Kats reist af naar ’t Land Kanaän

 

Kats reist af naar 't Land Kanaän - Hart van Holland - 17 januari 2011 - Zevenhuizen

Gert-Jan Kats, voormalige burgemeester van Zuidplas (vanaf 15 september 2010 tot 8 januari 2019), burgerde in 2011 in. In de eerste maanden van dat jaar maakte hij nader kennis met zijn gemeente Zuidplas. Daarvoor ging hij wekelijks op pad met één van de 27 gemeenteraadsleden van Zuidplas.

Zij hebben allerlei ideeën aangedragen om met hem kennis te maken. Daarbij nemen de raadsleden burgemeester Kats mee naar een voor hen bijzondere plek in de gemeente en reist Kats van het uiterste noordelijke puntje naar het zuidelijkste puntje, naar natuur, speeltuinen, verenigingen en mensen. Kortom: het is een mooie mix aan activiteiten die deel uitmaakt van zijn inburgering.

In deze rubriek kunt u meelezen hoe de ‘inburgering’ van Gert-Jan Kats verloopt. Het zijn in de ogen van de raadsleden mooie en bijzondere plekken die ervoor kunnen zorgen dat alle inwoners zich ‘Thuis in Zuidplas’ voelen. In dit deel: op stap met John Ooms (Trots op Nederland).

“Dit keer rijd ik zelf naar Zevenhuizen, waar ik hartelijk met koffie en koek ontvangen wordt op de Grutto. Ik neem eerst even de tijd om eens wat verder kennis te maken met deze echte Zevenhuizenaar. John Ooms is geboren en getogen in Zevenhuizen en kan hier gepassioneerd over vertellen. Een goede mix om meer te weten te komen over het dorp , het Land Kanaän in het bijzonder, en niet te vergeten John Ooms zelf.

Inwoners uit Zevenhuizen zijn ongetwijfeld op de hoogte van de bijzondere boerderij. Voor andere Zuidplassenaren volgt hier nog in vogelvlucht een korte beschrijving. Het leek er in de jaren tachtig op dat het Land Kanaän moest verdwijnen met de komst van het nieuwe bestemmingsplan. Er zou een nieuwbouwwijk verrijzen, waar geen plaats meer was voor deze boerderij. De wijk staat er nu al dertig jaar en het Land van Kanaän is blijven staan. Inmiddels is er gekozen voor het behoud van deze karakteristieke plek voor Zevenhuizen. De landelijke uitstraling van dit beeldbepalende pand wordt definitief behouden voor de generaties na ons.

Velen hebben zich ingezet om de huidige plannen te bedenken. Een klein deel van de historie van Zevenhuizen, die voor deze boerderij terugreikt naar omstreeks 1800, blijft daarmee behouden. Land Kanaän had vele spraakmakende eigenaren en bewoners, waaronder een burgemeester, rentmeester en lid van Provinciale Staten van Zuid-Holland. Rond 1970 kocht de gemeente Zevenhuizen de boerderij en het land om het een andere bestemming te geven. Als je het landgoed en de nieuwbouwplannen nu beschouwt, is het maar goed dat het behouden is gebleven voor het dorp Zevenhuizen. Velen, waaronder de in 1980 twintigjarige Ronald de Graaf, verzetten zich met succes tegen eerdere plannen van de gemeente, waardoor ik het Land Kanaän vandaag met eigen ogen heb kunnen aanschouwen.

John Ooms blijkt niet alleen een historische interesse, maar ook een emotionele band, met het Land Kanaän te hebben. Familie van moeders zijde, de familie Braat, woonde begin twintigste eeuw op het landgoed. ‘Boer Braat’ was een boer met gezag en invloed in de gemeente Zevenhuizen. Niet alleen het boeren had Braat goed in de vingers, maar ook bestuursmatig was hij een mannetjesputter. Zo was Braat jaren in de gemeenteraad actief. In 1917 was hij wethouder in Zevenhuizen voor de toenmalige Christelijke Historische Unie.
Wandelend vertelt John Ooms me deze geschiedenis. Langs de achterzijde met het beeldbepalende hekwerk hebben we goed zicht op het achterterrein van het landgoed. Een aantal weken geleden zijn de schuren gesloopt. Het regenachtige weer van de afgelopen dagen zorgt ervoor dat we omlopen en niet door de blubber naar de voorkant van de boerderij gaan. Naast de op te knappen boerderij verrijzen vier tot zes woningen, in de stijl van de boerderij. Staand op de Eendrachtsdijk, de vroegere waterkering, laat ik me helemaal bijpraten over dit bijzondere plan. Het oorspronkelijke toegangshek stond vroeger aan de Dorpsstraat. Een speciaal idee om daar samen te staan terwijl Opa Braat hier voorheen een gemengd agrarisch bedrijf had en de moeder van John op deze grond is geboren.

Na een uitgebreid rondje op het terrein zelf lopen we over de Eendrachtsdijk naar de Dorpsstraat om daar nog een blik te werpen op de smederij van de familie Heij. Natuurlijk is ook gesproken over Hotel Vos, dat daar vroeger op het kruispunt heeft gestaan.

Het was heerlijk om zo enthousiast en aanschouwelijk (een deel van) de historie van Zevenhuizen tot me te krijgen.”

Gert-Jan Kats

 

Terug naar:

Varia

   facebook    

© 30 juni 2016,    laatst bijgewerkt op 26 augustus 2024