Het geboortejaar van Johnny Ooms
Overzicht van de gebeurtenissen in Nederland en in de rest van de Wereld in het jaar 1958
1958
MCMLVIII
januari
- 1 – De Europese Economische Gemeenschap gaat van start en de eerste Europese Commissie treedt in functie.
De ECG bestaat uit de landen België, Bondsrepubliek Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland. - 3 – Max Westerman geboren. Hij is een Nederlands (televisie)journalist die als correspondent voor het RTL Nieuws vanuit New York verslag deed van de gebeurtenissen in de Verenigde Staten.
- 4 – Spoetnik 1 valt na 92 dagen in de ruimte terug op aarde.
- 4 – De Nieuw-Zeelander Edmund Hillary bereikt met twee vrienden op Ferguson tractoren de Zuidpool, twee weken voor hun Engelse rivalen. Ze richten er het Scott onderzoekskamp in.
-
7 – Stoomlocomotief 3737 rijdt de laatste rit voor de Nederlandse Spoorwegen, met als bestemming het Spoorwegmuseum. Aan boord zijn NS-directeur Hupkes, die de serie ooit heeft ontworpen, en president-directeur Den Hollander. Dit betekent het einde van het stoomtijdperk in Nederland.
- 18 – Beatrix de Rijk (74) overleden. Zij was een Nederlands pilote.
Zij was de eerste Nederlandse vrouw die haar vliegbrevet haalde.
- 23 – Na drie weken van onrust en geweld moet de Venezolaanse dictator Marcos Pérez Jiménez het land uitvluchten. Een junta onder admiraal Larrazabal herstelt onmiddellijk de burgerlijke vrijheden en kondigt vrije verkiezingen aan.
- 27 – Alcoa sluit de Brokopondo-overeenkomst met de Surinaamse regering. Alcoa verplicht zich om een stuwdam, een waterkrachtcentrale, een bauxietsmelterij en een fabriek voor aluminiumwinning te bouwen. In ruil krijgt Alcoa een concessie voor 75 jaar om bauxiet te winnen, plus korting op de elektriciteitsprijs.
- 28 – De Deense Godtfred Kirk vraagt patent aan op het speelgoed LEGO bouwsteentjes.
- 29 – Louis Malles regiedebuut Ascenseur pour l’échafaud (Lift naar het schavot), gaat in première. Deze film zal als blauwdruk dienen voor de aanstormende regisseurs van de Nouvelle Vague.
- februari
- 1 – Met een Jupiter C-raket lanceren de Amerikanen hun eerste kunstmaan, de Explorer 1 (gewicht 14 kg). De kunstmaan zal tot 31 maart 1970 in een baan om de aarde blijven.
- 3 – Ondertekening van het Benelux-Verdrag tot oprichting van de Benelux Economische Unie.
- 5 – Gamal Abdel Nasser wordt president van de Verenigde Arabische Republiek, een samengaan van zijn Egypte met Syrië.
- 5 – De Amerikaanse luchtmacht verliest een atoombom voor de kust van Georgia, de bom is nooit teruggevonden.
- 6 – Bij de Vliegramp van München komen 22 personen om het leven onder wie 7 spelers van Manchester United FC.
- 7 – De Amerikaanse president Eisenhower richt de ARPA op, een samenwerkingsverband van wetenschap, industrie en overheid, om een technologische achterstand op de Sovjet-Unie te voorkomen.
- 13 – DAF presenteert zijn eerste Nederlandse personenauto.
- 14 – De koningen van Irak en Jordanië sluiten de Arabische Federatie, in feite een defensief verbond tegen de pan-arabische aspiraties van de Egyptische president Nasser.
-
15 – Johnny Ooms geboren aan de Noordelijke Dwarsweg 13 te Zevenhuizen (Z-H).
Jongste zoon van Willem Pieter Ooms en Ariana Juditha Braat.
15 februari 1958 viel op de 3e zaterdag van de maand.
Deze dag was de 46e dag van dat jaar.
Het sterrenbeeld van Johnny is Waterman.
Krant van 15 februari 1958: Algemeen Dagblad - 23 – In Cuba wordt de coureur Juan Manuel Fangio aan de vooravond van de Gran Premio de Cuba 1958 ontvoerd door rebellen gelieerd aan Fidel Castro. Fangio werd een dag later weer vrij gelaten.
- maart
- 3 – Er komen 7 mijnwerkers om het leven door een instorting in de Staatsmijn Maurits (Geleen).
- 12 – Het Eurovisiesongfestival 1958 was het derde Eurovisiesongfestival en vond plaats in Hilversum. Het was voor het eerst dat het winnende land van het voorgaande jaar het songfestival mocht organiseren, in dit geval Nederland. Dat werd gewonnen door Corry Brokken met het lied Net als toen. Ook in 1958 vertegenwoordigde ze Nederland met Heel de Wereld en werd ze 9e (gedeeld laatste).
- 12 – In Straatsburg komt voor het eerst de Europese Assemblee bijeen, de voorloper van het Europees Parlement. Ze is samengesteld uit parlementariërs uit de zes landen van de Europese Economische Gemeenschap.
- 14 – Prins Albert van Monaco geboren. Hij is het hoofd van het Huis Grimaldi en vorst van Monaco. Hij is de zoon van vorst Reinier III van Monaco en de Amerikaanse actrice Grace Kelly.
- 17 – In de Verenigde Staten wordt de satelliet Vanguard 1 gelanceerd.
- 18 – Het Atomium in Brussel wordt voltooid. De enorme uitvergroting van een ijzerkristal moet de attractie worden van de wereldtentoonstelling (Expo 58) van dat jaar.
- 19 – In Londen opent het eerste planetarium de deuren.
- 22 – Astrid Joosten geboren. Zij is een Nederlands televisiepresentatrice.
- 27 – Partijleider Nikita Chroesjtsjov wordt ook premier van de Sovjet-Unie.
- 31 – Rik Hogendoorn geboren. Hij is een Nederlands acteur, is vooral bekend in zijn rol als Rik in het populaire televisieprogramma Sesamstraat.
- april
- 1 – Tom van ’t Hek geboren. Hij is een Nederlands radiopresentator, hockeyer en hockeybondscoach
- 12 – Opening van het Provinciaal domein Bokrijk in Genk.
- 15 – Berendrecht, Lillo en Zandvliet worden bij Antwerpen gevoegd.
- 17 – Opening van de Wereldtentoonstelling te Brussel, beter bekend als Expo 58.
- 28 – Het vicariaat Willemstad wordt verheven tot bisdom; de parochiekerk van de H. Rozenkrans van de wijk Pietermaai in Willemstad wordt een kathedraal.
- 29 – In de koninklijke grafkamer te Delft worden de stoffelijke resten bijgezet van stadhouder Willem V, die in 1806 in ballingschap te Brunswijk stierf.
- mei
- 8 – Simone Kleinsma geboren.
Zij is een Nederlands zangeres, (musical)actrice en presentatrice. - 8 – Om ons land te beschermen tegen overstromingen, tekent koningin Juliana op 8 mei 1958 de Deltawet.
- 13 – Charles de Gaulle wordt benoemd tot minister-president van Frankrijk. Dat betekent het einde van de Vierde Republiek.
- half mei – De Kamerfractie van de CPN valt uiteen. De door het partijbestuur geroyeerde leden, onder wie fractieleider Henk Gortzak en Gerben Wagenaar, vormen de Brug-groep.
- 24 – De Nederlanders Martin Schröder en John Block richten een luchtvaartmaatschappij op onder de naam Martin’s Air Charter.
- 29 – Opening van het nieuwe Ullevi sportstadion in Göteborg, met onder meer de eerste kunstijsbaan ter wereld.
- mei – De Nederlander Piet van de Pol verstelt de biljartwereld door in Gent een serie van 400 caramboles in één beurt neer te zetten.
Hij werd ook wel de lange genoemd (vanwege zijn lange postuur), is een biljartlegende uit Rotterdam.
- juni
- 7 – Prince geboren. Hij was een Amerikaans gitarist, zanger, artiest en componist (overleden 2016).
- 29 – Brazilië wint de wereldtitel door gastland Zweden in de finale van het WK voetbal met 5-2 te verslaan.
- Duizenden Zeeuws-Vlamingen trekken te voet naar Den Haag en eisen terugkeer van de vrije veren (kosteloos vervoer door veerdiensten.
- juli
- 6 – Op de wereldtentoonstelling Expo 58 wordt een Vlaamse dag georganiseerd.
- 12 – Hendrik Cornelis wordt gouverneur van Belgisch-Congo.
- 13 – Amerikaanse mariniers vallen Libanon binnen om op verzoek van president Chamoun een einde te maken aan een volksopstand tegen zijn herverkiezing.
- 14 – President Isaac Ben Zwi van Israël bezoekt Nederland.
- 30 – Kate Bush geboren. Zij is een Brits zangeres, muzikante, singer-songwriter en producer..
- 31 – De Nationale Vergadering van Libanon kiest de populaire opperbevelhebber Foead Shehab tot opvolger van president Chamoun. Zowel Egypte als de Verenigde Staten heeft zich akkoord verklaard.
- augustus
- 3 – Niger wordt onafhankelijk.
- 5 – De Amerikaanse atoomonderzeeër USS Nautilus, vaart als eerste onder het ijs van de Noordpool door. De onderzeeboot was 2 dagen eerder bij Alaska aan haar duik begonnen.
- 5 – Fred Teeven geboren. Hij is een voormalig Nederlands politicus en officier van justitie
- 14 – KLM-vlucht 607-E van Amsterdam naar New York stort ten westen van Ierland in de Atlantische oceaan. Alle 99 inzittenden komen om. Oorzaak is een oververhitte propeller.
- 16 – Madonna geboren. Haar volledige naam is Madonna Louise Veronica Ciccone. Zij is een Amerikaanse zangeres en actrice.
- 23 – De Volksrepubliek China begint de Kinmeneilanden te bestoken met artillerie in een poging ze in handen te krijgen. De Tweede Taiwancrisis duurt nog tot 6 oktober.
- 29 – Michael Jackson geboren. Hij was een Amerikaans zanger en componist (overleden 2009).
- aug./sept. – De Amerikaanse gebedsgenezer Tommy Lee Osborn houdt op uitnodiging van de Pinksterbeweging gebedsbijeenkomsten op het Malieveld in Den Haag, waarbij Johan Maasbach als vertaler optreedt. Dagelijks stromen tienduizenden mensen toe, soms zelfs meer dan honderdduizend tegelijk.
september
- 1 – Mart de Kruif geboren. Hij is een Nederlandse voormalig militair met de rang van luitenant-generaal in de Koninklijke Landmacht.
Van 25 oktober 2011 tot en met 24 maart 2016 was hij commandant Landstrijdkrachten. - 1 – Oprichting van het Poppentheater van Maagdenburg. Het Poppentheater van Maagdenburg is een stedelijk poppentheater met een eigen vast theatergezelschap in het stadsdeel Buckau in Maagdenburg.
- 2 – In Zuid-Afrika kiest de parlementaire fractie van de Nasionale Party Hendrik Verwoerd tot nieuwe leider. Hij verklaart te streven naar volledige rassenscheiding en stichting van een republiek.
- 12 – Bij Texas Instruments wordt de Geïntegreerde schakeling (IC) gepresenteerd door Jack Kilby. De eerste computerchip is een feit.
- 15 – Eric Schreurs geboren. Hij was een Nederlandse striptekenaar. Hij is vooral bekend van zijn strip Joop Klepzeiker die vanaf 1982 jarenlang in Nieuwe Revu verscheen (overleden 2020).
-
17 – De eerste aflevering van Pipo de Clown verschijnt op de Nederlandse televisie.
Pipo de Clown is een Nederlandse televisieserie voor kinderen, bedacht door Wim Meuldijk. De oorspronkelijke serie met Cor Witschge in de rol van Pipo begon in 1958 en liep tot 1980.
- 29 – Ron Jans geboren. Hij is een Nederlands voetbaltrainer en voormalig voetballer.
- oktober
- 1 – Het National Advisory Committee for Aeronautics (NACA) wordt hernoemd tot National Aeronautics and Space Administration (NASA), een onafhankelijk agentschap van de federale overheid in de Verenigde Staten, dat verantwoordelijk is voor het Amerikaanse ruimtevaartprogramma.
- 4 – De eerste trans-Atlantische lijnvlucht met een straalvliegtuig wordt uitgevoerd door BOAC met een De Havilland Comet.
De Britse maatschappij is de Amerikaanse concurrent Pan Am (met een Boeing 707) drie weken voor. - 4 – In Frankrijk wordt een nieuwe grondwet afgekondigd, die op 28 september bij referendum is goedgekeurd. Begin van de Vijfde Republiek.
- 5 – André Kuipers geboren. is een Nederlandse ruimtevaarder die werkt voor de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Hij is na Lodewijk van den Berg en Wubbo Ockels de derde in Nederland geboren ruimtevaarder en na Wubbo Ockels de tweede ruimtevaarder met de Nederlandse nationaliteit die de ruimte in ging.
- 5 – Oprichting van de Mouvement National Congolais (MNC) in Belgisch-Kongo door Patrice Lumumba.
- 8 – De Zweedse chirurg Ake Senning brengt de eerste pacemaker in.
- 9 – Paus Pius XII overlijdt in Castel Gandolfo.
- 9 – Jan Nowee (57) overleden. Hij was een Nederlands schrijver van kinder- en jeugdboeken.
Het meest bekend werd Nowee door de serie jeugdboeken over de figuren Arendsoog en Witte Veder. - 12 – In Atlanta (Georgia) wordt een synagoge opgeblazen, de zevende in korte tijd in het zuiden van de Verenigde Staten. President Eisenhower geeft eindelijk opdracht aan de FBI tot een diepgaand onderzoek.
- 12 – De eerste snelwegkerk wordt geopend in Landkreis Augsburg langs de A8 bij Adelsried. Ze is gewijd aan Maria, beschermer van de reiziger.
- 18 – De Amerikaanse natuurkundige Willy Higinbottham toont het door hem ontworpen eerste computerspel Tennis for Two tijdens de open dag van zijn laboratorium op het schermpje van de oscilloscoop.
- 24 – Eddy Keur geboren. is een Nederlandse televisie- en radiopresentator en dj.
- 28 – De aartsbisschop van Venetië, Angelo Giuseppe Roncalli, wordt tot paus gekozen en volgt daarmee Pius XII op. Hij kiest de naam Johannes XXIII. De nieuwe kerkvorst is 77 jaar en wordt gezien als overgangsfiguur of tussenpaus.
- 30 – Olga Commandeur, geboren is een Nederlandse oud-atlete. van 2000 tot 2023 was zij vooral bekend door haar dagelijkse presentatie van het tv-programma Nederland in Beweging!.
- november
- 17 – In Soedan grijpt generaal Ibrahim Abboud na een militaire staatsgreep de macht.
- 20 – Het Schoolpact maakt een einde aan de Tweede schoolstrijd over de positie van de vrije katholieke school in het Belgisch secundair onderwijs.
- 21 – Evert van Benthem geboren. is een Nederlands schaatser die twee jaar achter elkaar (1985 en 1986) de Elfstedentocht won.
Tegenwoordig woont hij in Canada.
- december
- 7 – Bij de algemene verkiezingen in Venezuela verslaat presidentskandidaat Rómulo Betancourt admiraal Larrazabal en de christendemocraat Rafael Caldera. Hij zal het ambt in februari 1959 aanvaarden.
- 10 – De eerste paal wordt geslagen voor de Euromast door burgemeester Van Walsum.
-
11 – Het laatste kabinet-Drees valt, er komt een einde aan de rooms-rode coalitie.
- 22 – Een rompkabinet onder Beel gaat verkiezingen voorbereiden.
- 23 – In het Belgische Zichen-Zussen-Bolder komen achttien mensen om het leven bij de instorting van een champignonkwekerij in de plaatselijke “mergelgrotten”.
zonder datum
- Eerste boek van Pietje Puk wordt uitgebracht. Pietje Puk is een jeugdboekenserie geschreven door Henri Arnoldus, rondom de gelijknamige hoofdpersoon. De tekeningen zijn van Carol Voges. Pietje Puk is de postbode van Keteldorp, een klein dorpje in Nederland met slechts 10 straten en zo’n 400 inwoners.
Hij is de vriend van alle kinderen. Daarnaast haalt hij ook dolle streken uit.
Hij woont in een post- en telegraafkantoortje met slechts één loket. Het heeft groene ruitjes en een rode deur. - Op Rozenburg wordt een begin gemaakt met de aanleg van de Europoort.
De Europoort is een industrie- en havengebied ten zuiden van de Nieuwe Waterweg en ten noorden van het Hartelkanaal, ten oosten van de Maasvlakte en ten westen van de Botlek. Het gebied behoort tot de gemeente Rotterdam en is 3600 ha groot.
De Europoort vormt samen met de Botlek een van de omvangrijkste petrochemische-industriegebieden van de wereld. - Tokiotoren voltooid na een bouwtijd van 19 maanden tijd. De Tokiotoren is de op een na hoogste toren in Japan, gebouwd in het Park van Shiba, Minato, Tokio. Hij doet dienst als communicatietoren voor Japanse media zoals televisie en radio. Niettemin is het een toeristische trekpleister met recreatievoorzieningen en twee observatiedekken die uitzicht geven over (bijna) heel de stad.
- Simon Vestdijks romans De vrije vogel en zijn kooien en De arme Heinrich worden gepubliceerd.
- Publicatie van de roman De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans.
- De film Fanfare komt uit.
Het is een Nederlandse komische speelfilm uit 1958, geregisseerd door Bert Haanstra.
De film werd opgenomen in het dorp Giethoorn en behoort tot de mijlpalen uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Met ruim 2,6 miljoen bioscoopbezoekers is de film op Turks Fruit na, de succesvolste Nederlandse film aller tijden. - De film Nieuwe avonturen van Dik Trom komt uit. Het is een Nederlandse film uit 1958 in zwart-wit en geluid van Henk van der Linden. Hij is gebaseerd op het gelijknamige jeugdboek van C. Joh. Kieviet.
In het Guinness Book of Records van 1994 stond dat deze Dik Trom-film de langstlopende film in de Nederlandse bioscopen was. De film draaide van 1958 tot het voorjaar van 1987 altijd wel ergens in een theater of bioscoop.
Populaire muziek in 1958
- De Zuiderzeeballade wordt geschreven en uitgebracht.
De Zuiderzeeballade iis een Nederlandstalig lied dat werd geschreven door Willy van Hemert met muziek van Joop de Leur. Het is een sentimenteel lied waarbij een grootvader (Sylvain Poons) bij het vinden van een oude foto aan zijn kleinzoon (Godert van Colmjon) vertelt over de ‘goeie ouwe tijd’ toen het IJsselmeer, voor de bouw van de Afsluitdijk in 1932, nog de Zuiderzee was. - De Tielman Brothers maken met hun single Rock Little Baby Of Mine/You’re Still The One de eerste Rock-‘n-roll single van Nederlandse bodem.
De Tielman Brothers was een Nederlandse rockband die ontstond in de jaren veertig en in verschillende bezettingen tot in de 21e eeuw actief was. In haar hoogtijdagen (eind jaren vijftig/begin jaren zestig) bestond de groep uit de vier gebroeders Tielman: Reggy (1933-2014), Ponthon (1934-2000), Andy (1936-2011) en Loulou (1938-1994). Ook hun zus Jane (1940-1993) heeft met de Tielman Brothers opgetreden.
De volgende platen worden hits:
- Annie Palmen – Ik Zal je Nooit Meer Vergeten
- Annie de Reuver/Enny Denita – Veel Bittere Tranen
- Billy Vaughn – Sail Along Silvery Moon
- De Gesona’s – De Verloren zoon, Glück Auf en Zolang er Dagen Zijn
- Dean Martin – Return to me en Volare
- Elvis Presley – Jailhouse Rock
Elvis Aaron Presley (1935 – 1977) was een Amerikaans zanger en acteur. Hij wordt vaak The King of Rock and Roll of kortweg The King genoemd en geldt als een van de meest significante culturele iconen van de twintigste eeuw.
“Jailhouse Rock” is een single van Elvis Presley. De single werd uitgegeven ter promotie van de gelijknamige film. - Fats Domino – The Big Beat
- Georgia Gibbs – The Hula Hoop Song
- Jimmy Rodgers – Kisses Sweeter Than Wine
- Johnny Kraaijkamp & Rijk de Gooijer – Het Goudgele Strand Van Ameland
- Johnny Otis – Ma He’s Making Eyes At Me
- Louis Prima – Angelina, Buona Sera, Pennies From Heaven en Zooma, Zooma
- Nat King Cole – Come Closer to Me
- Pat Boone – April Love en Sugar Moon
- Paul Anka – Crazy Love, I Love You Baby en Midnight
- Rita Corita – Koffie
- The Butterflies – Willem Word Wakker
- The Everly Brothers – All I Have to do is Dream, Bird Dog, Claudette en Devoted to You
- The Kingston Trio – Tom Dooley
- The Platters – Twilight Time
- The Teddy Bears – To Know Him, is to Love Him
- Willy Alberti – Lazarella, Piove en Scapritiatiello
In 1958 was nog in Nederland de GULDEN (ƒ) het wettig betaalmiddel.
De gulden was vanaf de middeleeuwen tot januari 2002 een Nederlandse munteenheid en wettig betaalmiddel.
Op 1 januari 2002 werd de gulden vervangen door de euro.
De Nederlandse gulden uit 1958 met de beeltenis van Koningin Juliana
Een bedrag van ƒ 1,00 uit 1958 komt overeen met € 3,99 in 2023.
Hieronder de prijzen in guldenprijzen (ƒ), en tussen haakjes omgerekend in europrijzen(€).
De prijzen van onderstaande producten in 1958:
Aardappelen
per kilo ƒ 0,22 (€ 0,10)
Bier
per liter ƒ 1,04 (€ 0,47)
Brood
heel ƒ 0,44 (€ 0,20)
Eieren
per stuk ƒ 0,18 (€ 0,08)
Kaas
per kilo ƒ 3,24 (€ 1,47)
Koffie
pak 250 gram ƒ 3,57 (€ 1,62)
Melk
per liter ƒ 0,35 (€ 0,16)
Suiker
per kilo ƒ 0,95 (€ 0,43)
Thee
pak ƒ 0,64 (€ 0,29)
Bevolkingscijfers van 1958
Bronnen:
Wat gebeurde er op zaterdag 15 februari 1958 (historisch-archief.nl)
1958 – Wikiwand
Wat gebeurde er in 1958 Jaaroverzicht 1958 (nueens.nl)
Prijzen toen en nu | CBS
John Ooms is lid van:
Souvereine Orde van Sint Jacob in Holland
Centraal Bureau voor Genealogie
Ons voorgeslacht
Nederlands Genootschap van Heraldiek
Holland Historisch Tijdschrift
Zuid-Hollands Landschap
Oud Zevenhuizen-Moerkapelle
Molenvrienden Rottemerengebied
Zie verder: CV John Ooms
Terug naar:
Johnny Ooms – JohnOoms.nl
De jonge jaren van Johnny Ooms