Abbenbroek

 

Abbenbroek in 1867, door J. Kuyper 650 inwoners

Abbenbroek is een dorp in de gemeente Nissewaard in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het dorp heeft bijna 1250 inwoners (2019). Abbenbroek is omstreeks 1200 ontstaan langs de rivier Bernisse op het eiland Voorne. Abbenbroek ligt ongeveer 4 kilometer ten westen van Spijkenisse en 2,5 kilometer ten zuiden van Heenvliet.

De Hersteld Hervormde Sint Aegidiuskerk is van oorsprong een parochiekerk uit de dertiende eeuw. De kerk heeft een baksteenbouw met houten bekapping, bestaande uit een rechthoekig gesloten koor, een driebeukig schip en een westtoren.In de periode tussen 1492 – 1574 was deze kerk een bedevaartplaats voor de verering van O.L. Vrouw van Zeven Smarten. Op Voorne ging men mee in de reformatie, de eerste dominee hield hier in 1574 zijn intrededienst. In het centrum van Abbenbroek staat een muziektent in de gracht van de kerkring. Langs de gracht staan huizen met 17e-eeuwse gevels.

De enige molen die nog in Abbenbroek staat is korenmolen De Hoop. Deze ronde, stenen grondzeiler is in 1843 gebouwd en in 1979 gerestaureerd. De drie watermolens (de Achtkantmolen, de Hogermolen en de Lagemolen) waren overbodig geworden door de komst van een watergemaal in 1881.

Een deel van Abbenbroek is een beschermd dorpsgezicht.

Het wapen van Abbenbroek werd op 24 juli 1816 toegekend aan de Zuid-Hollandse gemeente Abbenbroek. Het wapen bleef in gebruik tot de gemeente in 1980 met Oudenhoorn en Zuidhoorn fuseerde tot de gemeente Bernisse. Sinds 2015 maakt Abbenbroek deel uit van de gemeente Nissewaard.

Wapen van Abbenbroek

De blazoenering van het wapen luidt als volgt:
“Van keel beladen met een broek van zilver.”

Het wapen is rood van kleur met daarop een zilveren broek.
Deze voorstelling maakt dit wapen tot een sprekend wapen.

 

 

 

De vroegst bekende vermelding van een wapen van Abbenbroek stamt uit 1346, Jan Aernoutz van den Broeke bezegelde in dat jaar de verkoop van een stuk grond van 200 roeden aan Abbenbroek.

Wapen van Jan van Abbenbroec

Uit circa 1405 stamt het wapen van Jan van Abbenbroec in het Wapenboek Beyeren. het betreft een vergelijkbare afbeelding. Het gebied is ook een tijd lang eigendom geweest van de Abdij van Echternach. Aangezien het een moerasgebied betrof stamt daar hoogstwaarschijnlijk ook de naam Abbenbroek vandaan: ‘abben’ staat voor ‘abdij’ en ‘broek’ duidt op een moerasgebied. Omdat het wapen uit de middeleeuwen stamt, kan het wapen ook als volkshumor gezien worden.

In de jaren 1700 werd het wapen afgebeeld als een zilveren schild met een zwarte broek, in 1793 beeldde de Nederlandsche Stads en Dorpsbeschrijver het wapen af als goud op rood, het wapen is in 1815 echter aangevraagd als zilver op rood.

Uit: Wikipedia – Abbenbroek
Zie ook: Nissewaarde – Abbenbroek

 

Een voorouder van mij uit Abbenbroek:

  • Sijtje Pieters Cuijper
    Geboren in 1694 te Abbenbroek, overleden voor 9 maart 1767 in Hekelingen. Dochter van Pieter Franke Cuijper en Rijmtie (Reintje) Ariens de Bruijn.
    Zij was gehuwd op 12 april 1720 te Spijkenisse met Leendert Claesse Rosmolen

  facebook       

© 5 maart 2018, laatst bijgewerkt op 24 mei 2020