Kasteel Erenstein

in Kerkrade

Kasteel Erenstein ligt ten noorden van buurtschap Ham in de gemeente Kerkrade in Nederlands-Limburg in de Anstelvallei. Erenstein is een verbastering van de familienaam Van Ederen, zoals die ook gebruikt werd door ridder Adam van Ederen. De toevoeging stein betekent ‘versterkt stenen huis’. ‘Ederen’ werd vrijwel direct verkort naar ‘Eren’.

 

 

  

  

  

  

  

  

 

Lange tijd was Erenstein de zetel van (adellijke) families als Spies von Büllesheim, Poyck, De Grand Ry (vanaf 1858), De Cartier en Grupello. Architect Johann Joseph Couven had grote invloed op een aantal bouwkunstzaken. Tussen 1900 en 1975 werd Erenstein meestal omschreven als kasteel Oud-Erenstein, om onderscheid te maken tussen het kasteel en de hoeve Nieuw Erenstein. Het kasteel en de landerijen eromheen liggen in een gebied dat Groene Long en Cranenweyer genoemd wordt. De gracht om het kasteel wordt gevoed uit de Anstelerbeek.

  

Gabriël Grupello (Geraardsbergen, 1644 – Kerkrade, 1730) was een Vlaamse beeldhouwer die vooral actief was in Brussel en Düsseldorf. Hij stond ook wel bekend als Gabriël de Grupello, Gabriël von Grupello, Gabriël Rupelli of Gabriël Reppeli. Zijn stijl vormt de overgang van de zware Vlaamse barok naar een meer elegante vormentaal, waarin zich vooral een Franse invloed manifesteert. Hij gaf blijk van een virtuoze materiaalbeheersing.
Grupello werd hofbeeldhouwer van koning Karel II van Spanje. Ook keizer Karel VI van het Heilige Roomse Rijk, keurvorst Johan Willem van de Palts van Düsseldorf, koning Lodewijk XIV van Frankrijk en stadhouder Willem III van Oranje-Nassau waren opdrachtgevers. Vanaf 1704 werd hij aangetroffen aan het Weense hof van Karel II en Karel VI. Hij maakte er bustes, standbeelden en reliëfs.
Acht jaar later, in 1725, trok hij in bij zijn dochter Aldegonda en schoonzoon Petrus Caspar Poyck in kasteel Erenstein in Kerkrade. In 1730 overleed hij en werd hij begraven in de nabijgelegen St. Lambertuskerk.

 

 

Hotel Kasteel Erestein in Kerkrade is gevestigd in een authentieke Limburgse carréhoeve dat haar oorsprong kent in het jaar 1713. Het restaurant is in Kasteel Erenstein.

 

  

Wij hadden bij Hotel Kasteel Erenstein een privé diner.

 

Bronnen:

Kastelen

  facebook       

© 14 augustus 2018