Geschiedenis & Genealogie

 

 

Historische personen

Canon van Nederland en regio’s

Ontdek je familiegeschiedenis

Ruim 100 miljoen pagina’s
uit Nederlandse kranten,
boeken en tijdschriften

 

Familiewapens en wapenschilden – Heraldiek

Betekenis van de term

Het begrip heraldiek betekent wapenkunde, wapenleer of leer van de familiewapens. Wat houdt deze tak van wetenschap precies in? Over de betekenis en het soort onderzoek waar de heraldiek zich mee bezighoudt.
De heraldiek onderzoekt de complete geschiedenis van familiewapens.

 

 

Geheugen van Nederland

799387 beelden uit 132 collecties van 92 instellingen

 

 

GEMEENTEGESCHIEDENIS
Nederland telt nu 355 gemeenten. In 1812 waren dat er meer dan 1100. In twee eeuwen vol herindelingen, annexaties en fusies heeft Nederland bijna 1700 gemeenten gekend. Gemeentegeschiedenis maakt deze en andere historische gegevens per gemeente toegankelijk.

 

Genealogieën

Genealogie 

Betekenis en inhoud van de discipline

De term genealogie betekent geslachtskunde en duidt op de leer van de familiestambomen. Maar het betekent nog meer. Wat is de exacte betekenis van genealogie en hoe ziet deze wetenschap er in hoofdlijnen uit?

Genealogie en Stamboomonderzoek

Graven en Gravinnen

De Groten

De website Haagse Handschriften is bedoeld voor een ieder die geïnteresseerd is in het lezen van oude archiefstukken; van de absolute beginner die nog op weg geholpen moet worden met tips en trucs voor het herkennen van oude letters, tot de volleerde paleograaf, die al jaren oude documenten leest als de krant, maar die nog wel de behoefte voelt om allerlei naslagwerken te raadplegen.

 

Heerlijkheden

Heraldiek

Heren en Vrouwen van…

Historische recepten

Recepten zijn van alle eeuwen. Maar wat maakten mensen in de geschiedenis voor eten? In de rubriek historische recepten een greep uit de gerechten die mensen in het verleden bereidden.

Hoekse en Kabeljauwse twisten

Huis Oranje-Nassau

Hunebedden

Kalenders

Van Karel de Grote tot Ooms

Kastelen

Keizers, Koningen en Hertogen

Kerken

Kwartierstaat Ooms-Braat

Landaanwinning
in Nederland

Marentelen

Marentelen uit de Middeleeuwen

Musea

Neutraal Moresnet 1816 – 1920

Stamboomonderzoek – Cursus

Ook als uw voorouders niet rijk of beroemd waren, kunt u heel veel ontdekken over hun leven en verleden. In deze cursus leert u hoe u dat stap voor stap kunt doen.

Deze cursus is geproduceerd door de NTR en wordt u aangeboden door MAX Vandaag. U kunt de video’s van deze cursus in chronologische volgorde bekijken of alleen de delen bekijken die u interessant vindt.

 

 

Oefen het lezen van oude handschriften

Wat staat daer? is een online oefentool voor het lezen van oude handschriften. Dit wordt ook wel paleografie genoemd, naar de Griekse woorden palaios (oud) en graphein (schrijven).

 

 

Vaderlandse Geschiedenis

Een overzicht van belangrijke momenten uit de geschiedenis van Nederland, de vaderlandse geschiedenis. Van de oudheid tot de moderne tijd en van de Tachtigjarige Oorlog tot de Gouden Eeuw.

Verdwenen beroepen

Sommige beroepen die vroeger heel gewoon waren, bestaan niet meer. Hier vertellen we alles over verdwenen beroepen en vergeten ambachten.


Welgeborenen

De groep Welgeborenen is een pre-feodale sociale laag van welgestelde boeren of afgezakte adel die het zich konden permitteren een paard en wapenuitrusting te kopen. Zij werden door hun omgeving tot de ridderschap gerekend en droegen militaire steun bij aan de hogere heren.

Wetenswaardigheden

 

Ga op zoek naar je
voorouders,
doorzoek oude
documenten en
bekijk het origineel

 

 


Facebookgroep over Geschiedenis en Genealogie

  facebook       

 

© 2020