Geschiedenis & Genealogie

Achtergronden, Bronnen, Naslagwerken en Overzichten

 

Aardrijkskundig Woordenboek

ARCHIEF MIDDELEEUWSE WAPENS
Jan Raneke’s unieke “Archive Europe’s Medieval Weapons” bevat duizenden middeleeuwse heraldische wapens, zowel geografisch als volgens de motieven van de schilden gerangschikt.

Armorial Général

 

Atlas Maior

(Nederlands Grooten atlas, volledige titel ”Atlas Maior, sive Cosmographia Blaviana, qua solum, salum, coelum, accuratissime describuntur) is een omvangrijk samengestelde meerdelige wereldatlas uit 1662 van de hand van Willem Blaeu, samengesteld door zijn zoon Joan Blaeu.

 

Betekenis Familienamen

 

 

Bevolkingsreconstructie Zuid- Holland

 

Het samenstellen van de bevolkingsreconstructie van Zuid-Holland is een initiatief van Stichting Voorouder, een organisatie die zich bezighoudt met het uitvoeren van genealogisch, demografisch en DNA-verwantschapsonderzoek in Nederland.

 

 

Biografisch Portaal

Biografisch Woordenboek I

Biografisch Woordenboek II

Biografisch Woordenboek III

Biografisch Woordenboek IV

Biographisch Woordenboek

Canon van Nederland en regio’s

Ontdek je familiegeschiedenis

Ruim 100 miljoen pagina’s
uit Nederlandse kranten,
boeken en tijdschriften

 

Dorpen en Steden

 

Elke dag het Nieuws van Vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger gaat over berichtgevingen van gebeurtenissen uit het verleden.
Dit gaat terug tot vorige jaren, vorige decennia,
vorige eeuwen en soms zelfs nog van voor de jaartelling.
Laat u dagelijks verrassen, wat er vroeger gebeurde.

 

 

Familiewapens en wapenschilden – Heraldiek

Betekenis van de term

Het begrip heraldiek betekent wapenkunde, wapenleer of leer van de familiewapens. Wat houdt deze tak van wetenschap precies in? Over de betekenis en het soort onderzoek waar de heraldiek zich mee bezighoudt.
De heraldiek onderzoekt de complete geschiedenis van familiewapens.

 

 

Geheugen van Nederland

Het Geheugen is een beeldbank met schilderijen, tekeningen, foto’s, beeldhouwwerken, keramiek, postzegels, affiches en krantenknipsels uit meer dan honderd Nederlandse musea, archieven en bibliotheken.
In Het Geheugen kunt u rustig ronddwalen, maar u kunt ook gericht zoeken naar beeldmateriaal over specifieke onderwerpen.

                                                        799252 beelden uit 132 collecties van 92 instellingen

 

Gemeente-Atlas

 

GEMEENTEGESCHIEDENIS
Nederland telt nu 355 gemeenten. In 1812 waren dat er meer dan 1100. In twee eeuwen vol herindelingen, annexaties en fusies heeft Nederland bijna 1700 gemeenten gekend. Gemeentegeschiedenis maakt deze en andere historische gegevens per gemeente toegankelijk.

 

Genealogieën

Genealogie 

Betekenis en inhoud van de discipline

De term genealogie betekent geslachtskunde en duidt op de leer van de familiestambomen. Maar het betekent nog meer. Wat is de exacte betekenis van genealogie en hoe ziet deze wetenschap er in hoofdlijnen uit?

Genealogie en Stamboomonderzoek

Genealogische Bronnen

Graven en Gravinnen

De Groten

De website Haagse Handschriften is bedoeld voor een ieder die geïnteresseerd is in het lezen van oude archiefstukken; van de absolute beginner die nog op weg geholpen moet worden met tips en trucs voor het herkennen van oude letters, tot de volleerde paleograaf, die al jaren oude documenten leest als de krant, maar die nog wel de behoefte voelt om allerlei naslagwerken te raadplegen.

 

Heerlijkheden

Heraldiek

Heren en Vrouwen van…

Historische personen

Historische recepten

Recepten zijn van alle eeuwen. Maar wat maakten mensen in de geschiedenis voor eten? In de rubriek historische recepten van IsGeschiedenis een greep uit de gerechten die mensen in het verleden bereidden.

Hoekse en Kabeljauwse twisten

Huis Oranje-Nassau

Hunebedden

Kalenders

Van Karel de Grote tot Ooms

Kastelen

Keizers, Koningen en Hertogen

Kerken

Kwartierstaat Ooms-Braat

Landaanwinning
in Nederland

Marentelen

Marentelen uit de Middeleeuwen

Het Menselyk Bedryf

Middeleeuws wonen

Musea

Neutraal Moresnet 1816 – 1920

Persoonlijkheden

Stad- en Dorpbeschrijver

Stamboomonderzoek – Cursus

Ook als uw voorouders niet rijk of beroemd waren, kunt u heel veel ontdekken over hun leven en verleden. In deze cursus leert u hoe u dat stap voor stap kunt doen.

Deze cursus is geproduceerd door de NTR en wordt u aangeboden door MAX Vandaag. U kunt de video’s van deze cursus in chronologische volgorde bekijken of alleen de delen bekijken die u interessant vindt.

 

 

 

 

Vaderlandse Geschiedenis

Een overzicht van belangrijke momenten uit de geschiedenis van Nederland, de vaderlandse geschiedenis. Van de oudheid tot de moderne tijd en van de Tachtigjarige Oorlog tot de Gouden Eeuw.

Oude en verdwenen beroepen

Sommige beroepen die vroeger heel gewoon waren, bestaan niet meer. Hier wordt in IsGeschiedenis verteld over oude en verdwenen beroepen en vergeten ambachten.

Oefen het lezen van oude handschriften

Wat staat daer? is een online oefentool voor het lezen van oude handschriften. Dit wordt ook wel paleografie genoemd, naar de Griekse woorden palaios (oud) en graphein (schrijven).

 

 

Wapenboeken

Wapens


Welgeborenen

De groep Welgeborenen is een pre-feodale sociale laag van welgestelde boeren of afgezakte adel die het zich konden permitteren een paard en wapenuitrusting te kopen. Zij werden door hun omgeving tot de ridderschap gerekend en droegen militaire steun bij aan de hogere heren.

Wetenswaardigheden

 

Ga op zoek naar je
voorouders,
doorzoek oude
documenten en
bekijk het origineel

 

 

Het Wilde Westen

 

Lid worden van:


Facebookgroep over Geschiedenis en Genealogie

 

Zie ook:

Varia

Er wordt met heel veel zorg, tijd en met veel passie besteed aan de genealogische pagina’s op deze website. Mocht u vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u mij bereiken via het contactformulier.

  facebook       

 

© 2021