Gaston Ooms

Borstbeeld Gaston Ooms

Gaston Ooms (1891-1945)

Gaston Ooms
Geboren te Beverlo (B) op 19 oktober 1891, overleden te Flossenbürg (D) op 6 maart 1945.
Hij was een Belgische notaris-burgemeester van Beverlo en verzetstrijder.

Hij was in de dertiger jaren van de vorige eeuw de animator van het dorp. Moest er iets gepland worden op sociaal, cultureel of sportief gebied, dan was notaris Ooms de geknipte persoon om dat georganiseerd te krijgen. Voor zijn inzet werd hij bij de gemeentelijke verkiezingen in 1938 de grote overwinnaar en enkele maanden later aangesteld tot burgemeester van Beverlo.
Anno 1941, in volle oorlogstijd, zetten de Duitsers burgemeester Ooms af.
Hij belandde in het verzet en werd in 1943 door een verrader aan de Duitse Gestapo verklikt. In september 1943 werd hij gearresteerd en na een kort verblijf in de gevangenissen van Hasselt en Sint-Gillis verzeilde hij in de Begijnenstraat van Antwerpen. Daar verbleef hij nog op het ogenblik dat de geallieerden in september 1944 België binnentrokken. De terugtrekkende Duitsers namen hem als politieke gevangene/gijzelaar mee op hun vlucht naar Duitsland en eind december werd hij afgeleverd in het concentratiekamp van Flossenbürg, aan de Duits-Tsjechische grens. Daar overleed hij door uitputting op 6 maart 1945.
Pas in 1947 kwam vanuit Duitsland het bericht dat Gaston Ooms overleden was, in Beverlo toe. Al die tijd had niemand in het dorp iets over zijn laatste levensjaren vernomen.
Sinds enkele jaren prijkt in Beverlo-Dorp een borstbeeld van Gaston Ooms.
In Beverlo is er ook een Gaston Oomslaan naar hem genoemd.

Uit:

 

Terug naar:

Ooms is de naam

  facebook       

© 24 januari 2021