Bodegraven-Reeuwijk

 

Bodegraven-Reeuwijk is een gemeente ontstaan per 1 januari 2011 na de fusie van de voormalige gemeenten Bodegraven en Reeuwijk. De gemeente bestaat uit Bodegraven, Driebruggen, Hogebrug, De Meije, Nieuwerbrug, Reeuwijk-Brug, Reeuwijk-Dorp, Sluipwijk, Tempel en Waarder.

Topografische kaart van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk 2016

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

De gemeente heeft in totaal 32.857 inwoners (november 2013) met in totaal 12.751 woningen. De oppervlakte van de gemeente bedraagt 88,64 km² waarvan 12,95 km² aan oppervlaktewater. Bij het ontstaan werd de CDA’er Jan Pieter Lokker, sinds 2007 waarnemend burgemeester van Bodegraven, waarnemend burgemeester van deze gemeente. Op 1 juli 2011 is Christiaan van der Kamp (CDA) aangesteld als burgemeester.

De kernen van de gemeente zijn: Bodegraven (gemeentehuis), Driebruggen, Hogebrug, De Meije, Nieuwerbrug, Reeuwijk-BrugReeuwijk-DorpSluipwijk, Tempel en Waarder.

Wapen van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk sinds 2013.

Het wapen van Bodegraven-Reeuwijk werd op 14 maart 2013 bij koninklijk besluit verleend aan de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, die ontstond bij de fusie op 1 januari 2011 van de voormalige gemeenten Bodegraven en Reeuwijk. Het gedeelde wapen bestaat uit een deel van het wapen van Bodegraven en een deel van het wapen van Reeuwijk.

De omschrijving van het wapen luidt:
“Doorsneden; I in goud twee schuingekruiste spaden met daaroverheen een hoed, alles van azuur; II in keel een gouden reeënkop en -hals”.
Het wapen van Bodegraven stamt uit 1816, dat van Reeuwijk uit 1989, nadat deze werd samengevoegd met delen van de voormalige gemeente Driebruggen. Vanwege de fusie van Bodegraven en Reeuwijk moest er een nieuw wapen worden ontworpen.
Bron: Wikipedia – Bodegraven-ReeuwijkTerug naar:

Gemeenten

  facebook       

© zaterdag 28 oktober 2017