Heren van Montfoort

Montfoort

 

1. Everhard van Montfoort
Hij sneuvelde bij de slag bij Ane in 1227.
Hij was kastelein van Montfoort.
Hij was gehuwd met een onbekende vrouw.
Zoon:

 • Willem Everhard van Montfoort (Volgt 2).

2. Willem Everhard van Montfoort
Overleden 1244. Zoon van Everhard van Montfoort.
Hij was kastelein van Montfoort.
Hij was gehuwd met een onbekende vrouw.
Dochter:

 • Odila van Montfoort (Volgt 3).

3. Odila van Montfoort
Dochter van Willem Everhard van Montfoort.
Zij was gehuwd met Roelof de Rovere (de Rode), heer van Mierlo (Zie Heren van Rode nr. 6a).
Zoon:

 • Hendrik de Rovere (Volgt 4).

4. Hendrik de Rovere (overleden tussen 9 en 12 januari 1299) hij werd in 1280/81 benoemd tot eerste burggraaf van Montfoort, uit het geslacht de Rovere. De bijbehorende bezittingen waren onder andere Blokland, Williskop, Heeswijk en Achthoven.
Zijn ouders waren Roelof de Rovere (de Rode), heer van Mierlo en Odila van Montfoort.
Hendrik was in 1262 gehuwd met een dochter van Zweder van Bosichem (Zie Heren van Bosichem nr. 9).
Ze kregen de volgende kinderen:

 • Zweder de Rovere (1270-1330/31) 2e burggraaf van Montfoort. (Volgt 5a).
 • Roelof de Rovere (1285-1345) heer van Linschoten. Hij trouwde met Ada Symons van Benthem.
 • Elisabeth van Montfoort (Volgt 5b).

 

5a. Zweder de Rovere
Geboren rond 1270, overleden in 1330/31. 2e burggraaf van Montfoort en heer van Blokland, Wiliskop, Heeswijk en Achthoven.
Hij was een zoon van Hendrik I van Montfoort en Zwedersdochter van Bosichem. Hij volgde zijn vader op rond 1300 en had zitting in de ministerialiteit van de bisschop van Utrecht. Van Montfoort maakte deel uit van de factie van de raad die behoorde tot de Lichtenbergers. Op zeker moment kwamen diverse raadsmannen tegen de bisschop in opstand. Op 4 juli 1301 escaleerde het conflict in de Slag bij Hoge Woerd, waar de Stichtse bisschop Willem Berthout van Mechelen sneuvelde. Van Montfoort behoorde tot de opstandelingen en schaarde zich aan Hollandse zijde.

Hij huwde op 21 april 1301 met Catharina van Holland (Zie Graven van Holland XIII nr. 13), een bastaarddochter van Floris V van Holland. Door dit huwelijk kreeg het echtpaar jaarlijks 100 pond aan geld van Jan II van Avesnes (vanwege de familierelatie met de graven van Holland) en in 1306 gaf Willem III van Holland hen een stuk grond nabij Schoonhoven. Rond 1310 kreeg Van Montfoort landgoederen nabij Linschoten, maar in 1320 moest hij deze weer aan Willem III van Holland afstaan. Er volgde een langlopend conflict, waarbij Van Montfoort door zijn broer Roeland de Rovere in Montfoort werd belegerd.Nadat het conflict was beëindigd volgde in 1322 het volgende: Van Montfoort stond niet achter het huwelijk van zijn zoon Hendrik II van Montfoort met Agnes van IJsselstein, dochter van Gijsbrecht van IJsselstein, en gaf hem daarom geen inkomsten meer. Hendrik II wist met hulp van zijn schoonvader de burcht van Montfoort in te nemen en nam zijn vader gevangen. Graaf Willem III van Holland loste het probleem in 1323 op door iedereen in zijn rechten te herstellen en door bepaalde privileges in te voeren. In 1329 ondertekende Van Montfoort nog verdrag tot het aanleggen van een dijk bij de Lek; dit is de laatste keer dat er in geschrifte iets van hem werd vernomen.
Kinderen.

 • Hendrik II van Montfoort (-1332) derde burggraaf van Montfoort (Volgt 6).
 • Jan I van Montfoort (-1345) vierde burggraaf van Montfoort
 • Adilise van Montfoort (-1325) was gehuwd met Jan van Rozenburg
 • Willem van Montfoort (-1345) heer van Nesse

6. Hendrik II van Montfoort
Overleden op 15 oktober 1333. Hij was de derde Burggraaf van Montfoort en heer van Heeswijk, Achthoven, Wiliskop, Blokland, Kattenbroek en dijkgraaf van Lopikerwaard (1325/33). Hij zou maar twee jaar burggraaf zijn, maar tijdens het bewind van zijn vader tussen 1323/27 was hij ook burggraaf benoemd door Willem III van Holland maar niet erkend door het Sticht Utrecht.
Hij was een zoon van Zweder I van Montfoort en Catharina van Holland. Het huwelijk met Agnes van IJsselstein was tegen de zin van zijn ouders, die hij met hulp van zijn schoonvader Gijsbrecht van IJsselstein gevangennam. Hij wordt feitelijk burggraaf van Montfoort door het ingrijpen van graaf Willem III van Holland (29 maart 1323) en belooft hem en zijn nakomelingen op 14 april 1323 altijd te zullen dienen en helpen. Uiteindelijk verzoent hij zich met zijn vader en draagt hem het bestuur van Montfoort weer over op 26 april 1327.

Hij wordt, na de dood van zijn vader, door de bisschop van Utrecht op 21 januari 1331 beleend met het huis Montfoort als een erfleen en met al het goed dat zijn van vader de bisschop gehouden heeft. Hendrik overlijdt onverwachts al op jonge leeftijd, Op 15 oktober 1333 maakt Hendrik van Loenersloot, deken van Sint Jans kapittel te Utrecht een oorkonde met als getuigen Roelof de Rover van Montfoort, Jan van Montfoort, Willem van Montfoort en Arend van der Hurst; dat zijn huis en landerijen in eren worden gehouden en worden overgedragen als de driejarige Zweder II van Montfoort tot mondige jongeman was volgroeid. Hendrik werd opgevolgd als burggraaf door Jan van Montfoort.
Hendrik II van Montfoort was gehuwd met Agnes van IJsselstein. Dochter van Gijsbrecht van IJsselstein (Zie Heren van IJsselstein nr. 7) en Bertha van Heukelum.
Kinderen:

 • Lijsbeth van Montfoort  1322 – ….  (Volgt 7)
 • Sweder II van Montfoort  1330 – 1375

 

7. Elisabeth van Montfoort
Geboren 1322.  dochter van Hendrik II van Montfoort en Agnes van IJsselstein.
Zij was gehuwd met Alpher van Wulven. Geboren1310. Heer van de Nesse van Wulven.
Zoon:

 

Zie ook:

Kasteel Montfoort

 

Terug naar:

Heren en Vrouwen van…

handtekening 2016

20 maart 2016