Giessen-Nieuwkerk

Giessen-Nieuwkerk is een kerkdorp in de Alblasserwaard dat vanaf de ontginningen in de dertiende eeuw is ontstaan.
Het bestond uit drie polders: Muisbroek, Doet en Neerpolder. In de laatste polder stond sinds het begin van de vijftiende eeuw het slot Giessenburg. Voor 1800 was Giessen-Nieuwkerk één van de vrije heerlijkheden in Zuid-Holland. Het kende niet alleen een schepenrechtbank voor de kleine strafprocessen en civiele zaken, maar ook een hoge rechtbank (de vierschaar) waar grotere criminele zaken voorkwamen. Deze hoge vierschaar werd gevormd door leenmannen van het slot Giessenburg.

Stopplaats Giessen-Nieuwkerk (1885 -1934)                   Foto: Stationsweb.nl

Ten zuiden van Giessen-Nieuwkerk werd de spoorlijn Elst – Dordrecht aangelegd. Aan deze lijn had het dorp een eigen stopplaats, stopplaats Giessen-Nieuwkerk (voor 1893 Stopplaats Kerkweg) (telegrafische code: gin) Destijds geëxploiteerd de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen en aangelegd door de Staat der Nederlanden. Aan de spoorlijn werd de stopplaats voorafgegaan door stopplaats Schelluinen en gevolgd door station Boven-Hardinxveld. Stopplaats Giessen-Nieuwkerk werd geopend op 16 juli 1885 en gesloten op 15 mei 1934. Bij de stopplaats was een wachthuisje aanwezig met het nummer 67. De stationschef Jacob de Jong die daar woonde, werd in 1923 vermoord.

Tot 1957 was het dorp een zelfstandige gemeente. Sinds 1957 wordt het dorp Giessen-Nieuwkerk aangeduid als Giessenburg, toen het samen met Peursum en Giessen-Oudekerk de nieuwe gemeente Giessenburg ging vormen.  De gemeente Giessenburg ging in 1986 op in de gemeente Giessenlanden. Op 1 januari 2019 fuseerde de gemeente Giessenlanden met de gemeente Molenwaard tot de gemeente Molenlanden.

Het wapen van Giessen-Nieuwkerk werd op 22 juli 1818 door de Hoge Raad van Adel aan de gemeente Giessen-Nieuwkerk toegekend. Op 1 januari 1957 werd Giessendam onderdeel van de gemeente Giessenburg. Deze gemeente nam het oude gemeentewapen van Giessen-Nieuwkerk op in het eerste kwartier van het gemeentewapen. Op 1 januari 1986 ging deze gemeente op in de nieuwe gemeente Giessenlanden. In het wapen van Giessenlanden zijn geen elementen uit het wapen van Giessen-Nieuwkerk overgenomen.

De blazoenering van het wapen luidde als volgt:
“Twee leeuwen van goud op een veld van lazuur. “De heraldische kleuren zijn goud (geel) en lazuur (blauw). Dit zijn de rijkskleuren.
De achtergrond van dit wapen is onbekend.

 

Uit:

 

Voorouders:

  • Ary Michielen Baardwijk
    Geboren circa 1690. Bouwman. Zoon van Michiel Laurensen Baardwijk en Grietje Jacobs Snoeck.
    Hij trouwde op 30 juli 1713 te Giessen-Nieuwkerk met Ariaantje Cornelisdr. Dochter van Cornelis Crijnen en Marichjen Ariens.
  • Neeltje Huijsman.
    Geboren in oktober 1712 te Stolwijk. Overleden 17 januari 1781 te Stolwijk. Dochter van Arij Pietersz Huijsman en Neeltje Jansdr Verhoef. Gehuwd in 1733 te Giessen-Nieuwkerk met Teunis Baas.
  • Machiel Aartsen Baardwijk
    Geboren rond 1726 te Giessen-Nieuwkerk, overleden 29 april 1796. Bouwman te Bodegraven. Zoon van Ary Michielen Baardwijk Ariaantje Cornelisdr. Hij trouwde op 1 december 1754 te Bodegraven met Dirkje Willems Ramp.

Dorpen en Steden

 

  facebook       

7 april 2018, laatst bijgewerkt op 23 juli 2020