The Tall Texan

 

Ben Kilpatrick, alias The Tall Texan                      Foto: Legends of America

Ben Kilpatrick
Bijgenaamd “The Tall Texan”. Geboren op 5 januari 1874, overleden op 12 maart 1912.
Hij was een Amerikaanse outlow tijdens de laatste jaren van het Amerikaanse Oude Westen . Hij was lid van de Wild Bunch-bende onder leiding van Butch Cassidy en Elzy Lay. Hij werd gearresteerd voor diefstal en diende ongeveer 10 jaar van zijn gevangenisstraf van 15 jaar. Na zijn vrijlating uit de gevangenis keerde hij terug naar de misdaad en werd tijdens een treinoverval gedood door een gijzelaar.

Kilpatrick werd in 1874 geboren in Coleman County, Texas , als de derde van negen kinderen van een in Tennessee geboren boer, George Washington Kilpatrick (of “Killpatrick”), door zijn vrouw, Mary, geboren in South Carolina , volgens de 1880 Federale volkstelling. 

Hij werkte enige tijd als cowboy in Texas en maakte kennis met Tom en Sam Ketchum en Bill Carver.

The Wild Bunch. Kilpatrick zit op de eerste rij – midden; Fort Worth, Texas, 1900                    Foto:  Publiek Domein Wikipedia

Na Cassidy’s vrijlating uit de gevangenis, organiseerden Lay en hij de Wild Bunch-bende, en de bende begon de meest succesvolle treinroofcarrière in de geschiedenis. Er wordt gedacht dat Kilpatrick een vriend van Lay was, maar hij was mogelijk niet of nauwelijks betrokken bij misdaden waarbij Butch Cassidy of de Sundance Kid betrokken waren. Kilpatrick raakte bevriend met  Kid Curry, maar waar of hoe ze elkaar hebben ontmoet, is onzeker.

De bende zou hun overvallen plegen, uit elkaar gaan en vervolgens in verschillende richtingen gaan en enige tijd later bijeenkomen in de schuilplaats Hole in the Wall in Wyoming. Bullion en de bendleden  gingen naar Nashville, Tennessee , waar ze Kid Curry en zijn vriendin Della Moore ontmoetten . Moore werd kort daarna gearresteerd voor het doorgeven van geld dat was terug te voeren op een van de overvallen van de bende.

Kilpatrick werd gevangen genomen op 5 november 1901 in St. Louis, Missouri , en kreeg een gevangenisstraf van 15 jaar.

Hij werd in juni 1911 vrijgelaten uit de gevangenis. Op 12 maart 1912 werden Kilpatrick en outlaw Ole Hobek vermoord tijdens het beroven van een trein in de buurt van Sanderson, Texas . Het duo zou hebben deelgenomen aan verschillende treinovervallen buiten Memphis in november 1911 en februari 1912, evenals aan andere kleine overvallen in West-Texas.

In maart 1912 stapte Kilpatrick aan boord van een Southern Pacific Express-trein in de buurt van Sanderson, Texas, samen met Ole Hobek, een voormalige gevangene met wie hij bevriend was geraakt. Bij de overval hield Kilpatrick de expresbode, David Trousdale, onderschot in de bagage- en postauto van Wells Fargo. Terwijl Kilpatrick de kluis plunderde en alle andere waardevolle spullen die hij kon vinden, slaagde Trousdale erin een houten hamer onder de achterkant van zijn jas te verbergen. Trousdale vertelde Kilpatrick vervolgens dat er een waardevol pakket op de grond lag. Kilpatrick legde zijn geweer tegen zijn been terwijl hij voorover boog om het pakje op te pakken. Terwijl hij dat deed, haalde Trousdale de houten hamer onder zijn jas vandaan en sloeg Kilpatrick driemaal achter in zijn nek en hoofd. Kilpatrick stierf onmiddellijk aan een gebroken nek en een verpletterde schedel.

 

Uit: Wikipedia – Ben Kilpatrick

 

Terug naar:

Het Wilde Westen

  facebook       

© 24 juli 2020