Kid Curry

 

Harvey Alexander Logan alias Kid Curry      Foto: Legends of America

Harvey Alexander Logan
Geboren in 1867, overleden op 17 juni 1904. Ook bekend als Kid Curry.
Hij was een Amerikaanse outlaw en schutter die samen met Butch Cassidy en de beruchte Wild Bunch- bende aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw opereerde. Ondanks dat hij minder bekend is dan zijn medebendeleden, wordt hij sindsdien “The Wildest of the Wild Bunch” genoemd,  naar verluidt minstens negen wetshandhavers te hebben gedood in vijf schietpartijen en nog eens twee mannen in andere gevallen.
Hij was betrokken bij talloze schietpartijen met politie en burgers en nam deel aan verschillende bank- en treinovervallen met verschillende bendes tijdens zijn vogelvrije dagen.

Logan werd geboren in Richland Township, Tama County , Iowa in 1867. Zijn moeder stierf in 1876 en zijn broers, Hank, Johnny en Lonny, verhuisden naar Dodson, Missouri om bij hun tante Lee Logan te wonen. Tot ten minste 1883 verdiende Harvey zijn brood met het breken van paarden op de Cross L- ranch , in de buurt van Rising Star, Texas . Daar ontmoette hij en raakte hij bevriend met een man genaamd “Flat Nose” George Curry, van wie hij zijn nieuwe achternaam heeft overgenomen. Zijn broers namen al snel dezelfde achternaam aan. De gebroeders Logan stonden bekend als harde werkers totdat ze betaald werden. Geld bleef niet lang in hun zakken. Ze hadden allemaal een voorliefde voor alcohol en vrouwen. Kid Curry kwam vaak terug van een trein- of bankoverval, werd dronken en ging bij prostituees op bed liggen. Nadat Kid Curry beroemd werd, noemden de prostituees hem vaak de vader als ze zwanger werden. De kinderen werden “Curry Kids” genoemd. Er wordt aangenomen dat Kid Curry maar liefst vijfentachtig kinderen kreeg, hoewel het aantal kinderen dat hij daadwerkelijk verwekte waarschijnlijk minder dan vijf was. Afstammelingen van de “Curry Kids” blijven overal verspreid in Eastland County, Texas en de omliggende gebieden tot op de dag van vandaag.

In 1883 reed Curry als cowboy op een veetocht naar Pueblo, Colorado. Tijdens zijn verblijf in Pueblo, was hij betrokken bij een vechtpartij in een saloon. Om arrestatie te voorkomen, vluchtte hij en vestigde zich in het zuiden van Wyoming, waar hij begon te werken op de “Circle Diamond” -boerderij. Naar alle waarschijnlijkheid was Curry, toen hij nuchter was, zachtaardig, sympathiek en loyaal aan zowel zijn vrienden als broers.

Logan (rechtsachter) met leden van de Wild Bunch op de beroemde “Fort Worth Five” -foto.

De gebeurtenissen die zijn leven veranderden, begonnen toen zijn broer Hank en vriend Jim Thornhill een boerderij kochten in Rock Creek, in het toenmalige Chouteau County, Montana (nu Phillips County ).  De ranch lag in de buurt van de plaats van een mijningang bij de lokale mijnwerker en agent Powell “Pike” Landusky. Landusky, volgens sommige berichten van de dag, confronteerde Curry en viel hem aan, in de overtuiging dat Curry een romance had met Landusky’s dochter, Elfie. Landusky diende vervolgens een aanklacht in tegen Curry, die werd gearresteerd.

Twee vrienden van Curry’s, AS Lohman en Frank Plunkett, betaalden een borg van $ 500 voor de vrijlating van Curry. Landusky’s dochter, Elfie, beweerde later dat het Curry’s broer was, Lonny, waarmee ze een romance had gehad. De bekentenis kwam echter veel te laat. Op 27 december 1894 ving Curry Landusky op in een plaatselijke salon en raakte Landusky, hem verbluffend. Curry, kennelijk van mening dat het gevecht voorbij was, begon weg te lopen. Landusky trok zijn pistool en begon Curry, die ongewapend was, te bedreigen. Curry’s vriend en de partner van zijn broer, Jim Thornhill, gaf Curry zijn pistool. Landusky’s pistool liep vast en Curry schoot hem dood.

Curry werd gearresteerd, maar werd vrijgelaten bij een gerechtelijk onderzoek toen werd geoordeeld dat hij uit zelfverdediging handelde. Er werd echter een formeel proces ingesteld. Curry dacht dat hij geen eerlijk proces zou krijgen omdat de rechter goede vrienden was met Landusky. Om deze reden verliet Curry de stad.

Curry begon te rijden met outlaw Tom “Black Jack” Ketchum . Pinkerton- rechercheurs begonnen Curry kort na zijn vertrek uit Montana te achtervolgen. In januari 1896 kreeg Curry bericht dat een oude vriend van Landusky, rancher James Winters, hem bespioneerde voor de beloning die hij kreeg bij zijn arrestatie. Curry en twee van zijn broers, Johnny en Lonny, gingen naar de ranch van Winters om hem te confronteren. Er brak echter een vuurgevecht uit. Johnny werd vermoord, terwijl Curry en Lonny ontsnapten. Kort daarna maakten Curry en Lonny ruzie met Black Jack Ketchum over  een treinoverval. De twee broers verlieten de bende en gingen naar het circus.

De broers kregen vervolgens werk op een veeboerderij, georganiseerd door hun neef, Bob Lee, in de buurt van Sand Gulch, Colorado. Pinkerton-agenten geven het spoor volgen achter  Curry voorlopig op. Curry, Lonny, Walt Putnam en George Curry vormden rond deze tijd hun eigen bende. Curry verliet tijdelijk Colorado, met de bedoeling goede plekken te zoeken voor mogelijke overvallen. Op 15 april 1897 was Curry naar verluidt betrokken bij de moord op adjunct- sheriff William Deane uit Powder River, Wyoming,  toen hij en zijn bende verse paarden verzamelden op een ranch in het Powder River Basin. Hierna keerde hij terug naar Colorado naar de ranch waar hij werkte.

In juni 1897 was de cowboybaan beëindigd en ging Curry met de rest van de bende naar het noorden. Ze beroofden een bank in Belle Fourche, South Dakota, en stuitten buiten de bank op weerstand van de stedelingen. Een van hun vrienden, Tom O’Day, werd gevangengenomen toen zijn paard schrok en zonder hem wegliep. De anderen ontsnapten, maar tijdens het plannen van een tweede overval haalde een posse uit de stad hen in Fergus County, Montana in. Tijdens een vuurgevecht werd Curry door de pols geschoten en werd zijn paard onder hem neergeschoten, wat resulteerde in zijn gevangenneming. George Curry en Walt Putnam werden ook gevangen genomen. Alle drie werden gehouden in Deadwood, South Dakotagevangenis, maar slechts kort; ze overmeesterden de cipier en ontsnapten. Ze gingen terug naar Montana en beroofden twee postkantoren.

Gedurende deze tijd begon Curry bij Butch Cassidy’s Wild Bunch- bende. Op 2 juni 1899 beroofde de bende de Union Pacific Railroad Overland Flyer- passagierstrein bij Wilcox, Wyoming , een overval die beroemd werd. Veel vooraanstaande agententen van die tijd namen deel aan de jacht op de overvallers, maar ze werden niet gevangengenomen.

Tijdens een schietpartij met agenten na die overval schoten Kid Curry en George Curry Converse County Sheriff Joe Hazen dood. Tom Horn , een bekende huurmoordenaar en contractmedewerker van de Pinkerton Agency, verkreeg informatie van explosievenexpert Bill Speck die George Curry en Kid Curry identificeerde als de moordenaars van Hazen, die Horn doorgaf aan detective Charlie Siringo van Pinkerton. De bende ontsnapte naar de schuilplaats bij de Hole-in-the-Wall . Curry en de Sundance Kid hebben mogelijk een blokhut gebruikt, nu bewaard in Old Trail Town in Cody, Wyoming , als schuilplaats terwijl ze van plan waren een bank te beroven in Red Lodge, Montana. Ze hebben de Red Lodge-bank echter nooit beroofd en de deelname van Sundance Kid is nooit bewezen.  Butch Cassidy, de Sundance Kid en andere desperados ontmoetten elkaar in een andere hut die vanuit het Hole-in-the-Wall- land in het noorden van Wyoming naar Old Trail Town. Het werd in 1883 gebouwd door Alexander Gent.

Siringo had de taak gekregen om de criminele bende binnen te halen. Hij raakte bevriend met Elfie Landusky. Elfie gebruikte de achternaam van Curry en beweerde dat Lonny Curry haar zwanger had gemaakt. Via haar wilde Siringo de bende lokaliseren. Siringo veranderde zijn naam in Charles L. Carter, vermomde zich als een op de vlucht zijnde schutter en begon zich te mengen met mensen die de Currys zouden kunnen kennen, en werd vrienden met Jim Thornhill.

Kid Curry verstopte zich echter in Robbers Roost , een andere schuilplaats die werd gebruikt door de Wild Bunch in het afgelegen canyonland Utah . Curry ging toen met Cassidy en anderen naar Alma, New Mexico , met de bedoeling zich een tijdje te verstoppen. Op 11 juli 1899, tijdens zijn werk op de WS Ranch, beroofde Curry een trein van Colorado en Southern Railroad in de buurt van Folsom, New Mexico met bendeleden Elzy Lay en Sam Ketchum, de broer van Tom “Black Jack” Ketchum. Een posse onder leiding van Huerfano County, Colorado Sheriff Ed Farr zette de bende in het nauw bij een gebied genaamd Turkey Creek, wat resulteerde in twee vuurgevechten gedurende een periode van vier dagen. Lay en Ketchum werden beiden gewond en later gevangen genomen, waarbij Lay de sheriff en dodelijk gewonde Colfax County- afgevaardigde Henry Love vermoordde. Ketchum stierf dagen later in gevangenschap aan zijn verwondingen en Lay kreeg levenslang voor de moorden. Curry ontsnapte, maar hij, Cassidy en andere leden van de bende werden gedwongen New Mexico te verlaten. Curry reisde naar San Antonio , waar hij kort verbleef. Daar ontmoette hij prostituee Della Moore (ook bekend als Annie Rogers of Maude Williams), met wie hij een romantische relatie kreeg. Ten tijde van hun ontmoeting werkte ze in Madame Fannie Porter ’s bordeel , dat was een regelmatige schuilplaats voor de Wild Bunch bende.

Op 28 februari 1900 probeerden de agenten Lonny Curry te arresteren bij het huis van zijn tante. Lonny werd gedood in het vuurgevecht die volgde, en zijn neef Bob Lee werd gearresteerd voor veediefstal en naar de gevangenis in Wyoming gestuurd. Kid Curry was nu de laatst overgebleven Logan-broer. Ondertussen werd Curry geïdentificeerd in St. Johns, Arizona toen hij aantekeningen doorgaf waarvan werd vermoed dat ze van de Wilcox-overval afkomstig waren. Lokale sheriff Edward Beeler uit Apache County verzamelde een posse en begon Curry te volgen, die werd vergezeld door Bill “News” Carver. Er ontstond een vuurgevecht tussen de posse en het duo Curry en Carver op 28 maart. Curry en Carver vermoordden adjunct Andrew Gibbons en adjunct Frank LeSueur. Op 26 mei reed Kid Curry Utah binnen en vermoordde Grand County Sheriff Jesse Tyler en plaatsvervanger Sam Jenkins in een fel vuurgevecht in Moab. Beide moorden waren de wraak op Tyler en Jenkins die George Curry en zijn broer Lonny hadden vermoord.

Curry keerde daarna terug naar de Wild Bunch. Op 29 augustus 1900 beroofden zij Union Pacific trein No. 3 in de buurt van Tipton, Wyoming, waaruit krantenberichten beweerde dat de bende kreeg meer dan $ 55.000. De bende ging weer uit elkaar, met Kid Curry en Ben Kilpatrick in zuidelijke richting naar Fort Worth, Texas , terwijl Cassidy, de Sundance Kid en Bill Carver onmiddellijk weer een overval plegen in Winnemucca, Nevada .

Siringo, nog steeds werkzaam bij Pinkertons, was in Circleville, Utah , waar Butch Cassidy was opgegroeid. Curry voegde zich weer bij de bende en ze reden op 3 juli met een Great Northern- trein in de buurt van Wagner, Montana . Deze keer namen ze meer dan $ 60.000 in contanten over. Bendelid Bill Carver werd gedood in Sonora, Texas door Sutton County Sheriff Elijah Briant tijdens de achtervolging na die overval.

Opnieuw ging de bende uit elkaar. In oktober 1901 werd Della Moore gearresteerd in Nashville, Tennessee voor het doorgeven van geld in verband met een eerdere overval met Curry. Op 5 en 6 november werden bendeleden Ben Kilpatrick en Laura Bullion gevangen genomen in St. Louis, Missouri . Op 13 december schoot Kid Curry Knoxville, Tennessee politieagenten William Dinwiddle en Robert Saylor dood in een vuurgevecht en ontsnapte. Ondanks achtervolgd door Pinkerton-agenten en andere wetshandhavers, keerde Curry terug naar Montana, waar hij boer James Winters doodschoot, die jaren geleden verantwoordelijk was voor de moord op zijn broer Johnny.

Curry reisde vervolgens terug naar Knoxville. In een poolzaal op 30 november 1902 werd Curry gevangen genomen na een langdurig fysiek gevecht met agenten. Hij werd veroordeeld wegens diefstal omdat de feiten over de moord op de twee politieagenten niet definitief waren en geen getuigen zouden getuigen, en hij kreeg een straf van 20 jaar dwangarbeid en een boete van $ 5000. Op 27 juni 1903 ontsnapte Curry. Het gerucht ging dat een hulpsheriff 8.000 dollar had gekregen om zijn ontsnapping te verspreiden, maar dit is nooit bewezen.

Op 7 juni 1904 werd Kid Curry opgespoord door een posse buiten Parachute, Colorado . Curry en twee anderen hadden een trein van Denver en Rio Grande buiten Parachute beroofd . Terwijl ze ontsnapten, stalen ze verse paarden van Roll Gardner en een buurman. De volgende ochtend, toen ze ontdekten dat hun paarden waren gestolen, gingen Gardner en de buurman op jacht naar de bende. Ze sloten zich aan bij een posse en bleven de bandieten volgen. De bende schoot de paarden van Gardner en zijn buurman onder hen neer; Gardner vond dekking terwijl zijn buurman begon te rennen. Kid Curry richtte op de buurman en Gardner schoot Curry neer. De gewonde Curry schoot zichzelf dodelijk in het hoofd om te voorkomen dat hij zou worden gevangen. De andere twee overvallers zijn ontsnapt. Het geweer dat Gardner gebruikte, is nog steeds in de familie van vandaag. Er gaan geruchten dat Curry niet werd gedood in Parachute en verkeerd werd geïdentificeerd, omdat hij eigenlijk met Butch Cassidy en de Sundance Kid naar Zuid-Amerika was vertrokken. Charlie Siringo nam ontslag bij de Pinkertons, in de overtuiging dat ze de verkeerde man hadden.

Curry ligt begraven op Pioneer (Linwood) Cemetery met uitzicht op Glenwood Springs, Colorado, op korte afstand van het gedenkteken van collega-revolverheld Doc Holliday .

 

Uit: Wikipedia – Harvey Logan

 

Het Wilde Westen

 

  facebook       

© 19 juli 2020