Wyatt Earp

Wyatt Earp

Wyatt Earp

Wyatt Berry Stapp Earp
Geboren Monmouth, 19 maart 1848 – overleden Los Angeles, 13 januari 1929) was een Amerikaanse boer, bizonjager, gokker, sheriff, marshall, saloonhouder en mijnwerker. De meeste bekendheid verwierf hij door zijn betrokkenheid bij het vuurgevecht bij de O.K. Corral.

Earp werd geboren te Monmouth, Illinois. Hij trouwde in 1870 met Urilla Sutherland. Zijn vrouw overleed waarschijnlijk binnen een jaar. Earp werkte daarna bij de politie van Wichita (Kansas). In april 1876 ging Earp tijdens de verkiezing van de marshal een vuistgevecht aan, wat als ongewenst gedrag werd beschouwd voor een politiebeambte. Hij werd ontslagen en besloot Wichita te verlaten. Earp vertrok daarop naar Dodge City, waar hij in 1878 plaatsvervanger van marshal Charles Bassett werd.In september 1879 verliet hij Dodge City en drie maanden later bereikte hij met zijn broers Virgil en James Tombstone (Arizona), waar Virgil tot marshal werd benoemd. Twee jongere broers, Morgan en Warren, arriveerden in 1880 ook in Tombstone. Wyatts vriend Doc Holliday arriveerde in de herfst van 1880. Virgil benoemde Wyatt en Morgan tot zijn assistenten. Wyatt was vanaf de zomer van 1880 plaatsvervangend sheriff van het zuiden van Pima County en werkte ook bij de beveiliging van postkoetsen. Nadat in 1880 een andere sheriff werd gekozen, raakte Earp zijn positie als deputy sheriff kwijt aan John Behan.Phineas Clanton, Billy Clanton, Tom McLaury en Frank McLaury verkochten vee in Tombstone. Wyatt was ervan overtuigd dat de Clanton- en McLaury-broers het vee stalen en dan in Tombstone verkochten, en dat ze een van zijn paarden hadden gestolen. Dit leidde tot het vuurgevecht bij de O.K. Corral, waar ook Doc Holliday, Virgil Earp en Morgan Earp bij betrokken waren. Wyatt Earp schoot toen Frank McLaury neer.

Wyatt Earp in ± 1883 (zittend, 2e van links)

Wyatt Earp in ± 1883 (zittend, 2e van links)

Overleveringen schilderen de Earps meestal af als handhavers van de wet, die slechts hun werk deden door de Clantons te proberen te arresteren. Een andere kijk op de zaak is dat de Earps met Doc Holliday (een parttime-tandarts) zelf een bende vormden die rivaliseerde met de gebroeders Clanton. Het conflict laaide op rond de vraag wie de overval op de postkoets gepleegd had. De getuigenverklaringen spraken elkaar tegen over het feit of de Clantons zich al dan niet weerspannig gedroegen, voorafgaande aan het vuurgevecht bij de O.K. Corral.

Wyatt Earp is een icoon van het Wilde Westen geworden.

 

 

 

Uit:
Wyatt Earp – Wikiwand

Terug naar:

Het Wilde Westen

facebook

© 25 juli 2016,    laatst bijgewerkt op  4 februari 2023