Vlist

Gemeente Vlist rond 1869, door J. Kuijper. 400 inwoners.

Vlist is een dorp in de Krimpenerwaard gelegen aan het riviertje de Vlist. Het bestaat uit enkele boerderijen aan gelegen aan beide kanten van het water (resp. Oost-Vlisterdijk en West-Vlisterdijk) en een buurtschap, de Bonrepas, lopend van Vlist richting de stad Schoonhoven.

Tot 1985 vormde de plaats Vlist een zelfstandige gemeente. In 1985 werden de voormalige gemeenten Haastrecht en Stolwijk samengevoegd met Vlist tot een nieuwe gemeente, die de naam Vlist kreeg. Hoewel de naam van de plaats samenvalt met die van de voormalige gemeente, was Vlist niet de hoofdplaats. In Stolwijk was het gemeentekantoor en in Haastrecht het raadhuis. De grootste kernen in de gemeente Vlist waren dan ook Haastrecht en Stolwijk.

 

 

Op 1 januari 2015 ging de plaats samen met de gelijknamige gemeente op in de fusiegemeente Krimpenerwaard.

Het wapen van Vlist (1818-1985)

Het wapen van Vlist is op 21 november 1985 bij Koninklijk Besluit aan de gemeente Vlist toegekend naar aanleiding van de gemeentelijke herindeling, waarbij Haastrecht, Stolwijk en een deel van Gouderak bij de gemeente werden gevoegd. Het oude wapen uit 1818 werd daarbij vervangen door een geheel ander ontwerp, gebaseerd op de oude wapens van de toegevoegde gemeenten. Het wapen bleef in gebruik tot op 1 januari 2015 de gemeente opging in de nieuw gevormde gemeente Krimpenerwaard.

De herkomst van het oude wapen is onbekend.
De beschrijving van het wapen van 22 juli 1818 is als volgt: “Een schild van zilver, waarop een boom, staande op zijn terras, alles van sijnople; de boom beladen met een vogel van sabel en geaccosteerd van 2 harten van keel.”

Wapen van Vlist (1985 – 2014)

De beschrijving van het wapen uit 1985 is als volgt: “In sinopel een golvende schuinbalk van zilver, vergezeld boven van een kasteel, bestaande uit 3 gekanteelde torens met afgeknotte daken, verbonden door muren, de middelste toren hoger dan beide buitenste; beneden van 3 opgestapelde platte kazen, waarvan de grootte van boven naar beneden toeneemt, alles van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels.”

N.B. de heraldische kleuren in de schilden zijn: sinopel (groen), zilver (wit), goud (geel), sabel (zwart) en keel (rood).

Bron: Wikipedia – Vlist

Voorouders uit Vlist van mij waren:
– Claas Leenderts van der NeutGeboren in 1653 te Vlist, gedoopt op 11 mei 1653 in Polsbroek. Zoon van Leendert Dirks van der Neut.
– Lena Claasdr van der NeutGeboren op 12 oktober 1698 in Vlist, overleden op 6 maart 1777 in Stolwijk.

 

Terug naar:

Dorpen en Steden

  facebook        

© dinsdag 17 oktober 2017