Landsingerland

 

Lansingerland is de gemeente die op 1 januari 2007 is ontstaan uit de fusie van Berkel en RodenrijsBleiswijk en Bergschenhoek in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente telt op 31 januari 2022 64.129 inwoners.

Topografische kaart van Landsingerland

De gemeente Lansingerland verwacht te zullen groeien naar ongeveer 70.000 inwoners in 2023. De gemeente maakt deel uit van het samenwerkingsverband Stadsregio Rotterdam en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag.

In 2005 en 2006 werd B-driehoek als werknaam gebruikt voor de drie toenmalige gemeenten, waarna voor de naam Lansingerland werd gekozen. Deze naam is gekozen uit een prijsvraag en komt voort uit de naam Lansingh, de waterstaatkundige landscheiding tussen Delfland en Schieland die tussen de dorpen van de B-driehoek door loopt. De keuze van de naam is symbolisch: de naam van de grens die het gebied altijd verdeeld heeft, verenigt nu de drie gemeenten aan weerszijden van de grens. Met het oog op de spelling is ervoor gekozen om de -h- in Lansingh weg te laten.

Op 18 september 2007 werd Ewald van Vliet geïnstalleerd als eerste officiële burgemeester van Lansingerland, daarvoor was er korte tijd een waarnemend burgemeester. Op 27 augustus 2012 werd een nieuw gemeentehuis te Bergschenhoek in gebruik genomen. Sinds 14 september 2015 is Pieter van de Stadt de burgemeester.

De gemeente bestaat uit de volgende kernen: Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk, Rodenrijs, Rotte, Kruisweg.Het gemeentebestuur huist in Bergschenhoek.
Lansingerland heeft sinds 2010 buurttoezicht, hier lopen bewoners door hun eigen wijk, praten met mensen, signaleren misstanden en geven deze indien nodig door aan politie, gemeente of andere bevoegde instanties.

Het wapen van Lansingerland is op 30 augustus 2007 bij Koninklijk Besluit toegekend aan de door fusie van Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk nieuw ontstane gemeente Lansingerland. De naam Lansingerland refereert aan een sinds ca. 1350 bestaande landscheiding of lansing, die van oudsher de grens vormt tussen de hoogheemraadschappen Delfland en Schieland. Deze landscheiding loopt dwars door de nieuwe gemeente en is nu nog herkenbaar als een dijk. Dit wordt gesymboliseerd door de groene dwarsbalk in het wapen. De gouden en zilveren velden symboliseren de Leede en de Rotte.

De ster is afkomstig uit het oude wapens van Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek; de rode ruit is ontleend aan het eerste kwartier van het wapen van Bleiswijk. De kroon is ontleend aan de kroon van het wapen van Bergschenhoek.

De beschrijving is als volgt: “Doorsneden door een dwarsbalk van sinopel; I in goud een achtpuntige ster van keel; II in zilver een ruit van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van acht parels.”
De kleuren in het schild zijn: goud (geel), sinopel (groen), keel (rood), zilver (wit).

Uit:
Lansingerland – Wikiwand
Wapen van Lansingerland – Wikiwand

Terug naar:

Gemeenten

facebook

© 28 oktober 2017, laatst bijgewerkt op 15 augustus 2023