Zevenhuizen-Moerkapelle

 

Zevenhuizen-Moerkapelle was een gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, met 10.552 inwoners (2010, bron: CBS) en een oppervlakte van 30,99 km² (waarvan 1,78 km² water).

Op 1 januari 2010 fuseerde Zevenhuizen-Moerkapelle met Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel tot de nieuwe gemeente Zuidplas.

De gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle ontstond in 1991 door samenvoeging van de gemeenten Zevenhuizen en Moerkapelle onder de naam Moerhuizen. In 1993 werd de naam van de gemeente bij raadsbesluit vastgesteld op Zevenhuizen-Moerkapelle. Volgens onderzoek van Cendris was deze gemeente de meest Oranjegezinde gemeente van Nederland.

De dorpen in de gemeente waren Zevenhuizen (gemeentehuis), Moerkapelle en de buurtschappen waren de VijfhuizenOud Verlaat en Hollevoeterbrug.
 In 2006 heeft het gemeentebestuur besloten om te gaan fuseren met Nieuwerkerk aan den IJssel en Moordrecht. Dit in weerwil van de verkiezingsprogramma’s van de meeste politieke partijen die tegen een fusie waren. Op 1 januari 2010 is de gemeente Zuidplas ontstaan.
Het wapen van Zevenhuizen-Moerkapelle werd op 1 februari 1992 bij Koninklijk Besluit aan de gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle, toen nog Moerhuizen genaamd, toegekend. Deze gemeente was ontstaan door samenvoeging van de gemeenten Zevenhuizen en Moerkapelle. Op 1 januari 2010 werd Zevenhuizen-Moerkapelle onderdeel van de nieuwe gemeente Zuidplas. Het wapen van Zevenhuizen-Moerkapelle is daardoor komen te vervallen. In het wapen van Zuidplas zijn in de onderste helft elementen uit het wapen van Zevenhuizen-Moerkapelle overgenomen.
De blazoenering van het wapen luidde als volgt:
“Doorsneden; I in goud een kapel van keel; II in sinopel een paal van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren en gehouden door twee aanziende leeuwen van natuurlijke kleur.” De heraldische kleuren in het wapen zijn goud (geel), keel (rood) en sinopel (groen). Het schild is gedekt met een markiezenkroon. Als schildhouders fungeren twee klimmende leeuwen van natuurlijke kleur.
Het wapen is afgeleid van de wapens van Zevenhuizen en Moerkapelle, met dat verschil dat is gebruikgemaakt van een ouder wapen van Moerkapelle dan het wapen dat de gemeente voerde. De schildhouders zijn ontleend aan het wapen van Zevenhuizen. Opvallend is de tekenstijl van de leeuwen in het wapenregister van de Hoge Raad van Adel: zij steken hun tong niet heldhaftig uit, zoals gebruikelijk.
Vermeldingen en links:


Terug naar:

Gemeenten

facebook

© 29 oktober 2017, laatst bijgewerkt op  5 april 2024