Hole-in-the-Wall

Hole-in-the-Wall                                                                                                       foto: Wikipedia

Hole-in-the-Wall is een afgelegen pas in de Big Horn Mountains in Johnson County, Wyoming . Aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw ontmoetten de Hole in the Wall Gang en Butch Cassidy’s Wild Bunch bende elkaar in de blokhut die nu wordt bewaard in het Old Trail Town-museum in Cody, Wyoming. 

Hole-in-the-Wall ligt in de Big Horn Mountains in Johnson County in het noorden van Wyoming. De plek werd eind 19e eeuw gebruikt door de Hole in the Wall Gang , een groep veedieven en andere outlaws, waaronder  Jesse JamesKid Curry, Black Jack Ketchum en Butch Cassidys Wild Bunch bende.
Cassidy, the Sundance Kid en andere desperados ontmoetten elkaar in een blokhut in het Hole-in-the-Wall-land die bewaard is gebleven in het Old Trail Town- museum in Cody, Wyoming . De hut is in 1883 gebouwd door Alexander Gent.

De Hole-in-the-Wall-bende was niet zomaar een grote georganiseerde bende outlaws, maar bestond eerder uit verschillende afzonderlijke bendes, die allemaal opereerden vanuit de Hole-in-the-Wall Pass, en gebruikten het als hun uitvalsbasis. De bendes vormden een coalitie, die elk hun eigen overvallen plannen en uitvoeren met zeer weinig interactie met de andere bendes. Soms reden leden van een bende met andere bendes mee, maar meestal opereerde elke bende afzonderlijk en ontmoetten ze elkaar alleen als ze zich tegelijkertijd in de schuilplaats bevonden.

Het kampement functioneerde van eind 1860 tot begin 20e eeuw met een gestage stroom van outlaw bendes die in en uit draaiden. In 1910 gebruikten echter maar weinig bandieten de schuilplaats en deze verdween uiteindelijk in de geschiedenis. Een van de hutten die door Butch Cassidy wordt gebruikt, bestaat nog steeds en is verplaatst naar Cody, Wyoming , waar het openbaar wordt tentoongesteld.

Pinkerton-detective Charlie Siringo schreef: ‘Ik begon voor het Big Horn Basin in de buurt van de Hole-in-the-Wall in het noorden van Wyoming. Ik had instructies van ontvangen om daarheen te gaan en bij de vrienden te komen van de ‘Wild Bunch’, en hun geheimen te leren. ”

Het gebied was afgelegen, gemakkelijk te verdedigen vanwege de smalle passen en het was voor wetsdienaren onmogelijk om te benaderen zonder de bandieten te waarschuwen. Van de late jaren 1860 tot rond 1910 werd de pas vaak gebruikt door tal van outlaw bendes. Uiteindelijk verdween het in de geschiedenis, met bendes die het minder vaak gebruikten. Op het hoogtepunt had het verschillende hutten die bendes gebruikten tijdens de strenge winters in Wyoming , en het had een stalhouderij , een kraal , vee en voorraden, waarbij elke bende bijdroeg aan het onderhoud van de plek.

 

Uit:
Wikipedia – Hole-in-the-Wall
Wikipedia – Hole-in-the-Wall Gang

 

Terug naar:

Het Wilde Westen

facebook

 

© 29 juli 2020,    laatst bijgewerkt op  3 maart 2023