Zoelen is een dorp in de gemeente Buren, in de Nederlandse provincie Gelderland. De naam betekent nederzetting aan de rivier de Zoel. Het dorp ligt ten noorden van Tiel en ten noordoosten van Kerk-Avezaath. Het dorp met verspreide huizen eromheen telt 1.655 inwoners (2019).
Het wapen van Zoelen is afkomstig van het geslacht Pieck, dat meerdere hoge adellijke posities bezat in de Betuwe. De eerste heer van Zoelen uit dit geslacht was Carel Pieck, heer van Zoelen en Aldenhage, Brakel, en Enspijk 1712, ambtman van Beesd en Rhenoy, in de ridderschap van Nijmegen, admiraliteit van de Maze 1684, lid Staten-generaal 1705, burger van Zaltbommel 1709, trouwde december 1697 met Margaretha Jacoba du Faget van Assendelft, overleden 8 juni 1746.
Carel Pieck heer van Soelen stelt Jacob van Utrecht aan als stadhouder en griffier “der leenen” van de heerlijkheid Soelen op 29 januari 1714.
Zoelen vormde van 1811 tot 1978 een zelfstandige gemeente, waartoe tevens de dorpen Kerk- en Kapel-Avezaath behoorden. Op 1 januari 1818 werd Wadenoijen een zelfstandige gemeente, waartoe ook Drumpt en de buurtschap Passewaaij gingen behoren. Op 1 juli 1957 werd de gemeente Wadenoijen opgeheven en het grondgebied verdeeld over Tiel en Zoelen. Op 1 januari 1978 werd de gemeente Zoelen opgeheven. Zoelen en Kerk-Avezaath werden bij gemeente Buren en Kapel-Avezaath bij de gemeente Tiel gevoegd.
Tussen 1964 en 1978 was het gemeentehuis van de gemeente Zoelen niet in het dorp Zoelen, maar in Kerk-Avezaath gevestigd.
In Zoelen staat kasteel Soelen.
Kasteel Soelen is het hoofdgebouw van het rijksbeschermde historische buitenplaatscomplex ‘Soelen’, 157 hectare groot, in de gemeente Buren, zuidwestelijk gelegen van het dorp Zoelen, in de Neder-Betuwe, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp dankt zijn naam aan het riviertje de Suul of Soel, een afsplitsing van de Linge. De vroegste vermelding van de naam Van Soelen stamt uit de periode tussen 1207 en 1307 als een Wouter van Soelen genoemd wordt als borg en als getuige. Het oude huis Soelen werd in 1355 vernield door hertog Eduard van Gelre. Er ontstond een conflict met Gelre nadat Arnold van Soelen het kasteel herbouwde, maar hij moest zich op 13 april 1362 onderwerpen aan het gezag van hertog Eduard. Het huidige huis ligt op het zuidelijke grondgebied van het oude huis Soelen (Aldehagen of Aldenhaag), ruim 500 meter verwijderd van het oude huis.
Aan de Molenstraat staat De Korenbloem, een korenmolen waarmee nog steeds graan wordt gemalen.
De Korenbloem is een in 1775 gebouwde korenmolen aan de Molenstraat in het Gelderse Zoelen (gemeente Buren). Hij verving een eerdere standerdmolen op dezelfde plaats. De molen behoorde vroeger tot de goederen van de Heerlijkheid Zoelen. In 1971 kocht de toenmalige gemeente Zoelen de Korenbloem. In 1975 is de molen gerestaureerd, waarbij de fundering van de vroegere standerdmolen is aangetroffen. Deze is nu in de bestrating gemarkeerd.
Het wapen van Zoelen toont het wapen van de voormalige gemeente Zoelen. Het wapen werd op 20 juli 1816 bevestigd bij Koninklijk Besluit aan de gemeente. De omschrijving luidt:
“Van zilver beladen met een kruis van keel.”
Het wapen is gelijk aan het oude heerlijkheidswapen van Soelen. De naam van Otto van Soelen werd genoemd op een akte in 1263. Het rode kruis op een zilveren veld komt nog voor als kwartier op familiewapens van Groeninx van Zoelen (in gespiegelde kleuren) en Verstolk van Zoelen. Onbekend is de relatie met het wapen van Enspijk, dat tevens uit een rood kruis op een zilveren schild bestaat, echter te Enspijk gerelateerd blijkt aan het geslachtswapen van Pieck. Ondanks een gemeentenlijke herindeling (Wadenoijen werd in 1818 afgesplitst, in het jaar 1956 weer toegevoegd) van de gemeente bleef het wapen gehandhaafd totdat de gemeente werd opgeheven in 1978, datzelfde jaar toegevoegd werd aan de gemeente Buren. Het wapen van Zoelen werd overgenomen in het wapen van Buren waar een schildhouder het schildje draagt.
Uit:
Wikipedia – Zoelen
Wikipedia – Wapen van Zoelen
Voorouders:
- Grietje Cornelis
Geboren omstreeks 1645 te Zoelen. Tweede vrouw van Wilem Jansz van Eck. Geboren rond 1630. Secretaris en koster te Avezaath. Zoon van Jan Willemsz van Eck en Anneke Jans Lucasdr. - Cornelis Willemsz van Eck
Geboren rond 1670 te Zoelen. Zoon van Wilem Jansz van Eck en Grietje Cornelis.
Hij was gehuwd met Aletta Nout. Geboren in 1682, gedoopt op 26 februari 1682 te Kerk Avezaath.
Dochter van Franck Alertsz Nout en Martijntje de Wit.
Terug naar: