Uit de jonge jaren van Johnny Ooms
Overzicht van de gebeurtenissen in Nederland en de rest van de wereld in het jaar 1964
1964
MCMLXIV
- januari
- 4 – De geruchtmakende uitzending “Beeldreligie” in de VARA-serie “Zo is het toevallig ook nog eens een keer”. In de weken erna wordt Mies Bouwman, een van de medewerksters, bedreigd. Andere deelnemers uit die tijd waren o.a. Yoka Berretty, Jan Blokker, Dimitri Frenkel Frank en Joop van Tijn.
- 16 – Op Broadway gaat de musical Hello, Dolly! in première.
- 19 – Kiki Classen geboren. Zij is een Nederlandse actrice en televisiepresentatrice. Ze is de dochter van acteur Edmond Classen.
- februari
- 17 – Bij een staatsgreep in Gabon wordt president Gabriël Léon M’ba ten val gebracht door een groep jonge militairen.
- 19 – Franse parachutisten maken een einde aan het militaire bewind in Gabon en herstellen de pro-Franse president M’ba.
- maart
- 5 – Gerald Vanenburg geboren. Hij is een voormalig Nederlands voetballer, die na zijn actieve loopbaan een carrière begon als voetbaltrainer.
- 6 – Cassius Clay laat bekendmaken dat hij voortaan door het leven gaat als Muhammad Ali.
- 21 – Het Eurovisiesongfestival 1964 was het negende Eurovisiesongfestival en vond plaats op 21 maart 1964 in Kopenhagen, Denemarken. Van de 16 deelnemende landen won Italië met het nummer Non ho l’età, uitgevoerd door Gigliola Cinquetti, op dat moment de jongste deelnemer ooit.
De Nederlandse deelneemster Anneke Grönloh werd gedeelde 10e met het liedje “Jij bent mijn leven”.
24 – Twan Huys geboren. Hij is een Nederlandse journalist, televisiepresentator, televisieproducent en auteur. - 27 – Alaska wordt getroffen door een aardbeving van 9,2 op de schaal van Richter die vier volle minuten duurt. Anchorage wordt zwaar getroffen, maar omdat het gebied zo dunbevolkt is valt het aantal slachtoffers mee.
- 31 – Caroline Tensen geboren, Nederlands televisiepresentatrice.
- april
- 1 – Militaire staatsgreep in Brazilië. President João Goulart wordt afgezet.
- 1 – Erik Breukink geboren. Hij is een voormalig Nederlands wielrenner. Hij werd daarna ploegleider en was van 2010 tot 2012 technisch directeur bij Rabobank wielerploeg. Van 2014 tot 2020 was Breukink ploegleider van de pro-continentale wielerploeg Team Roompot waarvan hij medeoprichter was.
- 10 – jonkheer David Rutgers van Rozenburg (20) overleden, slachtoffer roetkapaffaire tijdens ontgroening bij het Utrechtsch Studenten Corps.
Het aspirant lid jonkheer David Rutgers van Rozenburg kreeg een roetkap op zijn hoofd gezet, maar anders dan normaal was de bewuste zak per abuis niet voorzien van het gebruikelijke steenkoolroet, maar van het taaiere petroleumroet waardoor hij stikte. Van de twaalf verdachten kwamen er zeven voor de rechter. Zes werden veroordeeld en in hoger beroep werd dit bevestigd. - 12 – Jan van Herwijnen (75) overleden, Nederlands kunstschilder en tekenaar. Hij maakte in 1919 een serie van dertig grote portrettekeningen van psychiatrische patiënten in de Willem Arntsz Hoeve in Utrecht.
Ook bekend van hem zijn portretten van overledenen in het mortuarium van het Wilhelminagasthuis in Amsterdam. - 24 – Het beroemde beeld van de kleine zeemeermin in Kopenhagen wordt onthoofd.
- 29 – Prinses Irene trouwt te Rome met de Spaanse prins Carlos Hugo van Bourbon-Parma. Voorafgaande aan het huwelijk was Irene in januari 1964 toegetreden tot de Rooms-Katholieke Kerk. Bij het huwelijk waren geen leden van het Koninklijk Huis aanwezig.
- mei
- 1 – Yvonne van Gennip geboren. Zij is een Nederlands voormalig schaatsster en Olympisch kampioene.
- 26 – Oprichting van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO.
- juni
- 6 – The Beatles treden op in de veilinghallen te Blokker. Het is hun enige Nederlandse concert.
- 6 – Nelli Cooman geboren. Zij is een voormalige Nederlandse atlete van Surinaamse afkomst. De op de sprint excellerende atlete werd tijdens haar loopbaan twee keer wereldkampioen, zes keer Europees kampioen en vijftien keer Nederlands kampioen (exclusief jeugdtitels). Ze nam tweemaal deel aan de Olympische Spelen.
- 11 – De zwarte leider Martin Luther King wordt in St. Augustine (Florida) gearresteerd als hij een maaltijd bestelt in een restaurant “alleen voor blanken”.
- 12 – De Zuid-Afrikaanse activist en Afrikaans Nationaal Congresleider Nelson Mandela wordt veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf op Robbeneiland.
- 19 – Oprichting van profvoetbalclub Cambuur Leeuwarden.
- 19 – Boris Johnson geboren, Brits politicus. Hij is een in de Verenigde Staten geboren voormalig Brits premier en voormalig parlementslid van de Conservative Party, historicus, schrijver en voormalig journalist. Van 24 juli 2019 tot en met 6 september 2022 was hij premier van het Verenigd Koninkrijk. Van 9 juni 2001 tot en met 4 juni 2008 en van 7 mei 2015 tot en met 9 juni 2023 was hij lid van het Lagerhuis.
- 22 – Dan Brown geboren. Hij is een Amerikaans schrijver van thrillerfictie, voormalig popzanger en pianist en het meest bekend van De Da Vinci Code. Zijn boeken behoren tot het genre fact fiction (faction), waarbij een verzonnen verhaal wordt verteld met een historische en wetenschappelijke achtergrond. Brown is geïnteresseerd in cryptografie en heeft een passie voor codes, symbolen en complottheorieën. Tot dusver werden al meer dan 220 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht in meer dan 40 verschillende talen, waaronder het Nederlands, Frans, Duits en Italiaans.
- 25 – Gerrit Thomas Rietveld (76) overleden. Hij was een Nederlands architect en meubelontwerper. Hij maakte ook grafisch werk, onder meer affiches en omslagen voor tijdschriften, waaronder een voor De Gemeenschap in 1925. Hij is vooral bekend als lid van De Stijl en als pionier van het nieuwe bouwen.
- 29 – Kees van der Spek geboren, Nederlands misdaadjournalist en programmamaker.
- juli
- 1 – Heinrich Lübke wordt in West-Berlijn door een grote meerderheid van de Bondsvergadering als president van de Bondsrepubliek Duitsland herkozen. De DDR en de Sovjet-Unie noemen het een provocatie om de verkiezing te houden in West-Berlijn, dat een speciale status heeft sinds de Tweede Wereldoorlog.
- 3 – De Civil Rights Act in de Verenigde Staten verbiedt discriminatie.
- 8 – Linda de Mol geboren. Zij is een Nederlands televisiepresentatrice en actrice bij Talpa en voormalig creatief directeur van televisiezender Net5. De Mol is vooral bekend geworden door programma’s als Love Letters, Homerun (in Duitsland bekend als Hausfieber) en Miljoenenjacht te presenteren. Daarnaast acteerde ze in de televisieseries Gooische Vrouwen en Spangen en speelde ze de hoofdrol in de speelfilm Ellis in Glamourland uit 2004. In 2003 lanceerde ze haar eigen lifestyle-vrouwentijdschrift LINDA. Zij is een dochter van John de Mol sr. en John de Mol jr. is haar broer.
- 16 – Martin Bosma geboren. Hij is een Nederlands politicus. Namens de Partij voor de Vrijheid (PVV) is hij sinds 30 november 2006 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Sinds 14 december 2023 is hij voorzitter van de Tweede Kamer.
- 31 – Jim Reeves (40) overleden, Amerikaans countryzanger.
- augustus
- 1 – Tijdens de trainingen voor de Grote Prijs van Duitsland op de Nürburgring bij Keulen verongelukt de Nederlandse coureur Carel Godin de Beaufort.
- 5 – Pia Douwes geboren, Nederlands musicalzangeres en actrice.
- 9 – Jim Geduld geboren. Hij is een Nederlands acteur en presentator; hij is bekend geworden door zijn rol als Arthur Peters uit de soapserie Goede tijden, slechte tijden. Hij speelde deze rol van eind 1992 tot begin 1999.
- 15 – De eerste uitzending van REM-tv, de piraat die uitzendt vanaf de Noordzee.
- 27 – In Zuid-Vietnam neemt een driemanschap onder leiding van generaal Duong Van Minh de macht over terwijl het massaprotest doorgaat.
- september
- 3 – Cor Veenstra (74) overleden. Hij was een Nederlandse schilder en tekenleraar. Tot zijn werken behoren zelfportretten, landschappen, stads- en havengezichten, bomen, bloemen, mens en dier.
- 6 – Jan Janssen wordt in Sallanches wereldkampioen wielrennen.
- 12 – Peter Blangé geboren. Hij is een Nederlands volleybalspeler en -trainer. Hij nam viermaal deel aan de Olympische Spelen. Hij maakte deel uit van de lange mannen die tijdens de Olympische Zomerspelen 1992 in Barcelona zilver wonnen en vier jaar later in Atlanta olympisch kampioen werden. Na zijn spelersloopbaan werd Blangé trainer van ORTEC.Nesselande in Rotterdam. Hij leidde die club naar twee landstitels, de nationale beker en de finale van de Top Teams Cup. Van mei 2006 tot december 2010 was hij bondscoach van het Nederlands volleybalteam.
- 21 – Malta wordt onafhankelijk.
- 22 – Op Broadway gaat de musical Fiddler on the Roof in première.
- 22 – Jort Kelder geboren. Hij is een Nederlandse journalist, columnist, televisiepresentator en voormalig hoofdredacteur van het maandblad Quote.
- oktober
- 1 – Eerste officiële uitzending op het Tweede Nederlandse televisiekanaal, kortweg Nederland 2.
- 3 – De Twentsche Bank en de Nederlandsche Handel-Maatschappij fuseren. De nieuwe onderneming heet Algemene Bank Nederland.
- 5 – Famke Janssen geboren. Zij is een Nederlands filmactrice. Ze brak wereldwijd en ook in eigen land door met haar rol als Xenia Onatopp, de vrouw die kon doden met haar dijen, in de Bondfilm GoldenEye.
- 10 – Opening van de Olympische Zomerspelen in Tokio.
- 15 – Bij een paleiscoup in het Kremlin wordt Nikita Chroesjtsjov afgezet. Hij wordt vervangen als partijleider door Leonid Brezjnev en als premier door Aleksej Kosygin.
- Herbert Hoover (90), 31e president van de Verenigde Staten van 1929 tot 1933. Daarvoor was Hoover al beroemd door zijn humanitaire acties tijdens de Eerste Wereldoorlog, in het bijzonder door voedselhulp aan het bezette België.
- 30 – Voor het eerst gaat de Berlijnse Muur even open om inwoners van West-Berlijn de gelegenheid te geven hun familieleden in Oost-Berlijn te bezoeken.
- 31 – Marco van Basten geboren, Hij is een voormalig Nederlands profvoetballer en voetbaltrainer.
November
- 10 – Corrina Konijnenburg geboren, Nederlands meisje bekend van “Bij Dorus op schoot”. Nadat Dorus Poessie mauw voorstelde, bleef de peuter de woorden Poessie mauw eindeloos zingen, omdat ze blijkbaar de rest van het liedje niet kende (overleden in 2002).
- 29 – Anne de Vries (60) overleden. Hij was een Nederlandse onderwijzer en schrijver. Hij werd vooral bekend door een tweetal streekromans over de Drentse jongen Bartje en door het oorlogsboek voor de jeugd Reis door de Nacht.
- december
- 7 – Officiële opening van het Zwolle-IJsselkanaal.
- 17 – TV Noordzee, de piraat die sinds 15 augustus uitzendt vanaf het REM-eiland in de Noordzee, wordt uit de lucht gehaald.
- 19 – Jo Bauer-Stumpff (91) overleden. Zij was een Nederlandse schilderes en tekenares en wordt gerekend tot de Amsterdamse Joffers.
- 22 – Jan Willem Barendregt (84) overleden. Hij was een Nederlandse schilder en graficus. Behalve schilderijen maakte hij ook etsen en houtsnedes.
- December – In Rennes, Bretagne wordt een schat aan munten van voor het jaar 924 gevonden.
- December – Kees van Kooten en Wim de Bie debuteren in het radioprogramma Uitlaat (van de VARA) als de Klisjeemannetjes.
zonder datum
- Simon Vestdijks roman Het genadeschot wordt gepubliceerd.
- Het boek van Jan Cremer, Ik Jan Cremer, wordt uitgegeven.
- Klassenfoto met Johnny Ooms, Christelijke Kleuterschool Zevenhuizen 1963/1964.
- Klassenfoto met Johnny Ooms, Christelijke Lagere School Zevenhuizen 1964/1965
populaire muziek in 1964
- Charles Aznavour – La Mamma
- Cliff Richard – Constantly en Maria no Mas
- Corry Brokken – La Mamma
- Gert Timmerman – Nimm Deine Weisse Gitarre
- Jim Reeves – I Love You Because
- Johnny Hallyday – Pour Moi la Vie va Commencer en Tes Tendres Annees
- Louis Armstrong – Hello, Dolly!
- Roy Orbison – It’s Over
- The Animals – The House of The Rising Sun
- The Beatles – A Hard Day’s Night, All My Loving, Can’t Buy Me Love, I Want to Hold Your Hand en She Loves You
- The Dave Clark Five – Glad All Over
- The Rolling Stones – It’s All Over Now
- Trini Lopez – America en If I Had a Hammer
- Willeke Alberti – De Winter Was Lang en Spiegelbeeld
Bronnen:
1964 – Wikiwand
Lijst van personen overleden in 1964 – Wikiwand
Terug naar:
Johnny Ooms
De jonge jaren van Johnny Ooms