Vergeten Soep

van Pastinaak

Vroeger was pastinaak een zeer geliefde groente, het is een voorganger van onze winterwortel. Tegenwoordig rekenen we de pastinaak tot de ‘vergeten groenten’. Al is de pastinaak de laatste jaren bezig aan een opmars en zien we hem weer vaker terug in gerechten! Het is een lange, ivoorkleurige wortel. De smaak is intens, aromatisch en enigszins zoet.

Je kan van pastinaak ook heerlijke pastinaaksoep maken.

Benodigde ingrediënten:

  • 250 gram kipfilet
  • 1 liter water
  • 700 gram pastinaken
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 3 tenen knoflook
  • 1 takje verse peterselie
  • 2 laurierbladeren
  • 3 kruidnagels
  • 2 kruidenbuiltjes voor kippenbouillon
  • 2 el Franse mosterd
  • 2 el olijfolie

Bereiding (circa 80 minuten):

Doe het water in een grote pan en breng het water aan de kook.
Doe de kruidenbuiltjes, de laurierbladeren, de kruidnagels en 1 teen geperste knoflook in een kruidenbol en hang deze in het water. Snijd de kipfilet in stukjes.
Als het water kookt, voeg dan de kipfilet toe en laat het een uurtje zachtjes koken.
Snijd in de tussentijd de prei, ui en knoflook. Schil de pastinaak en snij deze in stukjes.

Giet de bouillon door een zeef in een andere pan, zodat de stukjes kipfilet opgevangen worden. Haal ook de kruidenbol uit de pan. Er blijft dan een heldere kippenbouillon over. Zet de kipfilet even apart.
Zet de bouillon weer op een laag vuur.

Verhit de olijfolie en fruit de prei, ui en knoflook circa 5 minuten. Voeg het mengsel en de pastinaakstukjes aan de bouillon toe. Laat de soep met afgedekte deksel circa tien minuten koken tot de pastinaak gaar is.
Pureer de pastinaaksoep met een staafmixer.

Voeg de kipfiletstukjes, de slagroom en de mosterd toe aan de soep en breng deze nog even aan de kook.
Eerst proeven! Voeg dan eventueel naar smaak wat peper toe.
Verdeel de soep in borden of kommen en garneer de soep met peterselie.

Eet smakelijk!

 

Bron: Verschillende recepten

 

 

Terug naar:

De keuken van John

  facebook        

© 18 januari 2020