zuid-Nederlands politicus, militair en diplomaat.
- 25 – Na een beleg wordt het Kasteel van Borculo overgegeven aan de Staatse troepen.
- 29 – De Nederlandse ontdekkingsreizigers Willem Cornelisz Schouten en Jacob Le Maire varen voor het eerst om Vuurland. Zij noemen deze kaap naar de stad Hoorn, de geboorteplaats van Schouten.
- februari
- 25 – Borculo wordt belegerd door de staatsen, en bij verdrag overgegeven en ingelijfd bij het graafschap Zutphen.
- 26 – Paus Paulus V dwingt de geleerde pater Galilei diens aan Copernicus ontleende theorie dat de aarde rond is en zich om de zon beweegt, in te trekken.
- maart
- 5 – Copernicus’ boek De Revolutionibus Orbium Coelestium (Over de omwentelingen van de hemellichamen) uit 1543 wordt door de paus op de Index geplaatst.
- 14 – De moord op Jan van Wely, een Amsterdamse juwelier, wordt gepleegd op het Binnenhof in Den Haag, door de kamerheer van prins Maurits en een adelborst van de lijfwacht.
- 28 – De Middelburgsche Wisselbank wordt gesticht.
april
- 10/16 – Trijntje Keever geboren. Nederlandse vrouw, bijgenaamd ‘De Groote Meid’, was met 2,54 meter of 9 Amsterdamse voet mogelijk de langste vrouw die ooit heeft geleefd. Waarschijnlijk had ze acromegalie (overleden 1633).
- 23 – William Shakespeare (52) overleden. Brits toneelschrijver en dichter.
juli
- 16 – Christiaan van Nassau-Siegen geboren. Hij was een graaf uit het Huis Nassau-Siegen, een zijtak van de Ottoonse Linie van het Huis Nassau. Hij was officier in Hessische dienst en diende sinds 1642 in het keizerlijke leger.(overleden 1644)
- september
- oktober
- 10 – Maria van Nassau (60) overleden, tweede dochter van Willem van Oranje en Anna van Egmont. Maria werd vernoemd naar Maria van Hongarije, de zuster van keizer Karel V en landvoogdes der Nederlanden. In 1595 huwde Maria te Buren graaf Filips van Hohenlohe (1550-1606). Filips was een legeraanvoerder in dienst van de Republiek en had een slechte reputatie. Het huwelijk bleef kinderloos.
- 25 – Dirck Hartog landt aan de westkust van Australië, bij Shark Bay, bij een aantal onbewoonde eilanden, die nu de Dirck Hartog-eilanden genoemd worden. Hij laat een tinnen plaat achter, die later naar Amsterdam zal worden teruggebracht.
- november
- 8 – De stad Amsterdam staat joodse vluchtelingen uit Spanje en Portugal toe zich in de stad te vestigen en er hun religie te belijden, mits dat binnenshuis gebeurt en men zich niet uitlaat over het christendom. Gemengde huwelijken zijn niet toegestaan.
Bronnen:
1614 – Wikiwand
1615 – Wikiwand
1616 – Wikiwand
Terug naar:
Genealogie van Driel (IV)
Geboortejaren Van Driel