Genealogie Besemer I

1. Johann Besemer
Geboren omstreeks 1295. Hij overlijdt in 1335 in Esslingen am Neckar in Duitsland
Hij was gehuwd met een onbekende vrouw. Mogelijk was haar naam Mechtild.
Johann Besemer is wijnboer en wijnhandelaar in Esslingen am Neckar. Esslingen is in het begin van de veertiende eeuw de machtigste stad in Würtenberg maar verliest die belangrijke positie na een beleg in 1365 en oorlogen in de decennia daarna.
Johann Besemer behoort tot een van de rijkste families van Esslingen, welgestelde wijnbouwers op de hellingen van de Neckar met uitgebreide bezittingen en horige boeren. Johann Besemer bezit een wijngoed in Esslingen en heeft bezittingen in Cannstatt, Uhlbach, Ober- en Untertürkheim. Hij koopt in 1346 de Dachgrabenhof bij Bernhausen van de edelman Hermann Kaib von Hohenstein. Het vermogen van een neef, ook Johann genoemd, werd geschat op 3000 Rijnlandse guldens.

Hij schenkt grote bedragen aan het nonnenklooster van Sint-Klara in Esslingen, het klooster van Sirnau bij Esslingen, en andere kerkelijke instellingen. Zijn zuster Katharina (overleden 1357) en zijn dochters Johanna en Elisabeth, leven hun laatste jaren als lekezusters in het klooster van Sint-Klara. Elisabeths dochter Bethelin is daar non.
Kinderen:

  • Ocker Johannsz Besemer (Volgt 2)
  • Johanna
  • Elisabeth

2. Ocker Johannsz Besemer
Geboren rond 1330 te Esslingen, Duitsland. Ocker (Johannsz) is overleden rond 1400 te Dordrecht. Zoon van Johann Besemer.
Hij was gehuwd met een onbekende vrouw.
Zoon:

  • Jan Ockersz Besemer (Volgt 3)

3. Jan Ockersz Besemer
Geboren omstreeks 1365 te Dordrecht, overleden rond 1422 te Oud Alblas. Zoon van Ocker Johannsz Besemer.
Jan Ockersz. Besemer is leenman van de Hofstad Arkel te Giessen. De familie Besemer is invloedrijk en welbemiddeld in de gebieden rond de stad Dordrecht, toen de grootste en rijkste stad van het graafschap Holland.
Hij was gehuwd met een onbekende vrouw.
Dochter:

  • Jan Jans Besemer     ± 1400 te Dordrecht
  • Ocker Besemer           ± 1402
  • Ave (Ffije of Awijn) Besemer    ± 1404 (Volgt 4)

4. Ave (Ffije of Awijn) Besemer
Geboren circa 1404, overleden ná 1476. Dochter van Jan (Ockersz) Besemer. Geboren in Oud Alblas.
Zij was gehuwd met  Pieter Voppensz, zoon van Vop (Foppe) Hoenesz. Geboren in Ouderkerk aan den IJssel.
Volgens registers van de Heilige Geest Renten te Ouderkerk schenken zij een jaarlijkse rente van 20 stuivers waarvoor ieder jaar op zondag na Pinksteren een mis moet worden opgedragen.
Zoon:

 

Bron: Familie Besemer

 

Genealogieën

 

handtekening 2016