Zuidbroek

Zuidbroek te westen van Bergambacht

 

Zuidbroeksemolen

Zuidbroek is een voormalige gemeente, nu buurtschap behorende tot de gemeente Krimpenerwaard in de provincie Zuid-Holland. Het ligt ten westen van Benedenberg.

In de omgeving van Zuidbroek staat de laatste Amerikaanse windmotor in Zuid-Holland, de Zuidbroeksemolen.

Zuidbroek was oorspronkelijk een hoge heerlijkheid, die onder Lekkerkerk viel. Tijdens de Franse tijd werd Zuidbroek ingedeeld in de gemeente Berkenwoude, maar op 1 april 1817 werd het afgesplitst; ze bestond als zelfstandige gemeente tot 19 augustus 1857 toen ze opging in Bergambacht.Tot en met 31 december 2014 was Zuidbroek onderdeel van de gemeente Bergambacht. Op 1 januari 2015 ging de plaats samen met de gemeente op in de nieuw opgerichte gemeente Krimpenerwaard.

 

Het wapen van Zuidbroek werd op 24 december 1817 door de Hoge Raad van Adel aan de gemeente Zuidbroek in gebruik bevestigd. Op 19 augustus 1857 ging de gemeente op in de gemeente Bergambacht. Het wapen van Zuidbroek is daardoor komen te vervallen. In het wapen van Bergambacht zijn geen elementen uit het wapen van Zuidbroek overgenomen. Sinds 1 januari 2015 valt Zuidbroek onder de gemeente Krimpenerwaard.

De blazoenering van het wapen luidde als volgt:”Van zilver, beladen met drie halve manen, gekeerd ter regter zijde van het schild, alles van sabel.“De heraldische kleuren zijn zilver (wit) en sabel (zwart). In de heraldiek zijn links en rechts van achter het schild gezien, dus voor de toeschouwer verwisseld.
Het wapen is afgeleid van dat van Van Polanen, heren van de Leck en afstammelingen van de Van Duivenvoordes die zich noemden naar kasteel Polanen in Monster. De van Duivenvoordes stammen af van de Van Wassenaers, die reeds halve manen in hun wapen voerden.
Bron: Wikipedia – Zuidbroek

Voorouders uit Zuidbroek:

 • Jillis Claasz Stolker
  Geboren circa 1640 te Achterbroek. Overleden tussen 6 maart 1678 en 26 april 1687  te Zuidbroek.
  Hij was gehuwd met:
 • Dina Gijsberts
  Overleden tussen  6 mei 1701 en 17 november 1706 te  Zuidbroek.
 • Leentje Claasdr Stolker
  Geboren rond 1655 te Zuidbroek. Zij is overleden na 1716.
  Dochter van Claas Stolker. Van haar moeder is niets bekend.
  Zij was gehuwd met Cornelis Pietersz Stolk.

 facebook

© 4 oktober 2018, laatst bijgewerkt op 18 augustus 2022