Het geboortejaar van
Jannigje Aartje van Vliet
Overzicht van het jaar 1894
MDCCCXCIV
- januari
- 15 – In de Rue La Fayette te Parijs wordt een warenhuis geopend. Het zal uitgroeien tot een van de meest prestigieuze winkels ter wereld, en de moedervestiging worden van de Galeries Lafayette.
- 19 – François Haverschmidt (58) overleden. Beter bekend onder zijn pseudoniem Piet Paaltjens, was een Nederlands dichter en predikant.
Zijn bekendste bundel is Snikken en grimlachjes uit 1867, die op een wrang-ironische manier een beeld geeft van zijn leven als student in een zeldzame vorm van cynische romantiek.
- februari
- 6 – Een officieel bondselftal komt voor de eerste maal in een internationale voetbalwedstrijd in actie. Op het exercitieterrein der dienstdoende schutterij aan de Linker Rottekade in Rotterdam wordt met 1-0 verloren van Felixtowe Club.
- 7 – Adolphe Sax (79), Belgisch muziekinstrumentenbouwer, uitvinder van de saxofoon.
- 19 – Meinoud Rost van Tonningen geboren. Hij was een Nederlands bankier, collaborateur, journalist, politicus en SS’er (overleden 1945)
- maart
- 25 – Op Paaszondag vertrekt Jacob Coxey aan het hoofd van honderd werklozen uit Massillon, Ohio voor een mars naar Washington. Hij vraagt van de liberale regering-Cleveland een actieve werkgelegenheidspolitiek na de beurskrach van 1893.
- 25-26 – Het Charter van Quaregnon wordt op het paascongres van de Belgische Werkliedenpartij goedgekeurd.
- 26 – Jules de Burlet wordt premier van België.
april
- 17 – Nikita Chroesjtsjov geboren. Hij was een Sovjet–politicus en Secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie van 7 september 1953 tot 14 oktober 1964 (overleden 1971).
- 20 – Martinus Nijhoff geboren. Hij was een Nederlandse dichter, toneelschrijver, vertaler, criticus en essayist. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste dichters uit de 20e eeuw. (overleden 1953)
- 26 – Rudolf Hess geboren. Hij was een Duitse nazipoliticus en de plaatsvervanger van Adolf Hitler. In 1941 vloog hij solo naar Schotland om vrede te sluiten met het Verenigd Koninkrijk, maar hij werd opgesloten en kwam niet meer vrij tot hij in 1987 zichzelf verhing in de Spandau-gevangenis te Berlijn.
- 28 – Fritz Freitag geboren. Hij was een Duitse officier en generaal SS-Brigadeführer (brigadegeneraal) en Generalmajor in de Waffen-SS en politie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij voerde het commando over de 14. Waffen-Grenadier-Division der SS (galizische Nr. 1) en de SS-Polizei-Division. Fritz Freitag pleegde zelfmoord op 10 mei 1945.
- mei
- 1 – Coxey’s Army, onderweg aangegroeid tot vijfhonderd man, trekt de federale hoofdstad Washington binnen, waar de leiders worden gearresteerd.
- 9 – Beëdiging in Nederland van het kabinet-Röell.
- 11 – Anton Mussert geboren. Hij was een Nederlands politicus en ingenieur die als een van de oprichters leiding gaf aan de Nationaal-Socialistische Beweging in Nederland (NSB) en in de jaren van de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de nazi’s. De bezetters, de NSB en hun sympathisanten presenteerden hem van 1942 tot mei 1945 als de leider van Nederland. Na de bevrijding werd hij schuldig bevonden aan hoogverraad en ter dood veroordeeld. Op 7 mei 1946 werd hij geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte.
- 26 – Emanuel Lasker wordt in Montreal wereldkampioen schaken; hij neemt de titel over van Wilhelm Steinitz.
- juni
- 3 – Opening van de Fruithal en Korenbeurs in Utrecht, op de plaats van de oude Vredenburg.
- 23 – Oprichting van het Internationaal Olympisch Comité.
- 23 – Edward VIII, De Hertog van Windsor, koning van het Verenigd Koninkrijk (1936) (overleden 1972).
- 23 – Greet Hofmans geboren. Zij was een Nederlandse alternatieve genezeres en handoplegster. Ze was negen jaar lang een vriendin en adviseur van koningin Juliana der Nederlanden en verbleef daarbij vaak op Paleis Soestdijk. Haar aanwezigheid aan het hof leidde tot een constitutionele crisis in het koningshuis die bekendstaat als de “Greet Hofmans-affaire” (overleden 1968).
- 25 – Gavrilo Princip geboren. Bosnisch-Servisch terrorist. Hij werd bekend als de moordenaar van aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk, een daad die de directe aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog vormde. Tijdens de rechtszaak in Sarajevo werd Princip op 28 oktober 1914 veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf, de maximale straf voor iemand jonger dan twintig jaar. Na bijna vier jaar gevangenschap overleed hij in 1918 in een ziekenhuis vlak bij de gevangenis, een half jaar voor het einde van de oorlog.
- 25 – In een open rijtuig op weg naar de tentoonstelling van Lyon wordt de Franse president Carnot door de Italiaanse anarchist Caserio doodgestoken.
- juli
- 4 – Oprichting van de Zwitserse voetbalclub FC La Chaux-de-Fonds.
- 19 – Percy Spencer, Amerikaans ingenieur en uitvinder van de magnetronoven (overleden 1970).
- augustus
- 1 – Japan verklaart China de oorlog. De vijandelijkheden met als inzet de hegemonie over Korea zijn allang begonnen.
- 17 – Rusland en Frankrijk sluiten het verdrag Dual Entente, als tegenhanger van de Driebond.
- 25 – Willem Ruys geboren. Hij was een telg uit een beroemd Nederlands redersgeslacht en directeur van de Rotterdamsche Lloyd. Hij was actief in het verzet en werd door de Duitsers als gijzelaar in 1942 gefusilleerd. Naar hem is het passagiersschip Willem Ruys genoemd.
- 26 – In Drank- en spijslokaal De Atlas aan de Ossenmark te Zwolle wordt de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) opgericht.
- september
- 12 – Jannigje Aartje van Vliet geboren. Dochter van Willem van Vliet en Johanna Ooms (Jannigje Aartje is overleden in 1982).
- 30 – Dirk Jan Struik geboren. Nederlands-Amerikaans wiskundige en wetenschapshistoricus, bekend geworden door zijn A Concise History of Mathematics uit 1948 (overleden 2000).
- 30 – Oprichting van de Nederlandse Vegetariërsbond.
- oktober
- 14 – In Brugge wordt de kunstzinnige vereniging Chat Noir opgericht.
- 15 – De Franse minister van Oorlog Mercier tekent het arrestatiebevel van kapitein Alfred Dreyfus.
- 26 – De ANWB plaatst de eerste wegwijzers langs de route Rotterdam – Utrecht. Ze zijn van hout, en verdwijnen al snel in kachels en fornuizen.
- 29 – De gematigde Rooms-Katholiek Chlodwig zu Hohenlohe-Schillingsfürst wordt Rijkskanselier van Duitsland.
- november
- 1 – Tsaar Alexander III van Rusland (49) overleden.
- 5 – Er breekt een wilde staking uit bij de diamantindustrie in Amsterdam.
- 6 – De Nederlandsch-Zuid-Afrikaansche Spoorwegmaatschappij opent de spoorlijn van Pretoria in de Boerenrepubliek Transvaal naar de havenstad Lourenço Marques in Portugees Mozambique.
- 13 – Henri Polak en andere stakingsleiders richten in Amsterdam de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond op.
- 21 – Na een artilleriebeschieting vallen zo’n 18.000 Japanse soldaten de stad Port Arthur binnen. De 12.000 Chinese soldaten bieden nauwelijks weerstand en een dag later is de stad geheel in Japanse handen. Vier dagen lang vermoorden de Japanse troepen Chinese krijgsgevangenen en burgers, waaronder vrouwen en kinderen.
- 28 – De belangrijkste hoofden op Lombok stellen zich onder gezag van het Nederlands gouvernement.
- december
- 17 – Antonius Nieuwenhuisen geboren. Nederlands verzetsstrijder. Zijn rijwielhandel in Gouda werd in bezettingstijd gebruikt als trefpunt voor besprekingen. Hij werd als gevolg van verraad op 13 maart 1942 gearresteerd. Na zijn verblijf in enkele kampen in Nederland en Duitsland overleed hij op 11 december 1944 in het concentratiekamp Dachau.
- 17 – Wim Schermerhorn geboren. Hij was de eerste minister-president van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Hij maakte deel uit van het kabinet-Schermerhorn-Drees dat actief was van 1945 tot 1946 (overleden 1977).
- 18 – Dick Laan geboren. was een Nederlandse kinderboekenschrijver en filmpionier. Hij schreef onder meer de Pinkeltje-boeken (overleden 1973).
- 22 – Bij een geweldige storm, die een ramp betekent voor Scheveningen, gaan 25 schepen verloren. De Scheveningse vissers dringen aan op de aanleg van een haven.
- 28 – Einde van de Lombok-oorlog.
- zonder datum
- J.L.A. Brandes redt de Kakawin Nagarakretagama uit het paleis te Tjakranagara op Lombok als KNIL soldaten op het punt staan het gebouw in brand te steken.
- De Fransen veroveren Timboektoe.
- Otto Lilienthal vindt het zweefvliegtuig uit.
- Lord Rayleigh en Sir William Ramsay tonen aan dat argon in de lucht voorkomt.
- Wilhelm Dörpfeld beëindigt zijn opgravingen in Troje.
- De bouw van de Rijksdag wordt voltooid.
- De allereerste dieselmotor loopt voor de duur van één minuut.
- Louis Couperus schrijft Reis-impressies.
Bronnen:
1894 – Wikiwand
Terug naar:
Jannigje Aartje van Vliet
Genealogie Van Vliet – JohnOoms.nl
Geboortejaren Van Vliet – JohnOoms.nl