Kasteel Tongelaar

Kasteel Tongelaar (ook: Tongelaer) is een kasteel ten noorden van Mill en ten westen van Beers in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het omliggende landgoed, tegenwoordig gewoonlijk aangeduid als Tongelaar en omgeving, behoort tot de gemeente Land van Cuijk.

Reeds in de 9e eeuw lag hier een mottekasteel (motte = een afgeplatte aangelegde aarden heuvel), dat onder meer diende om dekking te zoeken tegen de Noormannen. Aangezien deze locatie behoorde tot het stroomgebied van de Maas, was het er erg moerassig.

Later kwam het in bezit van de heren van het Land van Cuijk, en in 1282 gaf Jan I van Cuijk het in leen aan Graaf Floris V van Holland met het recht om er soldaten in te kwartieren. Men sprak van Tongelaar als castrum et monucionem.

De liefde voor de Hollandse graaf duurde niet lang en in 1296, hetzelfde jaar waarin later Floris V werd vermoord, verbrak hij het leencontract.
Jan I was persoonlijk betrokken bij het moordcomplot. Er liepen zelfs geruchten dat Floris V op Tongelaar zou zijn vermoord, maar deze zijn onjuist.
Na de moord kwam het kasteel overigens weer in het bezit van de Heren van Cuijk.
Deze Heren werden geleidelijk aan bondgenoten van de Hertogen van Brabant

 

 

Bronnen:
Kasteel Tongelaar – Wikipedia
Kasteel Tongelaar – Encyclopedie van Noord Brabant (ensie.nl)

Terug naar:
Kastelen – JohnOoms.nl

  facebook    

© 10 juni 2024