Molenaarsgraaf

Molenaarsgraaf rond 1870, door J. Kuijper. 425 inwoners

Molenaarsgraaf is een lintdorp in de Alblasserwaard, gelegen in de gemeente Molenlanden (provincie Zuid-Holland). Het dorp heeft een oppervlakte van 788 hectare. Op 1 januari 2019 telde Molenaarsgraaf 1.190 inwoners en op 1 juli 2012 telde het dorp 396 woningen.

Molenaarsgraaf behoorde samen met BleskensgraafBrandwijk, Oud-AlblasGoudriaanOttoland en Wijngaarden tot de gemeente Graafstroom.  Vanaf 2013 is  deze gemeente opgegaan in Molenwaard.
Sinds 2019 is Molenaarsgraaf deel van de gemeente Molenlanden.

Het dorp ligt op de zuidoever van de Graafstroom, tegenover het dorp Brandwijk. Het dorp grenst aan Brandwijk, Bleskensgraaf, Ottoland en Wijngaarden.

 

 

In Molenaarsgraaf ligt een gedeelte van de Buurtschap Vuilendam, welke gedeeld is met Brandwijk en Ottoland.
De naam van het dorp Molenaarsgraaf is omstreeks de tweede helft van de 13e eeuw ontstaan toen de toenmalige ambachtsheer van Molenaarsgraaf, Willem de Molenaar, opdracht gaf tot het graven van een vaart. De grens tussen de dorpen Molenaarsgraaf en Brandwijk loopt door het midden van de vaart Graafstroom. Molenaarsgraaf ligt aan het veenriviertje Graafstroom of Alblas. Fietsers die de bewegwijzerde ‘Molenroute’ volgen komen door het dorp met zijn Kerkmolen (watermolen) en deels 16e-eeuwse N.H.Kerk. In de omgeving van Molenaarsgraaf staan nog veel poldermolens. De Middelmolen, een wipmolen, bevindt zich even buiten het dorp aan de West Graafdijk.

 

Wapen van Molenaarsgraaf                                  Publiek Domein Wikipedia

Het wapen van Molenaarsgraaf is het sprekende wapen van de voormalige Zuid-Hollandse gemeente Molenaarsgraaf. Het wapen werd op 24 juli 1816 officieel aan de gemeente toegekend, maar het komt in het 18e-eeuwse manuscript Beelaerts van Blokland al als heerlijkheidswapen voor. Vanaf 1986 is het wapen niet langer in gebruik omdat de gemeente toen opging in de nieuwe gemeente Graafstroom. Sinds 1 januari 2013 valt het gebied onder de gemeente Molenwaard. In het wapen van Molenwaard is opnieuw een (andere) molen geplaatst.

Het wapen had als beschrijving:
“Van zilver, beladen met een wipmolen van keel.”

In dit geval gaat het om een wipwatermolen, dus geen molen waar in gemalen werd. De molen staat op het wapen niet op een ondergrond.

 

Uit:
Wikiwand – Molenaarsgraaf
Wikiwand – Wapen van Molenaarsgraaf

Voorouders:

 • Herbaren van Arkel
  Geboren circa 1275, overleden circa 1325. Zoon van Jan II van Arkel en Bertrouda van Sterkenborg.
  Heer van verspreide bezittingen in de Groote of Hollandsche Waard, de Alblasserwaard, de Vijfherenlanden en het Land van Altena, bekend als Herbaren van Arkel heer van Molenaarsgraaf en heer van Slingeland. Hij trouwde met Odilia van Cuijk.
 • Claes Oem
  Geboren omstreeks 1500 in Molenaarsgraaf. Hij was gehuwd met een onbekende vrouw.
 • Willem Claesz Oem
  Geboren 1525 te Molenaarsgraaf. In 1561 bezat hij acht morgen land met betimmering, daarop stond een
  rosmolen die hem niets opleverde.
 • Willem Jacobs Dekker
  Geboren omstreeks 1555. Woonachtig te Molenaarsgraaf.
  Hij was gehuwd met:
 • Eva Willems
 • Adriaen Willemsz (Oem)
  Geboren in 1559 te Molenaarsgraaf, overleden na 1628 aldaar. Zoon van Willem Claesz Oem. Hij is zich Adriaen Swartbol gaan noemen, naar de achternaam van zijn vrouw. Heemraad in Molenaarsgraaf.  Hij trouwde met:
 • Lijntje Corsdr Swartbol
  Lijntje is geboren in 1564 te Molenaarsgraaf, overleden na 1627. Dochter van Cors Claesz (Swartbol).
 • Jacob Willems
  Geboren rond 1580 te Molenaarsgraaf. Woonachtig te Vuilendam. Zoon van Willem Jacobs Dekker en en Eva Willems.
 • Huijbert Adriaensz Swartbol
  Hij is geboren rond 1595 te Molenaarsgraaf, overleden na 25 december 1652. Zoon van Adriaen Willemsz Claesz (Oem) en Lijntje Corsdr Swartbol. Hij is in de kerk getrouwd met Neeltje Hendriksdr op 29 december 1619 te Molenaarsgraaf.
 • Cornelis Gerritsz Stuijver
  Geboren 1671, gedoopt op 7 juni 1671 te Goudriaan. Overleden tussen 20 december 1714 en 17 februari 1717 te Molenaarsgraaf.
  Zoon van Gerrit Stuijver en Grietje Cornelisdr. Hij is getrouwd op 14 augustus 1695 te Ottoland met Claasje Cornelisdr Stolk.
 • Neeltje Jansdr Verhoef
  Geboren 1688. Gedoopt Ottoland op 21 januari 1688. Dochter van Jan Teunis Aarts Verhoef en Neeltje Jans Vasen. Neeltje is als overleden aangegeven op 5 februari 1761 Bleskensgraaf. Zij trouwt (kerk) Molenaarsgraaf op 3 maart 1709 met Arie Pieterse Huijsman.
 • Cornelis Cornelisz Stuijver
  Geboren 1708. Gedoopt op 8 april 1708 te Molenaarsgraaf. Zoon van Cornelis Gerritsz Stuijver en Claasje Cornelisdr Stolk.
  Hij is getrouwd met Ingetje Loore.
Bronvermeldingen:
Genealogieën – JohnOoms.nl
Genealogische Bronnen – JohnOoms.nl

Terug naar:

Dorpen en Steden

facebook

 

© 8 maart 2018, laatst bijgewerkt op 15 augustus 2023