Blaaksedijk

Blaaksedijk op kaart circa 1940

Blaaksedijk is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek Hoeksche Waard, gemeente Binnenmaas. T/m 1983 grotendeels gemeente Heinenoord, deels gemeente Mijnsheerenland.

De buurtschap Blaaksedijk valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Heinenoord, deels onder het dorp Mijnsheerenland.

Buurtschap Blaaksedijk heeft sinds 2013 blauwe plaatsnaamborden en heeft sindsdien dus een ‘bebouwde kom’. Voorheen stonden er witte plaatsnaamborden met daaronder borden die een maximum snelheid van 50 km/u aangaven, maar dat kan buiten een bebouwde kom eigenlijk niet: daar is het immers standaard 80, tenzij men bepaalt dat het 60 moet zijn, met bijbehorende weginrichting. Kennelijk heeft de gemeente dat in 2013 ook ‘ontdekt’ of in ieder geval zodanig aangepast dat het nu wettelijk wél klopt: bebouwde kom en max. 50 km/u.

Tot in de jaren dertig komt de plaatsnaam op kaarten voor als De Blaak (zoals de gemeente Heinenoord de buurtschap ook noemt in de Volkstelling van 1840). Nadien wordt het Blaak, en uiteindelijk dus Blaaksedijk. De gemeente Mijnsheerenland noemt haar deel van de buurtschap in de Volkstelling van 1840 Blaakschendijk, zoals de dijk waar de buurtschap aan ligt, in die tijd werd gespeld. Later werd het Blaakschedijk, zonder tussen-n dus, en uiteindelijk verdween ook de ch er tussenuit.

De buurtschap Blaaksedijk ligt oorspronkelijk alleen rond de 4,5 km lange gelijknamige dijk, die zich uitstrekt van Heinenoord tot aan Puttershoek. In de jaren zestig komt daar een nieuwbouwwijkje bij, rond het punt waar de Blaaksedijk-West en -Oost in elkaar overgaan, met straten die naar ‘zeehelden’ zijn genoemd. In de jaren negentig tenslotte wordt de buurtschap uitgebreid met een bedrijventerrein aan de Boonsweg.

In 1840 omvat de buurtschap Blaaksedijk 42 huizen met 237 inwoners onder de gemeente Heinenoord, en 24 huizen met 152 inwoners onder de gemeente Mijnsheerenland. Totaal dus 66 huizen met 389 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 350 huizen (waarvan 130 aan de Blaaksedijk onder Heinenoord, 150 in de ‘zeeheldenbuurt’ en 70 aan de dijk onder Mijnsheerenland) met ca. 900 inwoners, plus een 50-tal bedrijven op het bedrijventerrein aan de Boonsweg.

Bij het dorp hoort het industrieterrein Boonsweg. Hier is onder meer de “Witte Markt” gevestigd, een vlooienmarkt waar elke zaterdag een groot aantal bezoekers op afkomt.

Uit:
Wikiwand – Blaaksedijk
Plaatsengids – Blaaksedijk

 

Voorouders:

 • Jan Huichensz van de Blaeck
  Geboren rond 1475. Hij is overleden na 1543 te Heinenoord. Zoon van Huich van de Blaeck. Jan woonde in 1543 aan de Blaeckse Dijck onder Heinenoord.
  Hij was gehuwd met een onbekende vrouw.
 • Adriaen Jan Huijgen van de Blaeck
  Geboren rond 1510 aan de Blaeckse Dijck te Heinenoord. Hij is overleden in het jaar 1578. Schout te Heinenoord. Zoon van Jan Huichensz van de Blaeck. Hij is in de kerk getrouwd met Ariaentje in 1529 te Heinenoord.
 • Inghen Adriaens van de Blaeck
  Geboren rond 1532 te Heinenoord, overleden voor 1579 Heinenoord. Bouwman en landeigenaar aan de Blaak onder Heinenoord. Zoon van Adriaen Jan Huijgen van de Blaeck en Ariaentje.
  Hij is in de kerk getrouwd met Pijtje (Beatrix) Geeritsdr. voor 1563.

Terug naar:

Dorpen en Steden

facebook

© 20 maart 2018, laatst bijgewerkt op  6 februari 2023