Hendrik-Ido-Ambacht

 

 

Kaart van Hendrik Ido Ambacht uit 1866, door J. Kuyper. 2300 inwoners.

 

Hendrik-Ido-Ambacht (plaatselijk dialect t Ambacht) is een dorp en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Hendrik-Ido-Ambacht ligt, behalve voor wat betreft de Crezéepolder, in de Zwijndrechtse Waard, een deel van IJsselmonde.
De plaats telt ongeveer 30.966 inwoners (CBS, 2019).

Hendrik-Ido-Ambacht grenst in het noorden aan de dode rivierarm het Waaltjeen in het oosten aan de rivier de Noord. Buurgemeenten zijn Ridderkerk dat noordwestelijk en Zwijndrecht dat zuidwestelijk van Hendrik-Ido-Ambacht is gelegen alsmede Alblasserdam en Papendrecht die beide aan de andere kant van de Noord zijn gesitueerd.

Er zijn sinds 1939 een brug over de Noord en sinds 1991 een tunnel voor de A15 naar Alblasserdam. Het traject van de Betuweroute door Hendrik-Ido-Ambacht ligt ondergronds. Deze tunnel loopt door de nieuwbouwwijk De Volgerlanden, een wijk met 4700 woningen. Door deze wijk is het inwonertal van Hendrik-Ido-Ambacht bijna verdubbeld en gaat de bebouwde kom van Hendrik-Ido-Ambacht naadloos over in die van het naastliggende Zwijndrecht.

Tot 1855 heette de gemeente Hendrik-Ido-Schildmanskinderen-Ambacht en de Oostendam. De fusie met Sandelingen-Ambacht in dat jaar leverde de huidige gemeentenaam op, tevens de naam van het enige dorp binnen de gemeentegrenzen. Volgens het Genootschap Onze Taal heette de gemeente ooit Hendrik Ido Oostendam en Schildmanskinderen Ambacht, en misschien ook ooit Hendrik-Ido-Oostendam-Schildmanskinderen-Groot-en-Klein-Sandelingen-Ambacht, dit zou dan de langste plaatsnaam van geheel Europa zijn geweest.

Deze bijzondere naam gaat terug op de oorsprong van de polder waarin het dorp ligt. In 1331 besloot de edelman Hendrik van Brederode om de Zwijndrechtse Waard te bedijken. De financiers van het project zouden in ruil daarvoor de positie van ambachtsheer voor een deel van de polder krijgen. Twee van de negen financiers waren Hendrik Ydo Wittens en zijn broer Schiltman Wittens, zoons van Witten Hendrik Yens die schepen van Gorinchem was.

De traditioneel belangrijkste tak van industrie voor de ‘ambachters’ was de scheepssloperij. Tegenwoordig ligt verreweg de meeste werkgelegenheid van inwoners buiten de gemeente.
Hendrik Ido Ambacht kent een groot aantal kerken. Opvallend zijn vooral de grote reformatorische kerken, onder meer een Gereformeerde Gemeente, een Gereformeerde Gemeente in Nederland en een Oud Gereformeerde Gemeente. De Petrakerk van de Gereformeerde Gemeente telt 1620 zitplaatsen, maar is voor deze groeiende gemeente te klein geworden.

Het wapen van Hendrik-Ido-Ambacht is op 24 juli 1816 bij Koninklijk Besluit aan de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht toegekend. De herkomst van het wapen is onbekend; mogelijk is het afgeleid van het wapen van Strijen. Het wapen was al in de zeventiende eeuw voor de heerlijkheid in gebruik.

De beschrijving van het wapen is als volgt: “Van zilver beladen met 3 sautoirs. Het schild gedekt met eene kroon van goud, vercierd met 13 paarlen en vastgehouden door 2 klimmende leeuwen in hunne natuurlijke verwen”.
De heraldische kleuren in het schild zijn: zilver (wit) en sabel (zwart).
Uit:
Wikipedia – Hendrik-Ido-Ambacht
Wikipedia – Wapen Hendrik-Ido-Ambacht

 

Mijn voorouders uit Hendrik Ido Ambacht:

  • Hendrik Ydo Wittens
    Ambachtsheer in de Zwijndrechtse Waard, vermeld samen met zijn broer Schiltman op 15 september 1311. Zij waren de naamgevers van Hendrik Ido Ambacht en Schiltmanskinderenambacht en kregen van Hendrik Van Brederode de titel ambachtsheer en een deel van de Zwijndrechtse Waard in leen omdat zij met 7 anderen de bedijking van deze waard financierden in 1331.
  • Cornelis Jansz van Driel
    Geboren in 1425, overleden te Hendrik Ido Ambacht na 1485. Zoon van Jan Jansz van Driel en Machteld.
    Hij was gehuwd met een onbekende vrouw.
  • Teunis Teunisz van Craenenburg
    Hij is geboren rond 1610 in Kijfhoek, overleden op 25 juli 1691 in Hendrik Ido Ambacht. Zoon van Teunis Sijmons Craenenburg en Aechjen Aertsdr.
    Zijn beroep was grafmaker. Hij is in de kerk getrouwd met Stijntje Ariens.
  • Pleun Cornelis Pruijmstraet
    Geboren rond 1615, overleden voor 4 januari 1646. Zoon van Cornelis Cornelis Pruijmstraet en Ulrick Dircks.
    Hij was biersteker en woonde aan de Drogendijck te Hendrik Ido Ambacht.
    Hij is getrouwd op 23 april 1639 te Hendrik Ido Ambacht met Grietje Willems.
  • Maeijke Theunis van Craenenburg
    Geboren op 2 januari 1639 in Hendrik Ido Ambacht. Dochter van Teunis Teunisz van Craenenburg en Stijntje Ariens.
    Zij is getrouwd op 13 januari 1663 te Hendrik Ido Ambacht met:
  • Cornelis Pleune Pruijmstraet. Geboren 1641, gedoopt op 7 april 1641 in Hendrik Ido Ambacht. Hij is overleden na 21 mei 1689. Zoon van Pleun Cornelis Pruijmstraet en Grietje Willems.
Bronnen:
Genealogische Bronnen – JohnOoms.nl

Terug naar:

Dorpen en Steden

   facebook 

© 28 januari 2018, laatst bijgewerkt op 22 januari 2023