Geschiedenis & Genealogie

Achtergronden, Bronnen, Naslagwerken en Overzichten

 

 

Van onderstaande rubrieken wordt o.a. gebruik gemaakt voor de geschiedenis en genealogische pagina´s van de website van JohnOoms.nl

 

Archief middeleeuwse wapens
Jan Raneke’s unieke “Archive Europe’s Medieval Weapons” bevat duizenden middeleeuwse heraldische wapens, zowel geografisch als volgens de motieven van de schilden gerangschikt.

Armorial Général

 

Atlas Maior

(Nederlands Grooten atlas, volledige titel ”Atlas Maior, sive Cosmographia Blaviana, qua solum, salum, coelum, accuratissime describuntur) is een omvangrijk samengestelde meerdelige wereldatlas uit 1662 van de hand van Willem Blaeu, samengesteld door zijn zoon Joan Blaeu.

 

Benamingen Voorouders vanaf Proband

Namen van voorouders Namen van voorouders (benamingen) Voor elke generatie voorouders in een kwartierstaat is er een aparte naam. Hier vind je een overzicht van die namen.

Personen in een kwartierstaat worden meestal genummerd. De persoon van wie men uitgaat is de probandus (m.) of probanda (v.) (Latijn), in het Nederlands proband(en) of kwartierdrager(s) genaamd, krijgt/krijgen nummer 1. De vader krijgt nummer 2, moeder nummer 3, de vader van de vader nummer 4, etc. Het nummer van een vader van een persoon is af te leiden door het nummer van de persoon met 2 te vermenigvuldigen. Het nummer van de moeder is 1 hoger dan het nummer van de vader. Met uitzondering van de proband heeft iedere man een even nummer (twee keer zo veel als het nummer van zijn kind), terwijl iedere vrouw een oneven nummer heeft, namelijk dat van haar man + 1.

 

Betekenis Familienamen

 

 

Bevolkingsreconstructie Zuid- Holland

 

Het samenstellen van de bevolkingsreconstructie van Zuid-Holland is een initiatief van Stichting Voorouder, een organisatie die zich bezighoudt met het uitvoeren van genealogisch, demografisch en DNA-verwantschapsonderzoek in Nederland.

 

 

 

Biografisch Portaal

Biografisch Woordenboek I

Biografisch Woordenboek II

Biografisch Woordenboek III

Biografisch Woordenboek IV

Biographisch Woordenboek

 

Canon van Nederland en regio’s

Ontdek je familiegeschiedenis

Ruim 100 miljoen pagina’s
uit Nederlandse kranten,
boeken en tijdschriften

 

Dorpen en Steden

 

Elke dag het Nieuws van Vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger gaat over berichtgevingen van gebeurtenissen uit het verleden.
Dit gaat terug tot vorige jaren, vorige decennia,
vorige eeuwen en soms zelfs nog van voor de jaartelling.
Laat u dagelijks verrassen, wat er vroeger gebeurde.

 

 

Erfgoed en zo

Erfgoed is de term die men gebruikt om datgene aan te duiden, wat men van de voorouders erft. Het belang van erfgoed wordt door een maatschappij bepaald en gedragen. Met andere woorden, de term erfgoed wordt toegekend aan zaken die mensen waarderen, zich mee identificeren en willen bewaren voor toekomstige generaties. Als fundament van een maatschappij werkt de materie dus ook toekomstgericht.
Meer… 

Familiewapens en wapenschilden – Heraldiek

Betekenis van de term

Het begrip heraldiek betekent wapenkunde, wapenleer of leer van de familiewapens. Wat houdt deze tak van wetenschap precies in? Over de betekenis en het soort onderzoek waar de heraldiek zich mee bezighoudt.
De heraldiek onderzoekt de complete geschiedenis van familiewapens.

 

 

Geheugen van Nederland

Het Geheugen is een beeldbank met schilderijen, tekeningen, foto’s, beeldhouwwerken, keramiek, postzegels, affiches en krantenknipsels uit meer dan honderd Nederlandse musea, archieven en bibliotheken.
In Het Geheugen kunt u rustig ronddwalen, maar u kunt ook gericht zoeken naar beeldmateriaal over specifieke onderwerpen.

                                                        799252 beelden uit 132 collecties van 92 instellingen

 

Gemeente-Atlas

 

GEMEENTEGESCHIEDENIS
Nederland telt nu 355 gemeenten. In 1812 waren dat er meer dan 1100. In twee eeuwen vol herindelingen, annexaties en fusies heeft Nederland bijna 1700 gemeenten gekend. Gemeentegeschiedenis maakt deze en andere historische gegevens per gemeente toegankelijk.

 

Genealogieën

Genealogie 

Betekenis en inhoud van de discipline

De term genealogie betekent geslachtskunde en duidt op de leer van de familiestambomen. Maar het betekent nog meer. Wat is de exacte betekenis van genealogie en hoe ziet deze wetenschap er in hoofdlijnen uit?

Genealogie en Stamboomonderzoek

Genealogische Bronnen

Geschiedenis van Zuid-Holland

Maak kennis met de rijke historie van Zuid-Holland
met verhalen over relevante thema’s.
Ontdek prachtige locaties vol geschiedenis…

Graven en Gravinnen

 

De Groten

De website Haagse Handschriften is bedoeld voor een ieder die geïnteresseerd is in het lezen van oude archiefstukken; van de absolute beginner die nog op weg geholpen moet worden met tips en trucs voor het herkennen van oude letters, tot de volleerde paleograaf, die al jaren oude documenten leest als de krant, maar die nog wel de behoefte voelt om allerlei naslagwerken te raadplegen.

 

Heerlijkheden

Heraldiek

Heren en Vrouwen van…

Historische personen

Historische recepten

Recepten zijn van alle eeuwen. Maar wat maakten mensen in de geschiedenis voor eten? In de rubriek historische recepten van IsGeschiedenis een greep uit de gerechten die mensen in het verleden bereidden.

 

Hoekse en Kabeljauwse twisten

Huisbibliotheek


Historische Boeken 1 (Wereldgeschiedenis en Vaderlandse geschiedenis)
Historische Boeken 2 
(Keizers, Koningen, Hertogen, Graven, Ridders en Edelen)
Historische Boeken 3
(Kastelen, Vestingsteden en Heerlijkheden)
Historische Boeken 4 
(Lokale en Regionale Geschiedenis)
Historische Boeken 5
 (Genealogie & Heraldiek)

Lees meer… 

 

 

 

Huis Oranje-Nassau

Hunebedden

Kalenders

Van Karel de Grote tot Ooms

Kastelen

Keizers, Koningen en Hertogen

Kerken

Kwartierstaat Ooms-Braat

Landaanwinning
in Nederland

 

 

LITERATUURGESCHIEDENIS

Duik in de literatuur van deze tijdvakken

Marentelen

Marentelen uit de Middeleeuwen

Het Menselyk Bedryf

Artikelen op Historiek over de MiddeleeuwenMiddeleeuwen

Historiek – Artikelen over de Middeleeuwen, de periode tussen de oudheid en de vroegmoderne tijd. Als startpunt van dit tijdperk wordt vaak de val van het West-Romeinse Rijk in de vijfde eeuw gehanteerd en als eindpunt de ontdekking van de ‘Nieuwe Wereld’ door Columbus in 1492. Onterecht wordt ook vaak gesproken van de ‘duistere’ of ‘donkere middeleeuwen’.

 

Middeleeuws wonen

Musea


In Nederland’s Patriciaat, beter bekend als het ‘Blauwe boekje‘,
worden genealogieën opgenomen van families die de afgelopen
150 jaar (of langer) een vooraanstaande rol hebben gespeeld in
de Nederlandse samenleving en waarvan de leden nog steeds
op de voorgrond treden.

Inhoud
A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z

 

Neutraal Moresnet 1816 – 1920

OUDE SCHOOLKAARTEN
Wie denkt er niet met een glimlach terug aan de fantastische schoolkaarten en schoolplaten die de muren van het klaslokaal sierden? Hier vind je honderden exemplaren met grote duidelijke foto’s opgedeeld per thema.

Persoonlijkheden

Stad- en Dorpbeschrijver

Stamboomonderzoek – Cursus

Ook als uw voorouders niet rijk of beroemd waren, kunt u heel veel ontdekken over hun leven en verleden. In deze cursus leert u hoe u dat stap voor stap kunt doen.

Deze cursus is geproduceerd door de NTR en wordt u aangeboden door MAX Vandaag. U kunt de video’s van deze cursus in chronologische volgorde bekijken of alleen de delen bekijken die u interessant vindt.

 

 

Stam- en Wapenboek van aanzienlijke Nederlandsche Familiën

Het Stam- en Wapenboek van aanzienlijke Nederlandsche Familiën met genealogische en heraldische aanteekeningen is een driedelige serie, samengesteld door de genealoog A.A. Vorsterman van Oijen (1845-1912), uitgegeven door J.B. Wolters tussen 1885 en 1890, waarin de genealogieën van circa 600 Nederlandse geslachten in zijn opgenomen. Naast de uitgebreide genealogische uitwerkingen bevat het boek ook platen met bijbehorende familiewapens.

Inhoud:

  A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z

 

 

 

 

Stichting Historisch Onderzoek “Hollant”

 

De stichting stelt zich tot doel een bijdrage te leveren aan de geschiedenis van de Ridderlijke en Ridderorden in Nederland. Hiertoe wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de oorsprong en continuïteit van historische Ridderorden, in het bijzonder de Souvereine Orde van St. Jacob in Holland, ingesteld door Graaf Floris V in 1279/1290 en waarin toen 12 Ridders werden opgenomen.

 

 

Vaderlandse Geschiedenis

Een overzicht van belangrijke momenten uit de geschiedenis van Nederland, de vaderlandse geschiedenis. Van de oudheid tot de moderne tijd en van de Tachtigjarige Oorlog tot de Gouden Eeuw.

Het Verhaal van Nederland

Het verhaal van Nederland vertelt het verhaal van het land waarin we wonen, vanaf het moment dat de eerste bewoners zich er vestigden. Niet eerder is onze geschiedenis, en hoe dit ons heeft gemaakt tot wie we nu zijn, op deze manier tastbaar gemaakt.

Het project bestaat uit een 10-delige televisieserie voor NPO 1, met Daan Schuurmans als verteller. Een reeks podwalks: tien historische wandelverhalen op verschillende locaties in Nederland, te beluisteren via de Het verhaal van Nederland podwalk app. Een online kinderserie voor Zapp.nl, gepresenteerd door Nizar El Manouzi, die aan de hand van fragmenten uit de NPO 1-serie en leuke visuals het verleden tot leven brengt. En een podcast over bijzondere figuren uit onze geschiedenis, met geschiedenisliefhebber en cabaretier Diederik van Vleuten.

Ook is er een boek verschenen bij Het verhaal van Nederland. Heeft Schooltv een In de klas-versie van de serie ontwikkeld speciaal voor het Voortgezet Onderwijs. En geeft NPO Kennis achtergrondinformatie bij de onderwerpen uit de serie.

Oude en verdwenen beroepen

Sommige beroepen die vroeger heel gewoon waren, bestaan niet meer. Hier wordt in IsGeschiedenis verteld over oude en verdwenen beroepen en vergeten ambachten.

Oefen het lezen van oude handschriften

Wat staat daer? is een online oefentool voor het lezen van oude handschriften. Dit wordt ook wel paleografie genoemd, naar de Griekse woorden palaios (oud) en graphein (schrijven).

 

 

Wapenboeken

Wapens


Welgeborenen

De groep Welgeborenen is een pre-feodale sociale laag van welgestelde boeren of afgezakte adel die het zich konden permitteren een paard en wapenuitrusting te kopen. Zij werden door hun omgeving tot de ridderschap gerekend en droegen militaire steun bij aan de hogere heren.

Wetenswaardigheden

 

Ga op zoek naar je
voorouders,
doorzoek oude
documenten en
bekijk het origineel

 

 

Het Wilde Westen

 

Lid worden van:


Facebookgroep over Geschiedenis en Genealogie

 

Zie ook:

Varia

Er wordt met heel veel zorg, tijd en met veel passie besteed aan de genealogische pagina’s op deze website. Mocht u vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u mij bereiken via het contactformulier.

     facebook    

© 30 augustus 2018, laatst bijgewerkt op  24 december 2023