Oomskinderpeer

Oomskinderpeer

 

De Oomskinder- of Kruidenierspeer is zeker niet ouder dan een eeuw, maar wordt desondanks toch tot een oud perenras gerekend. Terecht, want ze wordt al enkele decennia niet meer commercieel geteeld, vanwege de lage kilogram opbrengst en is daardoor minder bekend geworden. Het ras is in Nederland door de goede vruchtkwaliteit zeer populair geweest. Het is een “jong ras van vroeger”. De eerste vermelding van de Oomskinderpeer is te vinden in de catalogus uit het seizoen 1917-1918 van de vruchtboomkweker G.A. van Rossum uit Naarden. In eerdere kwekerslijsten komt ze niet voor.

Vermoedelijk afkomstig uit Zuid-Holland en verspreid door de familie Kruidenier waaraan dit ras zijn synoniem te danken heeft. Het ras is door de goede vruchtkwaliteit zeer populair geweest en kwam overal in Nederland voor. Werd vooral in midden Nederland aangetroffen. In de rassenlijsten van 1934 en 1936 wordt Oomskinderpeer slechts in Zuid-Limburg, Noord-Holland en Groningen aanbevolen.

De oogsttijd is eind juli tot half augustus. De vruchten rijpen snel en moeten binnen een paar dagen geoogst en gegeten worden. Oomskinderpeer is een zeer vroege en smakelijke handpeer.

De smaak van de Oomskinderpeer is zoet, maar wordt snel melig. De peer is bij hardrijpheid ook als stoofpeer te gebruiken, maar blijft na het koken wit.

Bron: Bongerd Groote Veen

 

Terug naar:

Ooms is de naam

  facebook       

21 mei 2016