Waterschap Lopikerwaard

De Lopikerwaard is een polder en was een waterschap, grotendeels gelegen in de Nederlandse provincie Utrecht.

De polder was oorspronkelijk een moerasgebied. Vanaf de elfde eeuw werd een start gemaakt met de ontginning van het gebied. Hiervoor werden weteringen en sloten gegraven. De ontginning geschiedde middels een zogenaamde cope-verkaveling.
Het poldergebied ligt ingeklemd tussen de Hollandse IJssel in het noorden en noordoosten, en de Lek in het zuiden. Ten westen van de Lopikerwaard ligt de Krimpenerwaard. De Benschopperwetering/Polsbroeker Voorwetering en de Kromme IJssel/Enge IJssel/Lopikerwetering lopen grofweg van oost naar west door het gebied. Het gebied komt voor een groot deel overeen met de gemeente Lopik.
De Lopikerwaard bestaat uit grote open weidegebieden, geriefbosjes en houtwallen.Plaatsen in de Lopikerwaard:

Aan de rand van het gebied liggen: Oudewater, Montfoort en IJsselstein.

Wapen van Lopikerwaard

Het wapen van Lopikerwaard werd op 26 juni 1974 bij Koninklijk besluit aan het waterschap Lopikerwaard verleend. In 1994 ging het waterschap met de andere waterschappen Leidse Rijn en Kromme Rijn op in het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Hiermee verviel het wapen.

De blazoenering luidt als volgt:

Gevierendeeld; I en IV in keel een kruis van zilver; II en III in goud een leeuw van keel, getongd en genageld van azuur. Het schild gedekt door een gouden kroon van drie bladeren en twee parels en gehouden door twee zwanen van zilver, gebekt, getongd en gepoot van keel.

De heraldische kleuren zijn: azuur (blauw), goud (geel), keel (rood) en zilver. Het schild word gedekt door een gravenkroon.

Door de schulden die de burggraaf van Montfoort maakte, kochten de Staten van Utrecht de burgraafschap en de heerlijkheid Montfoort in 1684 op. Door de koop kwam het erfdijkschap langs de Lek tussen de Nieuwendam en Schoonhoven, en langs de IJssel tussen de Nieuwendam en Haastrechter Were in handen van de staten van Utrecht. Vanaf die dag werden de dijkbode en de secretaris van het erfdijkschap door de staten van Utrecht aangesteld. Vrij daarop werden de wapens van de Burgraaf die op de bodebus van de bode stonden vervangen door het Utrechtse provinciewapen. Hierdoor voerde een rechtsvoorganger van het waterschap het Utrechtse wapen. Dit symboliseert het schild.Verder symboliseren de zwanen de ligging van het waterschap.

Terug naar:

Waterschappen

  facebook       

© 26 februari 2018, laatst bijgewerkt op 26 mei 2022