Westmaas

Het dorp Westmaas

Westmaas is een dorp in de Hoeksche Waard in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, met 2.055 inwoners per 1 januari 2019.
Westmaas was een zelfstandige gemeente totdat het op 1 januari 1984 opging in de toenmalige gemeente Binnenmaas; het had op dat moment 2169 inwoners, 754 woningen en een oppervlakte van 7,56 km². Na opheffing van de gemeente Binnenmaas op 1 januari 2019 valt Westmaas onder de gemeente Hoeksche Waard.

Westmaas is ontstaan na de indijking van de polders Moerkerken en Munnikenland. Zweder van Abcoude, heer van Gaesbeek, heer van Strijen, schonk het Munnikenland, een deel van de ambachtsheerlijkheid Strijen, aan de monniken van het Kartuizerklooster te Utrecht. Het land, voornamelijk rietlanden, werd door de monniken bedijkt waarna het dorp Westmaas ontstond. In het eind van de 18e eeuw is het dorp Westmaas voor een groot deel afgebrand. De brand bleek gesticht door zwervers. Daarna was het nog jarenlang verboden om zwervers onderdak te bieden of met een brandende pijp over straat te gaan.

Wapen van Westmaas                                           Afbeelding: Publiek Domein Wikipedia

Het wapen van Westmaas werd op 24 december 1817 bij besluit van de Hoge Raad van Adelaan de gemeente Westmaas in gebruik bevestigd. Sinds 1 januari 1984 valt Westmaas onder de nieuw opgerichte gemeente Binnenmaas. Het wapen van Westmaas is daardoor komen te vervallen. De kleuren van het wapen van Binnenmaas zijn afgeleid van dat van Westmaas.

De blazoenering van het wapen luidde als volgt:
“Parti, het eerste goud beladen met 3 sautoirs van keel, geplaatst 2 en 1, het tweede mede van goud beladen met een klimmende leeuw van keel.”
De heraldische kleuren zijn keel (rood) en goud (geel).
Het wapen is waarschijnlijk een combinatie van de wapens van Strijen (kruisjes) en Holland (leeuw). Westmaas is ontstaan na de indijking van de polders Moerkerken en Munnikenland. “Parti, het eerste goud beladen met 3 sautoirs van keel, geplaatst 2 en 1, het tweede mede van goud beladen met een klimmende leeuw van keel.“, heer van Gaesbeek, heer van Strijen, schonk het Munnikenland, een deel van de ambachtsheerlijkheid Strijen, aan de monniken van het Kartuizerklooster te Utrecht. Het land, voornamelijk rietlanden, werd door de monniken bedijkt waarna het dorp Westmaas ontstond.Van Ollefen omschrijft het heerlijkheidswapen in 1793 uitsluitend met drie kruisjes, dus zonder de leeuw.
Uit:
Wikipedia – Westmaas
Wikipedia – Wapen van Westmaas

Voorouders:

  • Cornelis Simonsz van Maesse Nieuwlant
    Geboren in 1527, overleden op 23 oktober 1557 in Westmaas.
    Hij was gehuwd met Haesje Cornelisdr Doens van Driel.
  • Nicolaas Cornelisz van Driel
    Geboren circa 1545 Dordrecht, overleden 1603 Westmaas. Zoon van Margaretha Jacobsdr Wenssen en Cornelis Claesz van Driel. Hij was gehuwd met Cornelia Cornelisdr.
  • Claas Adriaansz van Strijen
    Geboren in het jaar 1574 in Delft, overleden maart 1650 in Westmaas. Zoon van Adriaan Quirijnsz van Strijen en Marie Robrechts van der Mast. Schout van Westmaas, Dijkgraaf van Westmaas en het Munnikenland.
    Hij is getrouwd op 29 juni 1597 te Westmaas met:
  • Elisabeth (Lijsbeth) Jacobsdr Goudswaard
    Geboren in 1565 te Poortugaal, overleden op 19 januari 1638 in Westmaas. Dochter van Jacob Claasz Goudswaard en Haasje Lambrechtse van Verstoup.
  • Geertruijd Claasdr van Strijen
    Geboren 1601, gedoopt op 
    31 mei 1601 te Westmaas. Overleden 21 januari 1662. Dochter van Claas Adriaansz van Strijen en Lijsbeth Jacobsdr van Goudswaard.
    Zij was gehuwd met 
    Cornelis Pietersz van der Schoor.
  • Cornelis Cornelisz Hoekseweg
    Geboren omstreeks 1645. Zoon van Cornelis Jansz. Hoekseweg en Neeltje Ariens.
    Hij trouwde op 20 juli 1669 te Westmaas met Lijntje Cornelisdr van der Schoor.
  • Maria Bastiaansdr van der Gijp
    Geboren in 1670 te Westmaas bij Kijfhoek, gedoopt op 4 mei 1670 in Heenvliet. Overleden voor 11 november 1705. Dochter van Bastiaen Hendriksz van der Gijp en Maria Wouters Kooijman. Zij is getrouwd met Cornelis Jacobsz de Raet.
Bronvermeldingen:
Genealogieën – JohnOoms.nl
Genealogische Bronnen – JohnOoms.nl

 

 

Dorpen en Steden

facebook

 

© 20 maart 2018, laatst bijgewerkt op 12 maart 2023