Driebruggen

 

Driebruggen is een voormalige gemeente en dorp in de Nederlandse gemeente Bodegraven-Reeuwijk en ligt in de provincie Zuid-Holland. Het grenst aan de Reeuwijkse plassen en wordt door de Dubbele Wiericke, een vaarverbinding tussen de Oude Rijn en de Hollandse IJssel doorsneden.

De naam Driebruggen verwijst naar alle waarschijnlijkheid naar een drietal bruggen: de brug over de Grote of Dubbele Wiericke, de brug aan het einde van de dorpskern nabij het dorpshuis Custwijc en vroeger was er tussen deze twee bruggen nog een derde brug nabij het kruispunt van de Kerkweg met de Sierkersstraat.

Na een gemeentelijke herindeling in 1964 werd de gemeente Driebruggen gevormd door de voormalige gemeenten Lange Ruige Weide (grotendeels, met o.a. het dorp Hogebrug), Waarder (grotendeels), Papekop en Hekendorp. In 1989 werd Driebruggen een onderdeel van de gemeente Reeuwijk. Bij deze laatste gemeentelijke herindeling werden Papekop, Hekendorp (grotendeels) en Ruigeweide bij  Oudewater (provincie Utrecht) gevoegd. Sinds 1 januari 2011 maakt Driebruggen deel uit van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Echte historische gebouwen zijn er in Driebruggen nauwelijks nog te vinden. Het Hooge Huys aan de Dubbele Wiericke, het voormalig doktershuis aan de Kerkweg (1885), en het voormalig gemeentehuis (1928) zijn daar een uitzondering op. In de voormalige gemeente vindt nog veel veeteelt plaats, voornamelijk melkveehouderij, in mindere mate schapen- en varkenshouderij. In het dorp bevinden zich nog enkele technische bedrijven.

Wapen van Driebruggen

Het wapen van Driebruggen werd op 20 september 1965 per Koninklijk Besluit aan de Zuid-Hollandse gemeente Driebruggen toegekend.
De gemeente ontstond op 1 februari 1964 door samenvoeging van de voormalige gemeenten Lange Ruige Weide (grotendeels, met o.a. het dorp Hogebrug), Waarder (grotendeels), Papekop en Hekendorp. In 1989 werd Driebruggen een onderdeel van de gemeente Reeuwijk. Het wapen van Driebruggen is daardoor komen te vervallen. Uit het wapen van Driebruggen kwamen de drie woerden uit het wapen van Waarder in het nieuwe gemeentewapen. Bij deze gemeentelijke herindeling werden Papekop, Hekendorp (grotendeels) en Ruigeweide bij Oudewater (provincie Utrecht) gevoegd. Vanaf 1 januari 2011 maakt Driebruggen deel uit van de nieuwe gemeente Bodegraven-Reeuwijk. In het wapen van Bodegraven-Reeuwijk zijn geen elementen uit het wapen van Driebruggen overgenomen.

 

 

Bronnen:

  facebook       

© 21 april 2019