De beginjaren van
Jan Jansz van Driel ‘de Jonge’
Jan Jansz van Driel ‘de Jonge’ is geboren omstreeks 1355.
Overzichten van de jaren 1354, 1355 en 1356.
1354
MCCCLIV
- maart
- 2 – Het Byzantijnse fort bij Gallipoli wordt getroffen door een aardbeving, waarna de Ottomanen het kunnen innemen en daarmee voor het eerst gebied in Europa in hun bezit krijgen. Zie Val van Gallipoli.
- 13 – De Brabantse erfdochter Johanna huwt met Wenceslaus I van Luxemburg, halfbroer van keizer Karel IV van Duitsland.
juli
- 4 -Johanna van Horne (~36) overleden. Zij was een laatmiddeleeuwse jonkvrouw die van 1345 tot haar dood verschillende heerlijkheden bestuurde.
De ouders van Johanna waren Willem IV van Horne en Oda van Putten en Strijen. Van haar broer Gerard II van Horne, die sneuvelde in de slag bij Stavoren, erfde ze in 1345 aanzienlijke gebieden, waaronder Horne, Altena, Gaasbeek, Herstal en Strijen. Johanna huwde met Gijsbrecht van Abcoude, heer van Abcoude en Duurstede († na 1366), die haar gebieden iure uxoris bestuurde.
- september
- 11 – Marino Faliero wordt gekozen tot doge van Venetië.
- 24 – De Tienstedenbond van de Elzas wordt opgericht.
- oktober
- 8 – Een woedende menigte in de stad Rome overvalt de nieuwe Pauselijke Senator Cola di Rienzo en scheurt zijn lichaam aan stukken.
- zonder datum
- Verdrag van Mantes: Vredesverdrag tussen Jan II van Frankrijk en Karel II van Navarra
- Verdrag van Stralsund: De grens tussen Pommeren en Mecklenburg wordt vastgelegd.
- Luxemburg wordt verheven tot hertogdom.
- Oudst bekende vermelding van de lijkwade van Turijn.
- De Universiteit van Huesca wordt gesticht.
- Alpen ontvangt stadsrechten.
- De Maas verlegt haar loop bij Ammerzoden en loopt verder ten zuiden van het dorp langs. De oude Maasbedding vormt nu de Meersloot.
onbekende datum
- Walram II van Ligny, Frans edelman. Hij was een zoon van Walram I van Ligny en van Johanna van Beaurevoir. Hij volgde zijn vader in 1288 op als graaf van Ligny. Walram huwde met Guyotte, vrouwe van Rijsel.
1355
MCCCLV
- januari
- 6 – Karel IV wordt gekroond tot koning van Italië.
- 7 – De Portugese koning Alfonso IV laat Inês de Castro, de geliefde van de kroonprins, ombrengen in het klooster waar hij haar heeft opgesloten.
- 13 – Willem Cuser (~64) overleden, Hollands edelman.
Vaak wordt hij als bastaardzoon van Jan II van Avesnes gezien, dit is echter onjuist. Wel was hij een kleinzoon of achterkleinzoon van Jan I van Avesnes en Aleid van Holland.
- februari
- 10 – Saint Scholastica Day Riot: Ernstige ongeregeldheden in Oxford tussen inwoners en studenten.
- 25 – Monnickendam ontvangt stadsrechten.
- maart
- 8 – Met het oog op het naderende einde van Jan III van Bragbant sluiten 36 steden in het hertogdom een verbond van vriendschap en bijstand.
- april
- 5 – Karel IV wordt tot keizer gekroond.
- 15 – Doge Marino Faliero van Venetië wordt afgezet na een mislukte staatsgreep: hij wilde prins worden. Hij zal worden berecht en geëxecuteerd.
- 22 – Eleonora van Engeland (36), Engels prinses, echtgenote van Reinoud II van Gelre. Zij was ook bekend als Alianora van Woodstock, was het derde kind en oudste dochter van koning Eduard II van Engeland en Isabella van Frankrijk. Ze was een jongere zus van Eduard III van Engeland en was de tweede echtgenote van graaf, later hertog, Reinoud II van Gelre. Als hertoginweduwe was ze regentes voor haar minderjarige zoon Reinoud III van Gelre.
- mei
- 20 – Graaf Willem V van Holland verleent stadsrechten aan Weesp.
- september
- 10 – Verdrag van Valognes: Jan II van Frankrijk en Karel II van Navarra vormen een verbond.
- november
- 25 – In een te Eltville gesloten verdrag wordt het graafschap Nassau verdeeld in Nassau-Weilburg onder Johan I, Nassau-Wiesbaden-Idstein onder Adolf I en Nassau-Sonnenberg onder Kraft en Rupert.
december
- 5 – Jan III, hertog van Brabant (55) overleden. Hij was hertog van Brabant en Limburg van 1312 tot 1355, en volgde in die functie zijn vader Jan II op. Vanaf 1327 was hij twaalf jaar lang de heer van Breda.
- zonder datum
- Na het overlijden van Jan III van Brabant begint de Brabantse Successieoorlog tussen zijn dochters met hun echtgenoten: Johanna en Wenceslaus I van Luxemburg, Margaretha en Lodewijk van Male, Maria en Reinoud III van Gelre.
- Verdrag van Parijs: Genève erkent de annexatie van Gex door Savoye.
- De Burcht Kirberg wordt gebouwd door Gerhard VII van Diez en Johan I van Nassau-Weilburg.
- Reinoud III van Gelre verpandt het scholtambt van Liemers aan Johan I van Kleef. Het gebied zal tot de Napoleontische tijd bij Kleef blijven.
- Zug wordt gedwongen haar verbintenis met het Zwitsers Eedgenootschap te verbreken.
- Verbond van Brabantse steden: De steden in Brabant beloven elkaar steun te verlenen.
- Carcassonne wordt geplunderd en platgebrand.
- Naarden ontvangt stadsrechten.
- Filips van Leiden schrijft De cura reipublicae et sorte principantis
1356
MCCCLVI
- januari
- 3 – Blijde Inkomst van Johanna van Brabant en Wenceslaus I van Luxemburg als hertogin en hertog van Brabant. In een charter worden diverse rechten van de Brabantse steden vastgelegd.
- 10 – In het Heilige Roomse Rijk wordt de Gouden Bul uitgevaardigd, een soort kieswet, waarin onder meer wordt vastgelegd welke vorsten de waardigheid van keurvorst hebben en hoe de verkiezing dient plaats te vinden.
- 27 – Enkhuizen ontvangt stadsrechten van graaf Willem V van Holland.
- maart
- 11 – Jan van Beaumont (~67) overleden, Hollands edelman.
Ook bekend als Jan van Blois en Jan van Henegouwen, was heer van Beaumont, Noordwijk, Gouda, Schoonhoven en Chimay en graaf van Soissons. Zijn gevechten, toernooien en avonturen waren dankbaar materiaal voor kroniekschrijvers. Hij was een jongere broer van graaf Willem III van Holland. Hij was een zoon van graaf Jan I van Henegouwen en Filippa van Luxemburg. Jan I van Henegouwen werd in 1299 als Jan II graaf van Holland en Zeeland. Hij kocht voor zijn zoon Jan de heerlijkheid Beaumont in de Zuidelijke Nederlanden. - 14 – Slag bij Soest tussen Holland en Utrecht.
- 27 – Hoorn ontvangt stadsrechten van graaf Willem V.
- 27 – Hertog Reinoud III van Gelre geeft vergunning om het Veluwse kustgebied tussen Nijkerk en Putten te bedijken. Zo ontstaat in de volgende jaren de Polder Arkemheen.
- juni
-
- 23 – Margaretha II (55) overleden. Zij was gravin van Holland en Zeeland (1345-1354) en Henegouwen (1345-1356).
Zij was een dochter van Willem III van Holland en Johanna van Valois. Ze trouwde op 26 februari 1324 in Keulen met Rooms koning Lodewijk de Beier. - 30 – Vredesverdrag tussen Holland en Utrecht. Willem V van Holland accepteert dat het Gooiland met Eemnes aan Utrecht behoort.
- 23 – Margaretha II (55) overleden. Zij was gravin van Holland en Zeeland (1345-1354) en Henegouwen (1345-1356).
- juli
- 19 – Rudolf IV van Oostenrijk trouwt met Catharina van Bohemen.
- augustus
- 17 – Slag bij Scheut: Lodewijk van Male verslaat Brabant en de Brusselaars in de Brabantse Successieoorlog. Brussel valt in Vlaamse handen.
- september
- 19 – Slag bij Poitiers (Slag van Maupertuis): Grote overwinning van de Engelsen, onder leiding van de Zwarte Prins tegen de Fransen in de Honderdjarige Oorlog. Koning Jan II van Frankrijk wordt gevangengenomen.
- september – Lodewijk van Tarente en Johanna I van Napels worden als nieuwe vorsten van Sicilië ontvangen in Messina.
- oktober
- 3 – Begin van het Beleg van Rennes door Hendrik van Grosmont
- 18 – Aardbeving van Bazel: Grootste aardbeving in Centraal-Europa in historische tijd. De stad Bazel wordt volledig verwoest.
- 24 – Een groep Brusselaars onder Everaard t’Serclaes verjaagt de Vlamingen uit de stad.
- december
- 25 – Hoofdstukken 24 tot 31 worden aan de Gouden Bul toegevoegd.
- 25 – De heerlijkheid Valkenburg wordt verheven tot graafschap. Willem VI van Gulik wordt bevestigd als graaf (voorheen heer) van Valkenburg.
- zonder datum
- De Burcht Adolfseck wordt gebouwd door Adolf I van Nassau-Wiesbaden-Idstein.
- In Lübeck vindt de eerste Hanzedag plaats. Dit geldt als oprichtingsdatum van de Hanze.
- Zeta wordt de facto onafhankelijk onder Balša I.
- Tsaar Ivan Alexander van Bulgarije maakt van Vidin een afzonderlijke stadstaat onder zijn zoon Ivan Stratsimir.
- De Thracische Chersonesos wordt het eerste deel van Europa dat in handen van de Ottomanen valt.
- Het graafschap Gulik wordt verheven tot hertogdom, zie hertogdom Gulik.
- Koprivnica wordt een vrije stad.
- Woudrichem ontvangt stadsrechten van Willem V van Horne.
- De Vlaamse graaf Lodewijk van Male benoemt Jacob Buuc tot “admiraal van de vlote” met de opdracht om Antwerpen te veroveren.
- oudst bekende vermelding: Reek
onbekende datum
- Gijsbert V van Bronckhorst (~40) overleden, Gelders edelman.
Hij was heer van Bronckhorst (1328-1356) en heer van Batenburg (1351-1356). Hij was een zoon van Willem III van Bronckhorst (ovl. 1328) en Johanna van Batenburg. - Jan van Wijnvliet (~40) overleden. Ook wel Jan van Wijflit ridder en heer van Blaersfeld 1347-1356 en van Cuijck 1352-1356, burggraaf van Heusden 1336-1356. Hij was een bastaardzoon van Jan II hertog van Brabant uit een relatie met diens maîtresse Elsbeen van Wijflit de dochter van een telg uit het geslacht van de heren van Wijtvliet.
- Willem IV van Boxtel overleden. Brabants edelman. Hij was heer van Boxtel, Grevenbroek en Gansoijen van 1351–1356.Hij was de zoon van Willem III van Boxtel en Cunegonde van Dalen en Diepenheim. Toen hij in 1356 overleed, kwamen zijn bezittingen aan zijn zus, Maria van Boxtel, die erfvrouwe was.
Bronnen:
1354 – Wikiwand
1355 – Wikiwand
1356 – Wikiwand
Terug naar:
Genealogie Van Driel (II)
Geboortejaren Van Driel