Willem I van Brederode

 

 

willem I van BrederodeWillem I,  heer van Brederode, zoon van Dirk van Teijlingen, heer van Brederode (Zie Heren van Brederode nr. 2) en Alverade van Heusden, dochter van Jan van Heusden (Zie Heren van Heusden nr. 14). Geboren 1263,  overleden op 3 juni 1285.
Willem was leenopvolger van zijn vader; ook van zijn neef de Heer van Teijlingen hield hij belangrijke leengoederen, komt het eerst voor in 1244 en dan reeds als ridder, terwijl de Roomse Koning Willem I van Holland hem in 1248 “consanguineus en nobilis vir” noemt (consanguineus = bloedverwant en nobilis vir = edelman) . Tijdens de regering van Floris V behoorde hij tot de rijkste en aanzienlijkste edelen van het graafschap; in de Zwijndrechtse Waard was hij Ambachtsheer van Heer-Heijenland.
Willem I van Brederode (1) begon een relatie met Margaretha dochter van Daniel van de Merwede (Zie Heren van Merwede nr. 4a) en Heraldina van Grutura.
(2) Hij trouwde met Hillegonde van Voorne. Zij is een dochter van Hendrik Heer van Voorne (Zie Heren van Voorne nr. 6) en Catharina van Peteghem- Cysoing (Zie Heren van Peteghem nr. 9)
Hillegonde is overleden op 5 april 1302. Zij was weduwe van Costijn van Renesse.

Van Brederode trok in 1248/49 met Willem II van Holland mee op veldtocht tegen de opstandelingen boven de Rijn in het Ruhrgebied, in 1256 herhaalde hij dit tegen de West-Friezen. Hij werd in 1255 tot ridder geslagen en in 1269 benoemd tot baljuw van Kennemerland. Op 25 juni 1282 werd hij beleend met de gerechten van Goudriaan, Hardinxveld, Papendrecht, Peursum en Slingeland. Willem werd na zijn dood begraven in de Brederodekapel van de Engelmunduskerk te Velsen.

Willem van Brederode

Reconstructie van Willem van Brederode

Reconstructies
De provincie Noord-Holland heeft driedimensionale gezichtsreconstructies laten maken van het Middeleeuwse ridderechtpaar Willem I en Hildegonde van Voorne. De skeletten van het echtpaar kwamen, nadat ze in 1967 werden opgegraven, in het beheer van de provincie. De reconstructies zijn gemaakt door klinisch antropoloog Maja d’Hollosy.
Zie ook: Huis van Hilde.

Kinderen van Willem en Margaretha van der Merwede:

 • Willem Margarietensone.
  (Bastaard) verwekt bij Margaretha een dochter van Daniel van der Merwede (ridder), vermeld 1243 en 1252 overl. na 3-7-1266) Willem kreeg in 1283 van zijn vader een leenbezit te Houweningen en Barendrecht; leefde nog in 1317, op 17 september 1317 beleent Didderic Heer van Brederode zijn broer Willem ver Mergrietensoene met alle tienden die hij (Didderic) heeft in het ambacht alsmede met een deel in Werkendam te versterven op Willems oudste wettige zoon of bij ontstentenis van het mannelijk geslacht op zijn oudste wettige dochter, dan wel hun nakomelingen .
 • Theodoricus
  (bastaard) kreeg in 1297 kleding van de graaf (Ned.Leeuw 1926 bl. 238)
 • Floris de Scoten van Adrichem (VOLGT Heren van Adrichem nr. 4).

Kinderen van Willem Heer en Hillegonde:

 • Dirk II van Brederode (Volgt  Heren van Brederode nr.4a).
 • Rikairde van Brederode. Vermeld op 1-5-1303 als non te Rijnsburg.
 • Alverade van Coudekerke, huwde met Dirk I van Poelgeest.
 • Aleit Uter Wike.
 • Elizabeth van Brederode (Volgt Heren van Brederode nr. 4b)

 

 

 

  facebook       

 

© 25 juli 2016,    laatst bijgewerkt op 12 juli 2022