Zuidland

Zuidland, in streekdialect Sland, is een dorp op het eiland Voorne-Putten, in de gemeente Nissewaard in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

Eiland Voorne-Putten

Zuidland telde per 1 januari 2019 5.510 inwoners; het aantal woningen bedroeg op 1 juli 2011 2237.

In documenten wordt voor het eerst aan het einde van 13e eeuw gesproken over de ‘Heerlickheit Westenrijck’, waar nu in Zuidland de straatnaam Westenrijk nog naar verwijst. In die papieren wordt toestemming gevraagd voor het bouwen van boerderijen en het pachten van land. Vanwege de gunstige ligging aan rivier Bernisse wordt daar in 1368 ’t Schippershuus gebouwd en waar nu het Hoofd is werd een vertakking gemaakt naar de haven van Zuidland, nu de vijver in het midden van de Ring. Medio 14e eeuw kreeg Zuytlant tolrechten en stapelmarktrechten en pikte zo in de Gouden Eeuw een graantje mee van het succes van de steden Geervliet en Brielle. Desondanks is Zuytlant nooit een belangrijke plaats geworden en heeft ook nooit stadsrechten ontvangen.

Zuidland in 1866, door J. Kuyper. 1600 inwoners.

Opmerkelijk is het feit dat Zuidland tot 1945 groter was dan Spijkenisse. Nadat de gemeente Spijkenisse in de jaren 1950 werd aangewezen als groeikern, werd dat in hoog tempo ongedaan gemaakt.

Zuidland was tot 1980 een zelfstandige gemeente, maar is door besluit van het toenmalige kabinet samengevoegd met de gemeentes Abbenbroek, Geervliet, Oudenhoorn, Simonshaven, Biert (al zijn deze twee laatste nooit echt een eigen gemeente geweest) en Heenvliet tot de gemeente Bernisse.

Tot en met 31 december 2014 was Zuidland onderdeel van de gemeente Bernisse. Op 1 januari 2015 ging de plaats samen met de gemeente op in de gemeente Nissewaard.

 

Wapen van Zuidland (1816 – 1979)                      Afbeelding: Wikipedia

Het wapen van Zuidland werd op 24 juli 1816 door de Hoge Raad van Adel aan de gemeente Zuidland toegekend. Op 1 januari 1980 werd Zuidland onderdeel van de gemeente Bernisse. Het wapen van Zuidland is daardoor komen te vervallen. De heraldisch rechterhelft (voor de toeschouwer links) van het wapen is overgenomen als heraldisch linkerhelft van het wapen van Bernisse. Sinds 1 januari 2015 valt het gebied onder de gemeente Nissewaard. In het wapen van Nissewaard zijn geen elementen uit het wapen van Zuidland overgenomen.

De blazoenering van het wapen luidde als volgt:

“Coupé het eerste van zilver beladen met een pal van lazuur; het tweede van zilver beladen met 2 fasces van sabel, op de bovenste van welke 3 en op de onderste 2 boomen van sijnople.

De heraldische kleuren zijn zilver (wit), lazuur (blauw) sabel (zwart) en sinopel (groen). In tegenstelling tot wat de beschrijving aangeeft, is het schild verticaal gedeeld (“parti”) en niet horizontaal doorsneden (“coupé”).

De paal stelt de rivier de Bernisse voor en komt ook voor in het wapen van Geervliet. De herkomst van de bomen is onbekend. R. Bakker beschrijft het heerlijkheidswapen anders: het wapen is volgens hem niet gedeeld, maar de basis is een zilveren schild met de blauwe paal (als in het wapen van Geervliet), waaroverheen twee zwarte balken met daarin de bomen liggen.
Uit:
Wikipedia – Zuidland
Wikipedia – Wapen van Zuidland
Voorouders van mij:
 • Frank Pieters Cuijper
  Geboren rond 1625. Zoon van Pieter Vrancken.
  Hij is in de kerk getrouwd met Sijtje Jans Verburch op 18 maart 1646 te Zuidland. Zij is overleden op 26 april 1706.
 • Arien Harmenssen de Bruijn (Beuckelman)
  Geboren in 1629, gedoopt op 7 oktober 1629 te Geervliet. Zoon van Herman Lucasz de Bruijn en Reijntge Cornelisse. Bouwknecht en melkboer. Hij trouwde op 23 februari te Zuidland met:
 • Corsje Jans Touw
 • Pieter Franke Cuijper
  Geboren in 1654, gedoopt op 20 september 1654 te Zuidland. Overleden voor 4 januari 1738 in Spijkenisse. Zoon van Frank Pieters Cuijper en Sijtje Jans Verburch.
 • Cornelis Cornelisz Hoekseweg
  Geboren rond 1670, overleden op 8 januari 1724 in Hoogvliet. Zoon van Cornelis Cornelisz. Hoekseweg en Lijntje Cornelisdr van der Schoor. Hij is getrouwd op 25 mei 1690 te Zuidland met:
 • Neeltje Centen Visser
  Geboren rond 1676 te Hoogvliet. Overleden 18 mei 1719 te Hoogvliet.
 • Pieter Jan Boenes
  Dijkgraaf van Zuidland. Zoon van Jan Boenes.
  facebook          
  

© 5 maart 2018, laatst bijgewerkt op 20 mei 2022