Josie Bassett 

 

Josie Basset                                           Foto: Find a Grave

Josie Bassett
Geboren op 17 januari 1874, overleden op 1 mei 1964.
Zij was een outlaw en een  rancher. Zij en haar zus “Queen” Ann Bassett staan ​​bekend om hun liefdesaffaires en associaties met bekende bandieten, met name uit de Butch Cassidy’s Wild Bunch.

Josie Bassett werd geboren als eerste van twee meisjes van Herb Bassett en Mary Eliza Chamberlain (Elizabeth) Bassett in Arkansas op 17 januari 1874. Toen ze nog een jong meisje was, verhuisden haar ouders naar een ranch bij de grenzen van Utah, Wyoming en Colorado. Zij en haar zus hebben op jonge leeftijd leren lasso werpen, rijden en schieten. Beide meisjes werden in hun jeugd naar vooraanstaande kostscholen gestuurd, maar beiden kozen ervoor om tegen hun tienerjaren terug te keren naar het boerenleven.

Herb Bassett was bekend bij veel van de beroemde bandieten van de dag omdat hij vaak zaken met hen deed en hen van rundvlees en verse paarden voorzag. Onder degenen die de Bassett ranch bezochten waren “Black Jack” Ketchum, Butch Cassidy, Elzy Lay , Kid Curry , Will “News” Carver en Ben Kilpatrick. Omdat deze opmerkelijke bandieten vaak naar de ranch kwamen, werden zowel Ann als Josie voor het eerst blootgesteld aan deze bandieten.

Josie en Ann waren knappe jonge vrouwen en hadden allebei een wilde kant. In 1893 had Ann Bassett een relatie met Butch Cassidy en Josie had een relatie met Elzy Lay, de beste vriend van Cassidy. Toen Cassidy vanaf 1894 voor 18 maanden de gevangenis in werd gestuurd, had Ann inmiddels een relatie met Ben Kilpatrick. Tegen de tijd dat Cassidy werd vrijgelaten, had Will “News” Carver een relatie met Josie, die hun relatie beëindigde toen Carver een oogje had op de vrouwelijke outlaw Laura Bullion. Josie kreeg op haar beurt een relatie met Cassidy, totdat Cassidy opnieuw voor Ann koos.

Dat was de gecompliceerde cirkel van relaties die zich ontwikkelde tussen de Bassett-meisjes en Cassidy’s Wild Bunchbende. Ondanks de schijnbaar constante veranderingen in romantische metgezellen door zowel de Bassett-meisjes als de bendeleden, is er geen aanwijzing dat er ooit enige vijandigheid uit voortkwam.

Josie Bassett was naar verluidt een van de vijf vrouwen die de schuilplaats ” Robbers Roost ” in Utah mochten binnengaan ; de anderen waren haar zus Ann, de Sundance Kid’s vriendin Etta Place, Elzy Lay’s vrouw Maude Davis en Will “News” Carver’s meisje Laura Bullion .

Die vogelvrije relaties, evenals de levering van rundvlees en paarden van de Bassett-ranch aan de bende, hielpen de zusters in hun tijd van nood. In 1896 benaderden verschillende machtige en rijke veehouders de Bassetts om hun ranch te verkopen. Toen de zusters weigerden, begon de vereniging van veehouders cowboys in te huren om de zusters lastig te vallen en hun vee te ontvreemden. De zusters begonnen op hun beurt vee van de veehouders te stelen.

Hoewel de vereniging van veehouders cowboys uitzond om de zusters lastig te vallen en hen tot verkoop te intimideren, volgden de cowboys zelden de daden uit angst voor vergelding door de boeven met wie de zusters bekend waren om te gaan. Een legende geeft aan dat Kid Curry, de meest gevreesde van de Wild Bunch-bende, verschillende cowboys benaderde waarvan bekend is dat ze voor de veehouders werken en hen waarschuwde om de Bassetts met rust te laten. Dat verhaal kan niet worden bevestigd, maar het is zeker dat de zusters in 1899 heel weinig druk kregen om te verkopen.

Naarmate de tijd verstreek, vervaagde de Wild Bunch-bende uiteindelijk. In 1904 waren de meeste bendeleden die het dichtst bij de Bassett-meisjes stonden, gedood of gevangengenomen. Josie’s voormalige minnaar, Wild Bunch-bendelid Elzy Lay, bezocht naar verluidt Ann en Josie op de ranch kort na zijn vrijlating uit de gevangenis in 1906 voordat hij naar Californië verhuisde, waar hij de rest van zijn leven als een respectabele zakenman leefde. Hoewel hij naar verluidt in Bolivia is vermoord, beweerde Josie dat Butch Cassidy haar in 1930 bezocht en tot eind jaren veertig in Utah woonde.

Josie Bassett woonde het grootste deel van haar leven op het terrein van haar vader, exploiteerde de ranch en koos een voornamelijk buitenleven, met kamperen, vissen en jagen als haar belangrijkste hobby’s. Ze trouwde in de loop van haar leven vijf keer. Ze scheidde van vier van haar echtgenoten. Een vijfde echtgenoot stierf, naar verluidt aan alcoholisme, maar er gaan geruchten dat Josie hem heeft vergiftigd.  Met één echtgenoot, Carl McKnight, had Bassett twee zonen: Crawford McKnight en Herbert “Chick” McKnight.

In 1913 verhuisde ze naar een woning in de buurt van Vernal, Utah , en bouwde daar een nieuwe boerderij voor haar hele leven. In 1924 hielp Crawford haar bij het bouwen van een nieuwe hut op dit terrein.

Tijdens de Grote Depressie voorzag ze anderen in het gebied van voedsel, vooral van rundvlees. Ze maakte haar eigen zeep, naaide haar eigen kleding en werd bekend om haar vaardigheid in het jagen op herten, wat ze vaak deed voor haar eigen familie en voor minder bedeelde buren. Op een zeker moment stopte een jachtopziener bij haar woning en kondigde aan dat hij daar was om haar te arresteren wegens stroperij. Ze bekende dat ze net een hert had gedood en hem naar het karkas had gebracht. De jachtopziener maakte een grapje met haar en ondernam geen actie.

Tijdens de Prohibition- jaren (Drooglegging: verbod op productie en verkoop van alcohol) maakte en verkocht Josie illegaal whisky, maar ze werd nooit gearresteerd. Jaren na het verbod bleef ze haar eigen brandewijn en whisky maken totdat ze eindelijk werd gewaarschuwd dat belastingagenten haar nog steeds zochten.

In 1936 beschuldigde rancher en voormalig tegenstander Jim Robinson haar van het slachten van zijn vee en het verkopen in de stad. Zes andere veeboeren deden mee aan de beschuldigingen. Op haar terrein werden huiden van de karkassen gevonden. Bassett werd gearresteerd. Ze beweerde dat het bewijs vals was. Verschillende buren gaven haar tot haar proces borgtochtgeld. Ze werd tweemaal berecht, elk eindigend in een verdeelde jury. Na het tweede proces heeft de lokale aanklager de aanklacht ingetrokken.

In 1945 werd ze het slachtoffer van een landregeling en verloor ze het grootste deel van haar land. Ze woonde echter spaarzaam in haar hut en ondersteunde zichzelf tot ver in de tachtig. Op latere leeftijd werd ze excentriek en sprak ze vaak met buren over de wilde dagen en haar associaties met bandieten.

In december 1963 viel ze van haar paard en ze brak haar heup. Ze overleed een paar maanden later op 90-jarige leeftijd. Ze was de laatst overgebleven medewerker van de Wild Bunch-bende en de laatste directe bron van informatie over haar mede leden, hun persoonlijkheden en eigenschappen.

Uit: Wikipedia -Josie Basset

 

Het Wilde Westen

 

facebook

 

© 19 juli 2020,    laatst bijgewerkt op  3 maart 2023