Meeuwen is een klein dorp in de gemeente Altena in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het is gelegen iets ten noorden van de Bergsche Maas, halverwege de dorpen Eethen en Dussen, en behoorde tot de benedendorpen van het Land van Heusden. Meeuwen behoorde tot de gemeente Meeuwen, Hill en Babyloniënbroek, die vanaf 1908 “Meeuwen” heette en in 1923 werd toegevoegd aan de voormalige gemeente Eethen om in 1973 bij Aalburg te worden gevoegd. Het dorp heeft 715 inwoners (2019).
Meeuwen lag aan de rand van het gebied dat overspoeld werd tijdens de Watersnood van 1953 en heeft de ramp zonder veel schade doorstaan, evenals Dussen en Babyloniënbroek, terwijl in de even verderop gelegen plaatsen Hank en Nieuwendijk veel is verwoest.
Kasteel Meeuwen of ‘t Huis te Meeuwen aan de westrand van het dorp is het restant van een grotere vesting met een geschiedenis die getekend is door vernielzucht, plundering, brand en de strijd om de rivieren in de Tweede Wereldoorlog. Het eerste huis werd in 1360 gebouwd door Jan van Drongelen voor de graaf van Holland van wie hij het in leen terugkreeg.
Het wapen van Meeuwen werd op 16 juli 1817 bij besluit van de Hoge Raad van Adel aan de toenmalige Noord-Brabantse gemeente Meeuwen, Hill en Babyloniënbroek bevestigd.
De blazoenering bij het wapen luidt als volgt:
“Doorsneden; I in azuur een rechterschuinbalk van goud, II in goud een Latijns kruis van azuur. Het schild gedekt met een gouden kroon met 17 parels.”
De heraldische kleuren zijn lazuur (blauw) en goud (geel). Dit zijn de rijkskleuren. Het schild is gedekt met een antieke gravenkroon.
De herkomst van het wapen is onbekend.
Voorouders:
- Willem van Drongelen
Geboren omstreeks 1275. Zoon van Jan van Drongelen (van Heusden) en Elisabeth van Mirlaer.
Heer van Eethen en Meeuwen. Hij was gehuwd met Hadewich van der Merwede.
Zoon: - Jan van Drongelen
Geboren 1305. Zoon van Willem van Drongelen en Hadewich van der Merwede.
Heer van Eethen en Meeuwen. Rond 1350 werd Kasteel Meeuwen door Jan van Drongelen gebouwd. Jan droeg in 1355 het kasteel op aan deze Graaf om het in leen terug te krijgen.
Hij was gehuwd met Hadewich Both van der Eem.
Terug naar: