Texel

Op vrijdag 21 april en zaterdag 22 april 2017 waren wij op  het mooie eiland Texel

Ik ging op het eiland Texel naar een SPAR-winkel op de camping de Krim in de Cocksdorp om een praktijkexamen af te nemen.
Ik heb Ineke meegenomen en wij hebben overnacht in de Cocksdorp.

Texel (uitspraak in het Tessels en meestal ook in de standaardtaal: Tessel) is het grootste Nederlandse Waddeneiland. Het behoort tot de provincie Noord-Holland. De gemeente Texel beslaat het gehele eiland plus het onbewoonde eilandje Noorderhaaks.

Het eiland heeft een landoppervlak van ongeveer 170 km². De gemiddelde lengte van Texel is 20 km en de gemiddelde breedte 8 km. De oppervlakte van de gemeente is 585,96 km² waarvan het grootste gedeelte (416,14 km²) binnen- en buitenwater.

Texel heeft 13.614 inwoners (1 april 2016, bron: CBS). Van de beroepsbevolking van ruim 3500 mensen werkt ca. 17% in de landbouw.

Tot 1170 was Texel verbonden met het vasteland; door de Allerheiligenvloed van 1170 werd het een eiland. In 1415 verkreeg het stadsrechten, en in de 17e en 19e eeuw werd Eierland verbonden met Texel en werd het daar onderdeel van.

In april en mei 1945 vonden er zware gevechten plaats tussen de krijgsgevangenen van het 822e Georgische Bataljon en de Duitse bezetters in de zogeheten Russenoorlog. 565 Georgiërs, 120 Texelaars en ongeveer 800 Duitsers kwamen hierbij om het leven.

Bron: Wikipedia Texel

De pont “dokter Wagemaker”komt aan in Den Helder om ons op te halen.

 

   

De vuurtoren Eierland staat op het noordelijkste punt van het eiland Texel, aan de Vuurtorenweg ten noorden van de woonkern De Cocksdorp. De naam is ontleend aan de locatie: het voormalige eiland Eierland.

    

De Spar-winkel op camping De Krim in de Cocksdorp.
  
Natuurlijk mogen foto’s van schapen van Texel niet ontbreken.

  

Als geboren en getogen Zevenhuizenaar uit Zuid-Holland kwam wij aan bij buurtschap Zevenhuizen op Texel.
Buurtschap Zevenhuizen ligt precies tussen Oosterend en Oost op het waddeneiland Texel. Het begon als dorp aan het eind van de 14e eeuw met een eigen kerk voor de zeven huizen die erin stonden. Echter in 1408 gaf de kerkelijke overheid toestemming het altaar te verplaatsen naar een belangrijker dorp. Ook de kerk verdween niet veel later; Zevenhuizen verloor de benaming dorp en werd een buurtschap.
Zie hier meer over de plaatsnamen Zevenhuizen.

  

 

Wij hebben overnacht in hotel de kievit in de Cocksdorp.

 

Airport Texel

De volgende morgen vertrokken wij richting de veerboot.
Net buiten de Cocksdorp ligt Airport Texel, met Paracentrum die wij nog bezocht hebben.

  

  

  

  

 

  

Ook hebben wij op dat zelfde terrein het Luchtvaart & Oorlog Museum Texel bezocht.

 

Zie ook:

Luchtvaart & Oorlog Museum Texel

Terug naar:

Varia

 

  facebook       

 

 

© 21 april 2017