Het jaar 1723

 

Het geboortejaar van Jan van Dam

Overzicht van de gebeurtenissen in Nederland en in de rest van de Wereld in het jaar 1723

 

1723
MDCCXXIII

Gebeurtenissen

januari

maart

  • 25 – Kaat Mossel geboren, Nederlands Oranjegezinde mosselvrouw. Catharina Mulder, ook wel Caetje Mulder maar beter bekend als Kaat Mossel was een bekende mosselkeurvrouw in Rotterdam. Ze was een volkse vrouw die faam verwierf in verband met de strijd tussen de patriotten en orangisten in Nederland in de 18e eeuw en met name in het orangistische oproer in Rotterdam in 1783 en 1784.
    Haar naam leeft voort in liederen, in namen van boten en restaurants en in de benaming “Ka” voor een bazige vrouw (overleden 1798).
april
  • 27 – In de katholieke gemeenschap in Nederland vindt een schisma plaats. Het kathedraalkapittel besluit om na dertien jaar wachten op Rome over te gaan tot benoeming van Cornelius Steenoven, die sinds 1719 algemeen vicaris van het kapittel is, tot nieuwe aartsbisschop. Deze verkiezing wordt niet aan de paus voorgelegd.
    Zijn wetenschappelijke status stond of viel met zijn exclusieve kennis van lenzenproductie en daarom hield hij zijn methode angstvallig geheim. Hij legde zijn waarnemingen en conclusies vast in brieven die hij aan bekenden schreef waardoor de Delftse arts en anatoom Reinier de Graaf hem in 1673 introduceerde bij de Royal Society in Londen.

augustus

Antoni van Leeuwenhoek    1632 – 1723 (Wikipedia)

 

september
december

zonder datum

Bronnen:
1723 – Wikiwand

Terug naar:
Genealogie Van Dam II
Geboortejaren van Dam

     facebook    

© 12 april 2024