Het geboortejaar van Johanna Anker
Overzicht van het jaar 1808
1808
MDCCCVIII
- januari
- 1 – Het verbod op de trans-Atlantische slavenhandel, oftewel de import van lijfeigenen uit het buitenland in de Verenigde Staten, waartoe in 1787 op de Constitutional Convention was besloten, wordt van kracht.
- 3 – Verdrag tussen Frankrijk en het groothertogdom Berg. Aan Berg toegevoegd worden: de abdij Essen, de abdij Werden, de abdij Elten, het graafschap Mark, het Pruisische deel van het voormalige prinsbisdom Münster, het graafschap Tecklenburg, het graafschap Lingen en de rijksstad Dortmund. Berg staat Wezel af aan Frankrijk, waarna inlijving bij Frankrijk volgt.
- 5 – De nieuwe gouverneur-generaal Herman Willem Daendels arriveert in Batavia. Zijn voornaamste opdracht is om eiland en archipel te beschermen tegen de Engelsen, en hij begint direct met de aanleg van de Grote Postweg. Door zijn spartaanse regime slaagt dit project binnen het jaar.
- 15 – Watersnood van 1808. Deze veroorzaakt overstromingen in Nederland en Vlaanderen. De Scheldedijk breekt en Antwerpen loopt onder water. Ook De binnenstad van Vlissingen loopt onder. 31 doden.
- 16 – Jacob van Eck wordt bij koninklijk besluit door Louis Bonaparte benoemd tot de eerste burgemeester van Arnhem.
- 21- Bij decreet van de Franse senaat wordt Vlissingen bij Frankrijk gevoegd, als deel van het arrondissement Eeklo in het Scheldedepartement. Daarmee wordt het Verdrag van Fontainebleau ten uitvoer gebracht tussen Napoleon en zijn broer de koning van Holland. Verder worden bij Frankrijk ingelijfd Wezel, Kastel en Kehl. Al deze plaatsen zijn van strategisch belang voor Frankrijk en vormen bruggenhoofden aan de overzijde van de Rijn of de Schelde.
- 27 – Johanna Anker geboren te Stolwijk.
Dochter van Neeltje Dirksdr Anker en een onbekende man.
Zij trouwde op 16 juli 1830 te Haastrecht met Jan van Dam.
Johanna is op 8 november 1841 overleden te Haastrecht. - januari – De koning van Holland, Lodewijk Napoleon, betrekt voorlopig het paleis aan de Wittevrouwenstraat in Utrecht.
- februari
- 7 – Jan van Os (63) overleden.
Hij was een Nederlands kunstschilder. Hij schreef ook gedichten en toneelstukken.Jan van Os was de ‘stamvader’ van een Nederlandse kunstenaarsfamilie. - 9 – Napoleon valt Spanje binnen.
- 18 – Het hertogdom Mecklenburg-Strelitz sluit zich aan bij de Rijnbond.
- 18 – De koning van Holland wijst de Rijnlandse roede aan als lengtemaat voor het hele rijk.
De Rijnlandse roede is een oude lengtemaat. De Rijnlandse roede als oppervlaktemaat wordt nog steeds in de bloembollenteelt gebruikt. Er gaan ongeveer 700 Rijnlandse Roeden in een hectare. De roede wordt verdeeld in 12 (Rijnlandse) voeten, dat is 144 duimen of 1728 lijnen. De Rijnlandse roede was 3,76358 meter.
- maart
- 1 – Groot-Brittannië beëindigt de slavenhandel in zijn overzeese gebieden, waaronder ook de bezette Nederlandse koloniën in het Caribisch gebied.
- 17 Napoleon laat drie “jodenbesluiten” afkondigen. De emancipatie wordt ingeruild voor een strak gekaderde gecontroleerde vorm van joodse staatsgodsdienst.
- 19 – Terwijl de Franse troepen oprukken naar Madrid ontstaan in het Spaanse kamp ongeregeldheden tussen de troepen van de koning en aanhangers van de kroonprins. Daarop treedt Karel IV af ten gunste van zijn zoon Ferdinand VIII.
- 19 – Verdrag tussen het koninkrijk Westfalen en het koninkrijk Saksen. Het ambt Sangerhausen komt terug aan Saksen in ruil voor een groot deel van het graafschap Mansfeld.
- 22 – Het hertogdom Mecklenburg-Schwerin sluit zich aan bij de Rijnbond.
- maart – Rusland bezet Helsinki.
- april
- 1 – In Vlissingen doet de burgerlijke stand haar intrede
- 20 – Amsterdam wordt de hoofdstad van Nederland.
Lodewijk Napoleon Bonaparte verhuist van Utrecht naar het Paleis op de Dam en zijn diensten verspreiden zich over de stad. - 25 – Begin bouw van de Cité des Grandes Rames, een arbeiderswijk voor thuiswevers.
- mei
- 2 – Spaanse opstand in Madrid tegen het gezag van Jozef Bonaparte. Ook bekend als Dia de la Independencia, of kortweg Dos de Mayo.
- 4 – Lodewijk Napoleon richt het Koninklijk Instituut op, de latere Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).
- juni
- 11 – Aanbesteding van De Boog, de stenen brug over het Winsumerdiep, die de dorpen Winsum en Obergum zal verbinden.
- juli
- 14 – De Slag bij Medina de Rioseco betekent de eerste grote Franse overwinning in Spanje, die de heerschappij over het noordoosten van het Iberisch Schiereiland in Napoleons handen brengt.
- 15 – Joachim Murat staat het groothertogdom Berg af aan Frankrijk.
- 15 – Napoleon benoemt zijn zwager Joachim Murat tot koning van Napels.
- augustus
- 17 – Napoleon vraagt zijn broer Louis Bonaparte om de Hollandse brigade in Spanje naar Portugal te sturen, waar een Engels leger is geland.
- 21 – In de Slag bij Vimeiro verslaat Wellington de Franse bezetting van Portugal.
- 30 – Conventie van Sintra getekend tussen Franse en Britse troepen in Portugal. Engelse schepen zullen de Franse troepen met wapens en al naar hun land terugbrengen.
- september
- 14 – Slag bij Oravais. Door hun numerieke overwicht verdrijven de Russen de Zweden uit het zuiden van Finland. Dit is het keerpunt in de Finse Oorlog.
- oktober
- 14 – Het hertogdom Oldenburg sluit te Erfurt zich aan bij de Rijnbond.
- november
- 13 – De vier Amsterdamse loges van de vrijmetselarij stichten het eerste Nederlandse blindeninstituut.
Bronnen:
1808 – Wikipedia
Terug naar:
Geboortejaren Anker – JohnOoms.nl
Genealogie Anker – JohnOoms.nl